Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami
1 godz 20 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
10.9 g
Węglowodany
22.45 g
Tłuszcze
5.5 g
Wartość energetyczna
173.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
7 min
Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Ogórka obieramy i też kroimy w kostkę.
Krok 2
5 min
Szczypiorek i koperek drobno szatkujemy można też posiekać nożyczkami).
Krok 3
2 min
W wysokiej misce mieszamy kefir i mleko.
Krok 4
5 min
Dodajemy pokrojonego ogórka, rzodkiewki i szczypiorek z koperkiem. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Nigdy nie podaję ilości soli i pieprzu dlatego, że to sprawa bardzo indywidualna. Sama używam bardzo mało soli, ale są osoby które wolą zdecydowanie bardziej słone potrawy. Dlatego zawsze w trakcie przygotowywania smakujemy danie.
Krok 5
60 min
Gotowy chłodnik najlepiej wstawić na około 1 godzinę do lodówki.
Krok 6
1 min
Bezpośrednio przed podaniem każdą porcję dekorujemy kiełkami z rzodkiewki. Można też kiełki dodać wcześniej do chłodnika.
Zupa fit, czyli orzeźwiający chłodnik z kiełkami to idealne rozwiązanie na upalne dni. Myślałam, że na największe upały trafiłam we Włoszech, ale dzisiaj na moim termometrze ukazało się 36°C. Kiedy żar leje się z nieba, zupełnie nie mam ochoty na gotowanie. W takie dni mojej rodzince też nie w głowie gorące dania. Wtedy potrzebujemy czegoś lekkiego i pysznego, a ja raczej unikam stania godzinami w kuchni, aby przygotować obiad. Chłodnik z kiełkami jest dla nas rozwiązaniem!
Chłodnik z kiełkami ma pewną ogromną zaletę, można go zrobić w zaledwie piętnaście minut, choć najlepiej jeśli przygotujemy go wcześniej i wstawimy do lodówki, aby się schłodził. Można też wszystkie składniki bezpośrednio przed przygotowaniem wyjąć z lodówki. Efekt końcowy będzie podobny. Z podanych proporcji można przygotować dwie porcje chłodnika z kiełkami.
Jeśli szukacie więcej pomysłów na orzeźwiające zupy na upalne dni, to polecam też chłodnik na zsiadłym mleku lub gazpacho andaluzyjskie, czy też krem z białych szparagów na zimno, które przygotowała Agatka.
Chłodnik z kiełkami ma pewną ogromną zaletę, można go zrobić w zaledwie piętnaście minut, choć najlepiej jeśli przygotujemy go wcześniej i wstawimy do lodówki, aby się schłodził. Można też wszystkie składniki bezpośrednio przed przygotowaniem wyjąć z lodówki. Efekt końcowy będzie podobny. Z podanych proporcji można przygotować dwie porcje chłodnika z kiełkami.
Jeśli szukacie więcej pomysłów na orzeźwiające zupy na upalne dni, to polecam też chłodnik na zsiadłym mleku lub gazpacho andaluzyjskie, czy też krem z białych szparagów na zimno, które przygotowała Agatka.
Komentarze 0