
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Zupa z białych szparagów z groszkiem ptysiowym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Szparagi wybieram niezbyt grube, ale też nie za cienkie, takie w sam raz do obierania. Zawsze świeże, co można poznać właściwie już na pierwszy rzut oka (i dotyk). Szparagi powinny być sprężyste, sprawiać wrażenie wilgotnych, a już na pewno nie mogą wyglądać jak badyle. Bo świeże szparagi to podstawa udanej zupy. Dlatego dobrze jest kupić szparagi w dniu, w którym trafią do zupy. Można je co prawda kilka dni przechowywać w lodówce, najlepiej zawinięte w wilgotną bawełnianą ściereczkę, ale szybko tracą swoją świeżość.
Szparagi, zanim trafią do zupy, należy umyć, odciąć czubki (nie wyrzucać!) i zdrewniałe końce i dokładnie obrać. Można to zrobić specjalną obieraczką do szparagów, ale ja używam zwykłej. Średniej długości szparagom końce najlepiej obłamać – przy zginaniu szparag przełamie się na odpowiedniej wysokości, gdzie zaczyna się zdrewniała część. Pokrojone w kawałki łodygi można podsmażyć z czubkami na odrobinie oleju, lub od razu wrzucić do garnka.
Kremowa zupa szparagowa jak dla mnie koniecznie powinna być podana z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Zobacz też
Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów
Zobacz Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Zobacz Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
10 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
1 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Szparagi myję, odcinam czubki, odcinam i wyrzucam zdrewniałe końce (na wysokości ok 3-5 cm), dokładnie obieram od góry do dołu, kroję w kawałki i razem z czubkami podsmażam na oleju z pokrojonym w talarki porem.

Krok 2 z 6
Dodaję do garnka z gorącym bulionem, gotuję około 10 minut.

Krok 3 z 6
Wyciągam z garnka kilka czubków, resztę gotuję jeszcze 5 minut.

Krok 4 z 6
Dokładnie miksuję blenderem na gładką masę, dodaję żółtko połączone ze śmietanką, dolewam do garnka, jeszcze raz miksuję.

Krok 5 z 6
Doprawiam zupę solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 6 z 6
Kremową zupą szparagową wlewam do miseczek, dodaję do każdej kilka wyciągniętych wcześniej z garnka czubków, podaję z groszkiem ptysiowym.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0