Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chłodnik litewski z miętą
Chłodnik litewski z miętą
Chłodnik litewski z miętą
Dodaj do CookBook

Chłodnik litewski z miętą

(0)
1 godz 6 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Botwinka
3 
Ogórek gruntowy
375  ml
Jogurt naturalny
10  liści
Świeża mięta
0.5  pęczek
Koperek
0.5  pęczek
Szczypiorek
0.5 
Cytryna
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz czarny
2 
Jajka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.9 g
Wartość energetyczna
151.8 kcal
Tłuszcze
5.9 g
Białko
10.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chłodnik litewski z miętą to lekka i orzeźwiająca zupa, która kusi kolorami i smakiem. To też mój ulubiony chłodnik. Podobny robiła moja mama. Pamiętam, jak latem prawie zawsze jedliśmy obiady na dworze, przy drewnianym stole. Z ogromnym sentymentem wracam do tamtych czasów.

Chłodnik litewski przygotowałam na lekkim jogurcie naturalnym . Dodałam do niego miętę, która wniosła nieco więcej świeżości. Mięta idealnie pasuje do chłodnika litewskiego, jednak nie należy przesadzić z jej ilością, aby nie zdominowała smaku zupy. Do chłodnika litewskiego z miętą nie wykorzystałam wszystkich liści z botwinki, bo chciałam, aby było w niej więcej młodych buraczków. Zupę najlepiej po przygotowaniu wstawić do lodówki do schłodzenia, ale jeśli bezpośrednio przed podaniem przygotujecie ją ze schłodzonych jogurtów też powinna być dobra.

Na blogu znajdziecie też przepisy na wiele innych chłodników:

Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami

Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

Zobacz też

Zobacz Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves

Zobacz Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Zobacz Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Zobacz Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

Przygotowanie

66 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka gotujemy na twardo i zalewamy zimną wodą. Kroimy na plasterki.
  • Krok 2

    5 min
    Buraczki z botwinki myjemy, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Łodygi z listkami kroimy na małe kawałeczki.
  • Krok 3

    15 min
    Tak przygotowaną botwinkę wkładamy do garnka i skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, żeby zachowały kolor. Zalewamy wodą nieco ponad poziom botwinki. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (u mnie około 15 minut). Nie rozgotowujemy botwinki!
  • Krok 4

    20 min
    Ugotowaną botwinkę odstawiamy do wystudzenia.
  • Krok 5

    5 min
    W międzyczasie obieramy ogórki i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do większej miski lub garnka.
  • Krok 6

    6 min
    Drobno kroimy też szczypiorek i koperek. Dodajemy do ogórków. Zalewamy jogurtami i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 7

    2 min
    Dodajemy wystudzoną botwinkę razem z pozostałą wodą z gotowania. Całość mieszamy.
  • Krok 8

    1 min
    Miętę tniemy nożyczkami na wąskie paseczki. Dodajemy do chłodnika.
  • Krok 9

    1 min
    Na koniec doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 10

    1 min
    Przelewamy do miseczek i podajemy z kawałkiem jajka.
Chłodnik litewski z miętą

Krok 1 z 10

Jajka gotujemy na twardo i zalewamy zimną wodą. Kroimy na plasterki.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 2 z 10

Buraczki z botwinki myjemy, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Łodygi z listkami kroimy na małe kawałeczki.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 3 z 10

Tak przygotowaną botwinkę wkładamy do garnka i skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, żeby zachowały kolor. Zalewamy wodą nieco ponad poziom botwinki. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (u mnie około 15 minut). Nie rozgotowujemy botwinki!

Chłodnik litewski z miętą

Krok 4 z 10

Ugotowaną botwinkę odstawiamy do wystudzenia.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 5 z 10

W międzyczasie obieramy ogórki i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do większej miski lub garnka.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 6 z 10

Drobno kroimy też szczypiorek i koperek. Dodajemy do ogórków. Zalewamy jogurtami i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 7 z 10

Dodajemy wystudzoną botwinkę razem z pozostałą wodą z gotowania. Całość mieszamy.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 8 z 10

Miętę tniemy nożyczkami na wąskie paseczki. Dodajemy do chłodnika.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 9 z 10

Na koniec doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 10 z 10

Przelewamy do miseczek i podajemy z kawałkiem jajka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Niskoenergetyczne
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik klasyczny

    Chłodnik klasyczny

    17 min Łatwy
  • Chłodnik z buraków

    Chłodnik z buraków

    1 godz 56 min Średni
  • Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    3 godz 27 min Łatwy
  • Chłodnik z botwinki

    Chłodnik z botwinki

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu