Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wiosenna zupa z kalarepy

0
1 godz

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Młode kalarepki (z listkami)
1 
Marchewka
1 
Cebula
2 
Średnie ziemniaki
1  łyżka
Masło klarowane
1.5  l
Woda
0.25  szklanka
Śmietana kwaśna
trochę
Świeżo posiekany koperek
trochę
Sok z cytryny do smaku
trochę
Sól i pieprz czarny (opcjonalnie)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.94 g
Węglowodany
19.47 g
Tłuszcze
6.73 g
Wartość energetyczna
210.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
7 min
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.
Krok 2
8 min
Kalarepki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
Krok 3
5 min
Liście dokładnie płuczemy, pozbawiamy łodyżek, wycinamy twarde części, kroimy w paseczki.
Krok 4
10 min
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki bądź kostkę.
Krok 5
12 min
Dodajemy do cebulki pokrojoną kalarepkę (bez liści), ziemniaki i marchewkę, chwilę dusimy, podlewamy 1 l wody, gotujemy 10 minut.
Krok 6
5 min
Zawartość torebek z Zupą jarzynową Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.
Krok 7
8 min
Dodajemy do garnka pokrojone w paseczki liście kalarepki, gotujemy 5-8 minut.
Krok 8
3 min
Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną, doprawiamy sokiem z cytryny i w razie potrzeby solą i pieprzem.
Krok 9
2 min
Na talerzach zupę dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 1 z 9

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 2 z 9

Kalarepki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 3 z 9

Liście dokładnie płuczemy, pozbawiamy łodyżek, wycinamy twarde części, kroimy w paseczki.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 4 z 9

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki bądź kostkę.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 5 z 9

Dodajemy do cebulki pokrojoną kalarepkę (bez liści), ziemniaki i marchewkę, chwilę dusimy, podlewamy 1 l wody, gotujemy 10 minut.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 6 z 9

Zawartość torebek z Zupą jarzynową Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 7 z 9

Dodajemy do garnka pokrojone w paseczki liście kalarepki, gotujemy 5-8 minut.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 8 z 9

Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną, doprawiamy sokiem z cytryny i w razie potrzeby solą i pieprzem.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 9 z 9

Na talerzach zupę dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem.

Bardzo prosta w przygotowaniu, a zarazem wdzięczna wiosenna zupa z kalarepy to apetyczny kąsek dla wszystkich łaknących wiosny na talerzu. Do przygotowania wiosennej zupy z kalarepy warto wykorzystać nie tylko kalarepkę. Wykorzystajcie również jej liście - im młodsze, tym delikatniejsze! Dlatego właśnie wiosną zupa kalarepkowa smakuje najpyszniej.

Bazą wiosennej zupy z kalarepy jest Zupa jarzynowa Nasza Specjalność Winiary. Zamknięte w torebce zioła i przyprawy uwalniają moc swoich aromatów po dodaniu do garnka z gotującą się kalarepką. Efekt jest naprawdę przepyszny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika