Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami
1 godz 27 min
Łatwy
3
szklanek
Zsiadłe mleko
50
ml
Kremowa śmietanka
3
Zielony ogórek gruntowy
1
Buraczki
1
łyżka
Posiekany szczypiorek
1
łyżka
Posiekana natka pietruszki
1
łyżka
Kolendra posiekana
1
łyżka
Posiekany koperek
0.5
łyżeczka
Cukier Drobny
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
13.37 g
Węglowodany
27.83 g
Tłuszcze
10.51 g
Wartość energetyczna
248.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
87 min
Krok 1
15 min
Buraczka obieram, kroję na pół i gotuję do miękkości około 15 minut.
Krok 2
6 min
W tym czasie ogórki myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
5 min
Zsiadłe mleko dobrze mieszam, żeby nie było grudek, dodaję do niego śmietanę, starte ogórki, ugotowanego, ostudzonego i startego na tarce o grubych oczkach buraczka.
Krok 4
60 min
Doprawiam do smaku cukrem, solą i pieprzem, odstawiam do lodówki na około godzinę.
Krok 5
1 min
Podaję ze świeżymi ziołami.
Chłodnik na zsiadłym mleku z dodatkiem kremowej śmietany z ziołami – pyszny, orzeźwiający, idealny na prawdziwe upały, po których tradycyjnie przychodzą popołudniowe burze. Do chłodnika można podać jajko na twardo pokrojone w ósemki, młode ziemniaczki okraszone chrupiącymi skwarkami i posypane świeżym koperkiem, kromkę żytniego chleba z masłem prosto z lodówki.
Zsiadłe mleko często przygotowuję w domu z mleka filtrowanego niepasteryzowanego z dodatkiem kefiru. Mleko wlewam do garnka, dodaję pół kubeczka kefiru, odstawiam w ciepłe miejsce, a raczej ustawiam z boku, na kuchennym blacie. Potem wystarczy poczekać dwa dni, aż mleko się porządnie zsiądzie. Właśnie na trzeci dzień smakuje już tak, jak zsiadłe mleko z glinianego garnuszka, który stał u moich rodziców w kuchni. Podobno zsiadłe mleko można przechowywać nawet tydzień, ale nasze znika już tego samego dnia, w którym ogłoszę, że już się zsiadło.
Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami najlepiej smakuje mocno schłodzony, dlatego, choć przygotowanie zajmuje ciut ponad kwadrans, trzeba jeszcze poczekać około godziny, aż się dobrze schłodzi w lodówce.
Wszystkim wielbicielom chłodników polecam także krem ze szparagów na zimno.
Zobacz też
Zobacz 5 pomysłów na zupę kalafiorową
Zobacz Najlepsze zupy na lato
Zsiadłe mleko często przygotowuję w domu z mleka filtrowanego niepasteryzowanego z dodatkiem kefiru. Mleko wlewam do garnka, dodaję pół kubeczka kefiru, odstawiam w ciepłe miejsce, a raczej ustawiam z boku, na kuchennym blacie. Potem wystarczy poczekać dwa dni, aż mleko się porządnie zsiądzie. Właśnie na trzeci dzień smakuje już tak, jak zsiadłe mleko z glinianego garnuszka, który stał u moich rodziców w kuchni. Podobno zsiadłe mleko można przechowywać nawet tydzień, ale nasze znika już tego samego dnia, w którym ogłoszę, że już się zsiadło.
Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami najlepiej smakuje mocno schłodzony, dlatego, choć przygotowanie zajmuje ciut ponad kwadrans, trzeba jeszcze poczekać około godziny, aż się dobrze schłodzi w lodówce.
Wszystkim wielbicielom chłodników polecam także krem ze szparagów na zimno.
Zobacz też
Zobacz 5 pomysłów na zupę kalafiorową
Zobacz Najlepsze zupy na lato
Komentarze 0