Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jajka gotujemy na twardo i zalewamy zimną wodą. Kroimy na plasterki.
Buraczki z botwinki myjemy, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Łodygi z listkami kroimy na małe kawałeczki.
Tak przygotowaną botwinkę wkładamy do garnka i skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, żeby zachowały kolor. Zalewamy wodą nieco ponad poziom botwinki. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (u mnie około 15 minut). Nie rozgotowujemy botwinki!
Ugotowaną botwinkę odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie obieramy ogórki i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do większej miski lub garnka.
Drobno kroimy też szczypiorek i koperek. Dodajemy do ogórków. Zalewamy jogurtami i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy wystudzoną botwinkę razem z pozostałą wodą z gotowania. Całość mieszamy.
Miętę tniemy nożyczkami na wąskie paseczki. Dodajemy do chłodnika.
Na koniec doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem.
Przelewamy do miseczek i podajemy z kawałkiem jajka.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0