Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa wiosenna z botwinką

0
31min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

700  ml
Woda
5 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Biała część pora
2  pęczków
Pęczek lub dwa botwinki
3  łyżek
Kwaśna śmietana
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
1  szczypta
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
1  szczypta
Cukier do smaku
trochę
Kiełki rzodkiewki lub brokułów
1  łyżka
Koncentrat z buraków

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.3 g
Węglowodany
24.45 g
Tłuszcze
2.29 g
Wartość energetyczna
129.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

31 min
Krok 1
7 min
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Por kroję w półtalarki, a potem lekko siekam.
Krok 2
15 min
W rondlu o grubym dnie podsmażam por na średnio rozgrzanym oleju kilka minut, dodaję pokrojone w kostkę warzywa, po chwili podlewam całość wodą, zagotowuję i gotuję 15 minut.
Krok 3
6 min
Botwinkę dokładnie myję, buraczki szoruję i kroję w kostkę, a listki i łodyżki siekam. Dodaję do zupy, doprawiam do smaku solą, dodaję łyżkę koncentratu z buraków i gotuję 5 minut.
Krok 4
2 min
Zupę zabielam śmietaną, doprawiam do smaku pieprzem, szczyptą kwasku cytrynowego i cukru.
Krok 5
1 min
Zupę podaję posypaną kiełkami.
Zupa wiosenna z botwinką

Krok 1 z 5

Ziemniaki obieram, kroję w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Por kroję w półtalarki, a potem lekko siekam.

Zupa wiosenna z botwinką

Krok 2 z 5

W rondlu o grubym dnie podsmażam por na średnio rozgrzanym oleju kilka minut, dodaję pokrojone w kostkę warzywa, po chwili podlewam całość wodą, zagotowuję i gotuję 15 minut.

Zupa wiosenna z botwinką

Krok 3 z 5

Botwinkę dokładnie myję, buraczki szoruję i kroję w kostkę, a listki i łodyżki siekam. Dodaję do zupy, doprawiam do smaku solą, dodaję łyżkę koncentratu z buraków i gotuję 5 minut.

Zupa wiosenna z botwinką

Krok 4 z 5

Zupę zabielam śmietaną, doprawiam do smaku pieprzem, szczyptą kwasku cytrynowego i cukru.

Zupa wiosenna z botwinką

Krok 5 z 5

Zupę podaję posypaną kiełkami.

Wiosna za oknem, to i musi być zupa wiosenna z botwinką. Uwielbiam botwinkę, jednoznacznie kojarzy mi się z nadejściem wiosny i obfitością, jaką zapowiada. Botwinka z malutkimi buraczkami doda zupie jarzynowej z mrożonych warzyw prawdziwie wiosennego charakteru.

Moje dzieci uwielbiają barszcz, także ten z młodych buraczków, ale niestety coraz mniej pobłażliwie traktują w zupach listki i posiekane łodyżki. Ja właśnie za to kocham botwinkę, a moje dzieci nie mogą się doczekać, kiedy sklepowe buraczki zostaną pozbawione tej zieleniny. Żeby nie było marudzenia nad talerzem, najczęściej dodaję do botwinki jajko. Tym razem jednak dodałam do zupy kiełki.

Marzyły mi się kiełki buraków, niestety nie udało mi się ich kupić, a na wyhodowanie ich w domu nie było już czasu – botwinka kupiona, trzeba było działać natychmiast. Do swojego talerza dodałam kiełki rzodkiewki, dzieciom zupa wiosenna z botwinką najbardziej smakowała z ulubionymi kiełkami brokułów.

Wszystkim wielbicielom botwinki polecam:

krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

barszcz wiosenny z botwinką

chłodnik litewski z miętą

botwinka z ogórkiem

botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

chłodnik litewski
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika