Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wiosna za oknem, to i musi być zupa wiosenna z botwinką. Uwielbiam botwinkę, jednoznacznie kojarzy mi się z nadejściem wiosny i obfitością, jaką zapowiada. Botwinka z malutkimi buraczkami doda zupie jarzynowej z mrożonych warzyw prawdziwie wiosennego charakteru.
Moje dzieci uwielbiają barszcz, także ten z młodych buraczków, ale niestety coraz mniej pobłażliwie traktują w zupach listki i posiekane łodyżki. Ja właśnie za to kocham botwinkę, a moje dzieci nie mogą się doczekać, kiedy sklepowe buraczki zostaną pozbawione tej zieleniny. Żeby nie było marudzenia nad talerzem, najczęściej dodaję do botwinki jajko. Tym razem jednak dodałam do zupy kiełki.
Marzyły mi się kiełki buraków, niestety nie udało mi się ich kupić, a na wyhodowanie ich w domu nie było już czasu – botwinka kupiona, trzeba było działać natychmiast. Do swojego talerza dodałam kiełki rzodkiewki, dzieciom zupa wiosenna z botwinką najbardziej smakowała z ulubionymi kiełkami brokułów.
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Por kroję w półtalarki, a potem lekko siekam.
Krok 2
15 min
W rondlu o grubym dnie podsmażam por na średnio rozgrzanym oleju kilka minut, dodaję pokrojone w kostkę warzywa, po chwili podlewam całość wodą, zagotowuję i gotuję 15 minut.
Krok 3
6 min
Botwinkę dokładnie myję, buraczki szoruję i kroję w kostkę, a listki i łodyżki siekam. Dodaję do zupy, doprawiam do smaku solą, dodaję łyżkę koncentratu z buraków i gotuję 5 minut.
Krok 4
2 min
Zupę zabielam śmietaną, doprawiam do smaku pieprzem, szczyptą kwasku cytrynowego i cukru.
Krok 5
1 min
Zupę podaję posypaną kiełkami.
Krok 1
z
5
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Por kroję w półtalarki, a potem lekko siekam.
Krok 2
z
5
W rondlu o grubym dnie podsmażam por na średnio rozgrzanym oleju kilka minut, dodaję pokrojone w kostkę warzywa, po chwili podlewam całość wodą, zagotowuję i gotuję 15 minut.
Krok 3
z
5
Botwinkę dokładnie myję, buraczki szoruję i kroję w kostkę, a listki i łodyżki siekam. Dodaję do zupy, doprawiam do smaku solą, dodaję łyżkę koncentratu z buraków i gotuję 5 minut.
Krok 4
z
5
Zupę zabielam śmietaną, doprawiam do smaku pieprzem, szczyptą kwasku cytrynowego i cukru.
Krok 5
z
5
Zupę podaję posypaną kiełkami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0