Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Wiosenna zupa z kalarepy

(0)
1 godz
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Winiary Zupa Jarzynowa Nasza Specjalność
2 
Młode kalarepki (z listkami)
1 
Marchewka
1 
Cebula
2 
Średnie ziemniaki
1  łyżka
Masło klarowane
1.5  l
Woda
0.25  szklanka
Śmietana kwaśna
trochę
Świeżo posiekany koperek
trochę
Sok z cytryny do smaku
trochę
Sól i pieprz czarny (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.94 g
Węglowodany
19.47 g
Tłuszcze
6.73 g
Wartość energetyczna
210.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bardzo prosta w przygotowaniu, a zarazem wdzięczna wiosenna zupa z kalarepy to apetyczny kąsek dla wszystkich łaknących wiosny na talerzu. Do przygotowania wiosennej zupy z kalarepy warto wykorzystać nie tylko kalarepkę. Wykorzystajcie również jej liście - im młodsze, tym delikatniejsze! Dlatego właśnie wiosną zupa kalarepkowa smakuje najpyszniej.

Bazą wiosennej zupy z kalarepy jest Zupa jarzynowa Nasza Specjalność Winiary. Zamknięte w torebce zioła i przyprawy uwalniają moc swoich aromatów po dodaniu do garnka z gotującą się kalarepką. Efekt jest naprawdę przepyszny.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    7 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.
  • Krok 2

    8 min
    Kalarepki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Liście dokładnie płuczemy, pozbawiamy łodyżek, wycinamy twarde części, kroimy w paseczki.
  • Krok 4

    10 min
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki bądź kostkę.
  • Krok 5

    12 min
    Dodajemy do cebulki pokrojoną kalarepkę (bez liści), ziemniaki i marchewkę, chwilę dusimy, podlewamy 1 l wody, gotujemy 10 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Zawartość torebek z Zupą jarzynową Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.
  • Krok 7

    8 min
    Dodajemy do garnka pokrojone w paseczki liście kalarepki, gotujemy 5-8 minut.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną, doprawiamy sokiem z cytryny i w razie potrzeby solą i pieprzem.
  • Krok 9

    2 min
    Na talerzach zupę dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 1 z 9

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 2 z 9

Kalarepki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 3 z 9

Liście dokładnie płuczemy, pozbawiamy łodyżek, wycinamy twarde części, kroimy w paseczki.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 4 z 9

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki bądź kostkę.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 5 z 9

Dodajemy do cebulki pokrojoną kalarepkę (bez liści), ziemniaki i marchewkę, chwilę dusimy, podlewamy 1 l wody, gotujemy 10 minut.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 6 z 9

Zawartość torebek z Zupą jarzynową Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 7 z 9

Dodajemy do garnka pokrojone w paseczki liście kalarepki, gotujemy 5-8 minut.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 8 z 9

Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną, doprawiamy sokiem z cytryny i w razie potrzeby solą i pieprzem.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 9 z 9

Na talerzach zupę dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Dolny komponent

link do maggi
Zakochane w zupach blog na Winiary.pl

Zakochane w zupach

Pełne Danie hero

Pełne Danie

Nowe sosy WINIARY

Spróbuj sosów WINIARY

link do maggi
Kontakt

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    1 godz 21 min Łatwy
  • Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    50 min Łatwy
  • Zupa z białej fasoli z białymi warzywami i kiełkami

    38 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu