Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Por kroję w półtalarki, a potem lekko siekam.
W rondlu o grubym dnie podsmażam por na średnio rozgrzanym oleju kilka minut, dodaję pokrojone w kostkę warzywa, po chwili podlewam całość wodą, zagotowuję i gotuję 15 minut.
Botwinkę dokładnie myję, buraczki szoruję i kroję w kostkę, a listki i łodyżki siekam. Dodaję do zupy, doprawiam do smaku solą, dodaję łyżkę koncentratu z buraków i gotuję 5 minut.
Zupę zabielam śmietaną, doprawiam do smaku pieprzem, szczyptą kwasku cytrynowego i cukru.
Zupę podaję posypaną kiełkami.