Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa fit, czyli orzeźwiający chłodnik z kiełkami to idealne rozwiązanie na upalne dni. Myślałam, że na największe upały trafiłam we Włoszech, ale dzisiaj na moim termometrze ukazało się 36°C. Kiedy żar leje się z nieba, zupełnie nie mam ochoty na gotowanie. W takie dni mojej rodzince też nie w głowie gorące dania. Wtedy potrzebujemy czegoś lekkiego i pysznego, a ja raczej unikam stania godzinami w kuchni, aby przygotować obiad. Chłodnik z kiełkami jest dla nas rozwiązaniem!
Chłodnik z kiełkami ma pewną ogromną zaletę, można go zrobić w zaledwie piętnaście minut, choć najlepiej jeśli przygotujemy go wcześniej i wstawimy do lodówki, aby się schłodził. Można też wszystkie składniki bezpośrednio przed przygotowaniem wyjąć z lodówki. Efekt końcowy będzie podobny. Z podanych proporcji można przygotować dwie porcje chłodnika z kiełkami.
Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Ogórka obieramy i też kroimy w kostkę.
Krok 2
5 min
Szczypiorek i koperek drobno szatkujemy można też posiekać nożyczkami).
Krok 3
2 min
W wysokiej misce mieszamy kefir i mleko.
Krok 4
5 min
Dodajemy pokrojonego ogórka, rzodkiewki i szczypiorek z koperkiem. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Nigdy nie podaję ilości soli i pieprzu dlatego, że to sprawa bardzo indywidualna. Sama używam bardzo mało soli, ale są osoby które wolą zdecydowanie bardziej słone potrawy. Dlatego zawsze w trakcie przygotowywania smakujemy danie.
Krok 5
60 min
Gotowy chłodnik najlepiej wstawić na około 1 godzinę do lodówki.
Krok 6
1 min
Bezpośrednio przed podaniem każdą porcję dekorujemy kiełkami z rzodkiewki. Można też kiełki dodać wcześniej do chłodnika.
Krok 1
z
6
Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Ogórka obieramy i też kroimy w kostkę.
Krok 2
z
6
Szczypiorek i koperek drobno szatkujemy można też posiekać nożyczkami).
Krok 3
z
6
W wysokiej misce mieszamy kefir i mleko.
Krok 4
z
6
Dodajemy pokrojonego ogórka, rzodkiewki i szczypiorek z koperkiem. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Nigdy nie podaję ilości soli i pieprzu dlatego, że to sprawa bardzo indywidualna. Sama używam bardzo mało soli, ale są osoby które wolą zdecydowanie bardziej słone potrawy. Dlatego zawsze w trakcie przygotowywania smakujemy danie.
Krok 5
z
6
Gotowy chłodnik najlepiej wstawić na około 1 godzinę do lodówki.
Krok 6
z
6
Bezpośrednio przed podaniem każdą porcję dekorujemy kiełkami z rzodkiewki. Można też kiełki dodać wcześniej do chłodnika.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0