Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Po białe szparagi często sięgam w sezonie, bo można z nich błyskawicznie przygotować rewelacyjną zupę. Z zielonych zupę szparagową robi się jeszcze szybciej, bo w przeciwieństwie do białych nie wymagają obierania. Ja jednak od lat z uporem maniaka kupuję białe, bo ze szparagowych zup to właśnie krem z białych szparagów kocham najbardziej.
Szparagi wybieram niezbyt grube, ale też nie za cienkie, takie w sam raz do obierania. Zawsze świeże, co można poznać właściwie już na pierwszy rzut oka (i dotyk). Szparagi powinny być sprężyste, sprawiać wrażenie wilgotnych, a już na pewno nie mogą wyglądać jak badyle. Bo świeże szparagi to podstawa udanej zupy. Dlatego dobrze jest kupić szparagi w dniu, w którym trafią do zupy. Można je co prawda kilka dni przechowywać w lodówce, najlepiej zawinięte w wilgotną bawełnianą ściereczkę, ale szybko tracą swoją świeżość.
Szparagi, zanim trafią do zupy, należy umyć, odciąć czubki (nie wyrzucać!) i zdrewniałe końce i dokładnie obrać. Można to zrobić specjalną obieraczką do szparagów, ale ja używam zwykłej. Średniej długości szparagom końce najlepiej obłamać – przy zginaniu szparag przełamie się na odpowiedniej wysokości, gdzie zaczyna się zdrewniała część. Pokrojone w kawałki łodygi można podsmażyć z czubkami na odrobinie oleju, lub od razu wrzucić do garnka.
Kremowa zupa szparagowa jak dla mnie koniecznie powinna być podana z groszkiem ptysiowym.
Szparagi myję, odcinam czubki, odcinam i wyrzucam zdrewniałe końce (na wysokości ok 3-5 cm), dokładnie obieram od góry do dołu, kroję w kawałki i razem z czubkami podsmażam na oleju z pokrojonym w talarki porem.
Krok 2
10 min
Dodaję do garnka z gorącym bulionem, gotuję około 10 minut.
Krok 3
5 min
Wyciągam z garnka kilka czubków, resztę gotuję jeszcze 5 minut.
Krok 4
5 min
Dokładnie miksuję blenderem na gładką masę, dodaję żółtko połączone ze śmietanką, dolewam do garnka, jeszcze raz miksuję.
Krok 5
1 min
Doprawiam zupę solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 6
1 min
Kremową zupą szparagową wlewam do miseczek, dodaję do każdej kilka wyciągniętych wcześniej z garnka czubków, podaję z groszkiem ptysiowym.
Krok 1
z
6
Szparagi myję, odcinam czubki, odcinam i wyrzucam zdrewniałe końce (na wysokości ok 3-5 cm), dokładnie obieram od góry do dołu, kroję w kawałki i razem z czubkami podsmażam na oleju z pokrojonym w talarki porem.
Krok 2
z
6
Dodaję do garnka z gorącym bulionem, gotuję około 10 minut.
Krok 3
z
6
Wyciągam z garnka kilka czubków, resztę gotuję jeszcze 5 minut.
Krok 4
z
6
Dokładnie miksuję blenderem na gładką masę, dodaję żółtko połączone ze śmietanką, dolewam do garnka, jeszcze raz miksuję.
Krok 5
z
6
Doprawiam zupę solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 6
z
6
Kremową zupą szparagową wlewam do miseczek, dodaję do każdej kilka wyciągniętych wcześniej z garnka czubków, podaję z groszkiem ptysiowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0