Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik litewski z miętą

(0)
1 godz 6 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Botwinka
3 
Ogórek gruntowy
375  ml
Jogurt naturalny
10  liści
Świeża mięta
0.5  pęczek
Koperek
0.5  pęczek
Szczypiorek
0.5 
Cytryna
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz czarny
2 
Jajka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.16 g
Węglowodany
17.86 g
Tłuszcze
5.89 g
Wartość energetyczna
151.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

66 min
Krok 1
10 min
Jajka gotujemy na twardo i zalewamy zimną wodą. Kroimy na plasterki.
Krok 2
5 min
Buraczki z botwinki myjemy, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Łodygi z listkami kroimy na małe kawałeczki.
Krok 3
15 min
Tak przygotowaną botwinkę wkładamy do garnka i skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, żeby zachowały kolor. Zalewamy wodą nieco ponad poziom botwinki. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (u mnie około 15 minut). Nie rozgotowujemy botwinki!
Krok 4
20 min
Ugotowaną botwinkę odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5
5 min
W międzyczasie obieramy ogórki i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do większej miski lub garnka.
Krok 6
6 min
Drobno kroimy też szczypiorek i koperek. Dodajemy do ogórków. Zalewamy jogurtami i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
2 min
Dodajemy wystudzoną botwinkę razem z pozostałą wodą z gotowania. Całość mieszamy.
Krok 8
1 min
Miętę tniemy nożyczkami na wąskie paseczki. Dodajemy do chłodnika.
Krok 9
1 min
Na koniec doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem.
Krok 10
1 min
Przelewamy do miseczek i podajemy z kawałkiem jajka.
Chłodnik litewski z miętą

Krok 1 z 10

Jajka gotujemy na twardo i zalewamy zimną wodą. Kroimy na plasterki.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 2 z 10

Buraczki z botwinki myjemy, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Łodygi z listkami kroimy na małe kawałeczki.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 3 z 10

Tak przygotowaną botwinkę wkładamy do garnka i skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, żeby zachowały kolor. Zalewamy wodą nieco ponad poziom botwinki. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (u mnie około 15 minut). Nie rozgotowujemy botwinki!

Chłodnik litewski z miętą

Krok 4 z 10

Ugotowaną botwinkę odstawiamy do wystudzenia.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 5 z 10

W międzyczasie obieramy ogórki i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do większej miski lub garnka.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 6 z 10

Drobno kroimy też szczypiorek i koperek. Dodajemy do ogórków. Zalewamy jogurtami i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 7 z 10

Dodajemy wystudzoną botwinkę razem z pozostałą wodą z gotowania. Całość mieszamy.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 8 z 10

Miętę tniemy nożyczkami na wąskie paseczki. Dodajemy do chłodnika.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 9 z 10

Na koniec doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 10 z 10

Przelewamy do miseczek i podajemy z kawałkiem jajka.

Chłodnik litewski z miętą to lekka i orzeźwiająca zupa, która kusi kolorami i smakiem. To też mój ulubiony chłodnik. Podobny robiła moja mama. Pamiętam, jak latem prawie zawsze jedliśmy obiady na dworze, przy drewnianym stole. Z ogromnym sentymentem wracam do tamtych czasów.

Chłodnik litewski przygotowałam na lekkim jogurcie naturalnym . Dodałam do niego miętę, która wniosła nieco więcej świeżości. Mięta idealnie pasuje do chłodnika litewskiego, jednak nie należy przesadzić z jej ilością, aby nie zdominowała smaku zupy. Do chłodnika litewskiego z miętą nie wykorzystałam wszystkich liści z botwinki, bo chciałam, aby było w niej więcej młodych buraczków. Zupę najlepiej po przygotowaniu wstawić do lodówki do schłodzenia, ale jeśli bezpośrednio przed podaniem przygotujecie ją ze schłodzonych jogurtów też powinna być dobra.

Na blogu znajdziecie też przepisy na wiele innych chłodników:

Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

Zobacz też

Zobacz Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves

Zobacz Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Zobacz Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Zobacz Chłodnik z botwinki – jak u mamy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha