Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli jeszcze nie jedliście zupy kalafiorowej w tym wydaniu, koniecznie spróbujcie. Może to niecodzienny pomysł na chłodnik, ale właśnie element zaskoczenia to jeden z jego atutów. Orzeźwiający także dzięki dodatkowi świeżej bazylii chłodnik kalafiorowy świetnie sprawdzi się w upalne dni.
Przygotowanie
90 min
Krok 1 - Masło ziołowe
3 min
Z gałązki lubczyku odrywamy listki, gałązkę odkładamy, listki drobno siekamy.
Krok 2
3 min
Do miękkiego masła dodajemy posiekany lubczyk i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól, ucieramy masło widelcem, żeby składniki dobrze się połączyły.
Krok 3
2 min
Odstawiamy masło do lodówki.
Krok 4 - Chłodnik kalafiorowy
4 min
Jogurt i kefir przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii, miksujemy.
Krok 5
15 min
Kalafior dzielimy na małe różyczki, kilka odkładamy do dekoracji, pozostałe gotujemy w lekko osolonej wodzie z bulionem warzywnym WINIARY, aż różyczki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzamy, rozgniatamy widelcem, odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 6
60 min
Do jogurtu połączonego z kefirem dodajemy kalafior. Całość dobrze mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 7
3 min
Chłodnik przed podaniem dekorujemy surowymi różyczkami kalafiora i podajemy z grzankami posmarowanymi masłem lubczykowym.
Krok 1 - Masło ziołowe
z
7
Z gałązki lubczyku odrywamy listki, gałązkę odkładamy, listki drobno siekamy.
Krok 2
z
7
Do miękkiego masła dodajemy posiekany lubczyk i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól, ucieramy masło widelcem, żeby składniki dobrze się połączyły.
Krok 3
z
7
Odstawiamy masło do lodówki.
Krok 4 - Chłodnik kalafiorowy
z
7
Jogurt i kefir przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii, miksujemy.
Krok 5
z
7
Kalafior dzielimy na małe różyczki, kilka odkładamy do dekoracji, pozostałe gotujemy w lekko osolonej wodzie z bulionem warzywnym WINIARY, aż różyczki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzamy, rozgniatamy widelcem, odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 6
z
7
Do jogurtu połączonego z kefirem dodajemy kalafior. Całość dobrze mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 7
z
7
Chłodnik przed podaniem dekorujemy surowymi różyczkami kalafiora i podajemy z grzankami posmarowanymi masłem lubczykowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0