Chłodnik kalafiorowy
1 godz 30 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
11.41 g
Węglowodany
16.42 g
Tłuszcze
20.08 g
Wartość energetyczna
287.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1 - Masło ziołowe
3 min
Z gałązki lubczyku odrywamy listki, gałązkę odkładamy, listki drobno siekamy.
Krok 2
3 min
Do miękkiego masła dodajemy posiekany lubczyk i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól, ucieramy masło widelcem, żeby składniki dobrze się połączyły.
Krok 3
2 min
Odstawiamy masło do lodówki.
Krok 4 - Chłodnik kalafiorowy
4 min
Jogurt i kefir przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii, miksujemy.
Krok 5
15 min
Kalafior dzielimy na małe różyczki, kilka odkładamy do dekoracji, pozostałe gotujemy w lekko osolonej wodzie z mlekiem aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy, rozgniatamy widelcem, odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 6
60 min
Do jogurtu połączonego z kefirem dodajemy kalafior. Całość dobrze mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 7
3 min
Chłodnik przed podaniem dekorujemy surowymi różyczkami kalafiora i podajemy z grzankami posmarowanymi masłem lubczykowym.
Jeśli jeszcze nie jedliście zupy kalafiorowej w tym wydaniu, koniecznie spróbujcie. Może to niecodzienny pomysł na chłodnik, ale właśnie element zaskoczenia to jeden z jego atutów. Orzeźwiający także dzięki dodatkowi świeżej bazylii chłodnik kalafiorowy świetnie sprawdzi się w upalne dni.
Komentarze 0