Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z białych szparagów na zimno

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Świeże białe szparagi
2  szklanek
Woda (w oryginale 3)
200  g
Śmietanka kremówka (w oryginale szklanka)
2  łyżek
Białe wino wytrawne
100  mg
Jogurt naturalny (w oryginale pół szklanki)
1  łyżka
Sok z cytryny
2  łyżek
Szczypiorek posiekany
1  szczypta
Sól morska
1  łyżeczka
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.79 g
Węglowodany
15.36 g
Tłuszcze
31.24 g
Wartość energetyczna
359.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
15 min
Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, obieram od góry do dołu obieraczką do warzyw, kroję na kawałki, gotuję w garnku 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru.
Krok 2
60 min
Dodaję połowę śmietanki i dwie łyżki wina, gotuję około 20 minut, blenduję na krem, przecedzam przez sito, odstawiam do ostygnięcia, lekko schładzam w lodówce.
Krok 3
10 min
Dodaję jogurt, sok z cytryny, posiekany szczypiorek, blenduję. Ubijam pozostałą śmietanę, trochę ubitej śmietany pozostawiam do dekoracji, resztę dodaję do kremu i dokładnie mieszam trzepaczką.
Krok 4
5 min
Krem podaję z kleksem bitej śmietany i świeżo siekanym szczypiorkiem.
Krem z białych szparagów na zimno

Krok 1 z 4

Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, obieram od góry do dołu obieraczką do warzyw, kroję na kawałki, gotuję w garnku 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru.

Krem z białych szparagów na zimno

Krok 2 z 4

Dodaję połowę śmietanki i dwie łyżki wina, gotuję około 20 minut, blenduję na krem, przecedzam przez sito, odstawiam do ostygnięcia, lekko schładzam w lodówce.

Krem z białych szparagów na zimno

Krok 3 z 4

Dodaję jogurt, sok z cytryny, posiekany szczypiorek, blenduję. Ubijam pozostałą śmietanę, trochę ubitej śmietany pozostawiam do dekoracji, resztę dodaję do kremu i dokładnie mieszam trzepaczką.

Krem z białych szparagów na zimno

Krok 4 z 4

Krem podaję z kleksem bitej śmietany i świeżo siekanym szczypiorkiem.

Przepis na krem z białych szparagów na zimno pochodzi z kartki z zeszłorocznego kalendarza. U moich rodziców w domu od zawsze, niezmiennie w tym samym miejscu, wisiał taki kalendarz, z którego codziennie odrywało się po jednej kartce. Zresztą wisi tam do dziś.

Zawsze lubiłam zaglądać na rewersy kartek w poszukiwaniu ciekawostek i przepisów, które razem z mamą nie raz wcielałyśmy w kulinarne życie naszej rodziny. Ale nigdy nie zaglądałam pod kartki dni, które miały dopiero nadejść, choć zawsze strasznie mnie to kusiło. Najbardziej za to lubiłam, kiedy wracaliśmy z wakacji i można było wyrywać nawet 14 kartek jedna po drugiej.

Kartka z przepisem na krem z białych szparagów na zimno została wyrwana z kalendarza w zeszłym roku i trafiła do książki, z której właśnie postanowiła wypaść w pełni sezonu na szparagi. Odczytałam to jako znak do natychmiastowego jego użycia, co też zrobiłam, z lekkimi modyfikacjami.

Uwielbiam białe szparagi, a krem na zimno wyszedł obłędnie. Jest świetną orzeźwiającą odmianą tradycyjnego kremu szparagowego. Jak dla mnie – obowiązkowa pozycja w przepisach prawdziwego wielbiciela szparagów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika