Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

(0)
1 godz 27 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  szklanek
Zsiadłe mleko
50  ml
Kremowa śmietanka
3 
Zielony ogórek gruntowy
1 
Buraczki
1  łyżka
Posiekany szczypiorek
1  łyżka
Posiekana natka pietruszki
1  łyżka
Kolendra posiekana
1  łyżka
Posiekany koperek
0.5  łyżeczka
Cukier Drobny
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.37 g
Węglowodany
27.83 g
Tłuszcze
10.51 g
Wartość energetyczna
248.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
15 min
Buraczka obieram, kroję na pół i gotuję do miękkości około 15 minut.
Krok 2
6 min
W tym czasie ogórki myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
5 min
Zsiadłe mleko dobrze mieszam, żeby nie było grudek, dodaję do niego śmietanę, starte ogórki, ugotowanego, ostudzonego i startego na tarce o grubych oczkach buraczka.
Krok 4
60 min
Doprawiam do smaku cukrem, solą i pieprzem, odstawiam do lodówki na około godzinę.
Krok 5
1 min
Podaję ze świeżymi ziołami.
Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

Krok 1 z 5

Buraczka obieram, kroję na pół i gotuję do miękkości około 15 minut.

Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

Krok 2 z 5

W tym czasie ogórki myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.

Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

Krok 3 z 5

Zsiadłe mleko dobrze mieszam, żeby nie było grudek, dodaję do niego śmietanę, starte ogórki, ugotowanego, ostudzonego i startego na tarce o grubych oczkach buraczka.

Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

Krok 4 z 5

Doprawiam do smaku cukrem, solą i pieprzem, odstawiam do lodówki na około godzinę.

Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

Krok 5 z 5

Podaję ze świeżymi ziołami.

Chłodnik na zsiadłym mleku z dodatkiem kremowej śmietany z ziołami – pyszny, orzeźwiający, idealny na prawdziwe upały, po których tradycyjnie przychodzą popołudniowe burze. Do chłodnika można podać jajko na twardo pokrojone w ósemki, młode ziemniaczki okraszone chrupiącymi skwarkami i posypane świeżym koperkiem, kromkę żytniego chleba z masłem prosto z lodówki.

Zsiadłe mleko często przygotowuję w domu z mleka filtrowanego niepasteryzowanego z dodatkiem kefiru. Mleko wlewam do garnka, dodaję pół kubeczka kefiru, odstawiam w ciepłe miejsce, a raczej ustawiam z boku, na kuchennym blacie. Potem wystarczy poczekać dwa dni, aż mleko się porządnie zsiądzie. Właśnie na trzeci dzień smakuje już tak, jak zsiadłe mleko z glinianego garnuszka, który stał u moich rodziców w kuchni. Podobno zsiadłe mleko można przechowywać nawet tydzień, ale nasze znika już tego samego dnia, w którym ogłoszę, że już się zsiadło.

Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami najlepiej smakuje mocno schłodzony, dlatego, choć przygotowanie zajmuje ciut ponad kwadrans, trzeba jeszcze poczekać około godziny, aż się dobrze schłodzi w lodówce.

Wszystkim wielbicielom chłodników polecam także krem ze szparagów na zimno.

Zobacz też

Zobacz 5 pomysłów na zupę kalafiorową

Zobacz Najlepsze zupy na lato
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika