Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik kalafiorowy

0
1 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50  g
Miękkie masło
1  gałązka
Lubczyk
1  ząbek
1  szczypta
Sól morska do smaku
0.5 
Kalafior (lub cały mały)
500  g
Jogurt naturalny
300  g
Kefir
0.5  l
Woda
0.5  l
Mleko
5  gałązek
Bazylia
1 
Sok z cytryny
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Sól morska do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.41 g
Węglowodany
16.42 g
Tłuszcze
20.08 g
Wartość energetyczna
287.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1 - Masło ziołowe
3 min
Z gałązki lubczyku odrywamy listki, gałązkę odkładamy, listki drobno siekamy.
Krok 2
3 min
Do miękkiego masła dodajemy posiekany lubczyk i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól, ucieramy masło widelcem, żeby składniki dobrze się połączyły.
Krok 3
2 min
Odstawiamy masło do lodówki.
Krok 4 - Chłodnik kalafiorowy
4 min
Jogurt i kefir przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii, miksujemy.
Krok 5
15 min
Kalafior dzielimy na małe różyczki, kilka odkładamy do dekoracji, pozostałe gotujemy w lekko osolonej wodzie z mlekiem aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy, rozgniatamy widelcem, odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 6
60 min
Do jogurtu połączonego z kefirem dodajemy kalafior. Całość dobrze mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 7
3 min
Chłodnik przed podaniem dekorujemy surowymi różyczkami kalafiora i podajemy z grzankami posmarowanymi masłem lubczykowym.
Chłodnik kalafiorowy

Krok 1 - Masło ziołowe z 7

Z gałązki lubczyku odrywamy listki, gałązkę odkładamy, listki drobno siekamy.

Chłodnik kalafiorowy

Krok 2 z 7

Do miękkiego masła dodajemy posiekany lubczyk i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól, ucieramy masło widelcem, żeby składniki dobrze się połączyły.

Chłodnik kalafiorowy

Krok 3 z 7

Odstawiamy masło do lodówki.

Chłodnik kalafiorowy

Krok 4 - Chłodnik kalafiorowy z 7

Jogurt i kefir przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii, miksujemy.

Chłodnik kalafiorowy

Krok 5 z 7

Kalafior dzielimy na małe różyczki, kilka odkładamy do dekoracji, pozostałe gotujemy w lekko osolonej wodzie z mlekiem aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy, rozgniatamy widelcem, odstawiamy do wystygnięcia.

Chłodnik kalafiorowy

Krok 6 z 7

Do jogurtu połączonego z kefirem dodajemy kalafior. Całość dobrze mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Chłodnik kalafiorowy

Krok 7 z 7

Chłodnik przed podaniem dekorujemy surowymi różyczkami kalafiora i podajemy z grzankami posmarowanymi masłem lubczykowym.

Jeśli jeszcze nie jedliście zupy kalafiorowej w tym wydaniu, koniecznie spróbujcie. Może to niecodzienny pomysł na chłodnik, ale właśnie element zaskoczenia to jeden z jego atutów. Orzeźwiający także dzięki dodatkowi świeżej bazylii chłodnik kalafiorowy świetnie sprawdzi się w upalne dni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika