Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chłodnik litewski z miętą
Chłodnik litewski z miętą
Chłodnik litewski z miętą

Chłodnik litewski z miętą

(0)
1 godz 6 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Botwinka
3 
Ogórek gruntowy
375  ml
Jogurt naturalny
10  liści
Świeża mięta
0.5  pęczek
Koperek
0.5  pęczek
Szczypiorek
0.5 
Cytryna
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz czarny
2 
Jajka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.16 g
Węglowodany
17.86 g
Tłuszcze
5.89 g
Wartość energetyczna
151.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chłodnik litewski z miętą to lekka i orzeźwiająca zupa, która kusi kolorami i smakiem. To też mój ulubiony chłodnik. Podobny robiła moja mama. Pamiętam, jak latem prawie zawsze jedliśmy obiady na dworze, przy drewnianym stole. Z ogromnym sentymentem wracam do tamtych czasów.

Chłodnik litewski przygotowałam na lekkim jogurcie naturalnym . Dodałam do niego miętę, która wniosła nieco więcej świeżości. Mięta idealnie pasuje do chłodnika litewskiego, jednak nie należy przesadzić z jej ilością, aby nie zdominowała smaku zupy. Do chłodnika litewskiego z miętą nie wykorzystałam wszystkich liści z botwinki, bo chciałam, aby było w niej więcej młodych buraczków. Zupę najlepiej po przygotowaniu wstawić do lodówki do schłodzenia, ale jeśli bezpośrednio przed podaniem przygotujecie ją ze schłodzonych jogurtów też powinna być dobra.

Na blogu znajdziecie też przepisy na wiele innych chłodników:

Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami

Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

Zobacz też

Zobacz Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves

Zobacz Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Zobacz Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Zobacz Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

Przygotowanie

66 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka gotujemy na twardo i zalewamy zimną wodą. Kroimy na plasterki.
  • Krok 2

    5 min
    Buraczki z botwinki myjemy, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Łodygi z listkami kroimy na małe kawałeczki.
  • Krok 3

    15 min
    Tak przygotowaną botwinkę wkładamy do garnka i skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, żeby zachowały kolor. Zalewamy wodą nieco ponad poziom botwinki. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (u mnie około 15 minut). Nie rozgotowujemy botwinki!
  • Krok 4

    20 min
    Ugotowaną botwinkę odstawiamy do wystudzenia.
  • Krok 5

    5 min
    W międzyczasie obieramy ogórki i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do większej miski lub garnka.
  • Krok 6

    6 min
    Drobno kroimy też szczypiorek i koperek. Dodajemy do ogórków. Zalewamy jogurtami i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 7

    2 min
    Dodajemy wystudzoną botwinkę razem z pozostałą wodą z gotowania. Całość mieszamy.
  • Krok 8

    1 min
    Miętę tniemy nożyczkami na wąskie paseczki. Dodajemy do chłodnika.
  • Krok 9

    1 min
    Na koniec doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 10

    1 min
    Przelewamy do miseczek i podajemy z kawałkiem jajka.
Chłodnik litewski z miętą

Krok 1 z 10

Jajka gotujemy na twardo i zalewamy zimną wodą. Kroimy na plasterki.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 2 z 10

Buraczki z botwinki myjemy, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Łodygi z listkami kroimy na małe kawałeczki.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 3 z 10

Tak przygotowaną botwinkę wkładamy do garnka i skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, żeby zachowały kolor. Zalewamy wodą nieco ponad poziom botwinki. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (u mnie około 15 minut). Nie rozgotowujemy botwinki!

Chłodnik litewski z miętą

Krok 4 z 10

Ugotowaną botwinkę odstawiamy do wystudzenia.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 5 z 10

W międzyczasie obieramy ogórki i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do większej miski lub garnka.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 6 z 10

Drobno kroimy też szczypiorek i koperek. Dodajemy do ogórków. Zalewamy jogurtami i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 7 z 10

Dodajemy wystudzoną botwinkę razem z pozostałą wodą z gotowania. Całość mieszamy.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 8 z 10

Miętę tniemy nożyczkami na wąskie paseczki. Dodajemy do chłodnika.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 9 z 10

Na koniec doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik litewski z miętą

Krok 10 z 10

Przelewamy do miseczek i podajemy z kawałkiem jajka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

    Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

    55 min Średni
  • Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

    Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

    2 godz 19 min Łatwy
  • Rosolnik – rosół z kaszą manną

    Rosolnik – rosół z kaszą manną

    3 godz 1 min Średni
  • Botwinka z ogórkiem

    Botwinka z ogórkiem

    44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu