Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Wiosenna zupa z kalarepy

Wiosenna zupa z kalarepy

(0)
1 godz
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Winiary Zupa Jarzynowa Nasza Specjalność
2 
Młode kalarepki (z listkami)
1 
Marchewka
1 
Cebula
2 
Średnie ziemniaki
1  łyżka
Masło klarowane
1.5  l
Woda
0.25  szklanka
Śmietana kwaśna
trochę
Świeżo posiekany koperek
trochę
Sok z cytryny do smaku
trochę
Sól i pieprz czarny (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.94 g
Węglowodany
19.47 g
Tłuszcze
6.73 g
Wartość energetyczna
210.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bardzo prosta w przygotowaniu, a zarazem wdzięczna wiosenna zupa z kalarepy to apetyczny kąsek dla wszystkich łaknących wiosny na talerzu. Do przygotowania wiosennej zupy z kalarepy warto wykorzystać nie tylko kalarepkę. Wykorzystajcie również jej liście - im młodsze, tym delikatniejsze! Dlatego właśnie wiosną zupa kalarepkowa smakuje najpyszniej.

Bazą wiosennej zupy z kalarepy jest Zupa jarzynowa Nasza Specjalność Winiary. Zamknięte w torebce zioła i przyprawy uwalniają moc swoich aromatów po dodaniu do garnka z gotującą się kalarepką. Efekt jest naprawdę przepyszny.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    7 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.
  • Krok 2

    8 min
    Kalarepki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Liście dokładnie płuczemy, pozbawiamy łodyżek, wycinamy twarde części, kroimy w paseczki.
  • Krok 4

    10 min
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki bądź kostkę.
  • Krok 5

    12 min
    Dodajemy do cebulki pokrojoną kalarepkę (bez liści), ziemniaki i marchewkę, chwilę dusimy, podlewamy 1 l wody, gotujemy 10 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Zawartość torebek z Zupą jarzynową Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.
  • Krok 7

    8 min
    Dodajemy do garnka pokrojone w paseczki liście kalarepki, gotujemy 5-8 minut.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną, doprawiamy sokiem z cytryny i w razie potrzeby solą i pieprzem.
  • Krok 9

    2 min
    Na talerzach zupę dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 1 z 9

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 2 z 9

Kalarepki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 3 z 9

Liście dokładnie płuczemy, pozbawiamy łodyżek, wycinamy twarde części, kroimy w paseczki.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 4 z 9

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki bądź kostkę.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 5 z 9

Dodajemy do cebulki pokrojoną kalarepkę (bez liści), ziemniaki i marchewkę, chwilę dusimy, podlewamy 1 l wody, gotujemy 10 minut.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 6 z 9

Zawartość torebek z Zupą jarzynową Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 7 z 9

Dodajemy do garnka pokrojone w paseczki liście kalarepki, gotujemy 5-8 minut.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 8 z 9

Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną, doprawiamy sokiem z cytryny i w razie potrzeby solą i pieprzem.

Wiosenna zupa z kalarepy

Krok 9 z 9

Na talerzach zupę dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Dolny komponent

link do maggi
Zakochane w zupach blog na Winiary.pl

Zakochane w zupach

Pełne Danie hero

Pełne Danie

Nowe sosy WINIARY

Spróbuj sosów WINIARY

link do maggi
Kontakt

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    1 godz 21 min Łatwy
  • Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    50 min Łatwy
  • Zupa z białej fasoli z białymi warzywami i kiełkami

    Zupa z białej fasoli z białymi warzywami i kiełkami

    38 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

    Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu