Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bardzo prosta w przygotowaniu, a zarazem wdzięczna wiosenna zupa z kalarepy to apetyczny kąsek dla wszystkich łaknących wiosny na talerzu. Do przygotowania wiosennej zupy z kalarepy warto wykorzystać nie tylko kalarepkę. Wykorzystajcie również jej liście - im młodsze, tym delikatniejsze! Dlatego właśnie wiosną zupa kalarepkowa smakuje najpyszniej.
Bazą wiosennej zupy z kalarepy jest Zupa jarzynowa Nasza Specjalność Winiary. Zamknięte w torebce zioła i przyprawy uwalniają moc swoich aromatów po dodaniu do garnka z gotującą się kalarepką. Efekt jest naprawdę przepyszny.
Przygotowanie
60 min
Krok 1
7 min
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.
Krok 2
8 min
Kalarepki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
Krok 3
5 min
Liście dokładnie płuczemy, pozbawiamy łodyżek, wycinamy twarde części, kroimy w paseczki.
Krok 4
10 min
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki bądź kostkę.
Krok 5
12 min
Dodajemy do cebulki pokrojoną kalarepkę (bez liści), ziemniaki i marchewkę, chwilę dusimy, podlewamy 1 l wody, gotujemy 10 minut.
Krok 6
5 min
Zawartość torebek z Zupą jarzynową Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.
Krok 7
8 min
Dodajemy do garnka pokrojone w paseczki liście kalarepki, gotujemy 5-8 minut.
Krok 8
3 min
Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną, doprawiamy sokiem z cytryny i w razie potrzeby solą i pieprzem.
Krok 9
2 min
Na talerzach zupę dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Krok 1
z
9
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.
Krok 2
z
9
Kalarepki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
Krok 3
z
9
Liście dokładnie płuczemy, pozbawiamy łodyżek, wycinamy twarde części, kroimy w paseczki.
Krok 4
z
9
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki bądź kostkę.
Krok 5
z
9
Dodajemy do cebulki pokrojoną kalarepkę (bez liści), ziemniaki i marchewkę, chwilę dusimy, podlewamy 1 l wody, gotujemy 10 minut.
Krok 6
z
9
Zawartość torebek z Zupą jarzynową Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.
Krok 7
z
9
Dodajemy do garnka pokrojone w paseczki liście kalarepki, gotujemy 5-8 minut.
Krok 8
z
9
Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną, doprawiamy sokiem z cytryny i w razie potrzeby solą i pieprzem.
Krok 9
z
9
Na talerzach zupę dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0