Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
26min
Łatwy
1
pęczek
Świeże zielone szparagi
1
łyżka
Masło
1
szczypta
Cukier
1
kostka
0.5
l
Woda
100
ml
Śmietanka Kremówka
1
Świeże surowe żółtko
30
g
Orzechy włoskie
1
łyżka
Oliwa z oliwek
1
łyżka
Ocet balsamiczny
1
łyżka
Miód
10
dag
Ser kozi w kawałku
.
Wartości odżywcze
Białko
12.85 g
Węglowodany
12.52 g
Tłuszcze
27.78 g
Wartość energetyczna
340.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
26 min
Krok 1
5 min
Szparagi myjemy, odrywamy końce (ok. 1/3 długości), odcinamy główki (odkładamy na bok), kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
10 min
Przekładamy szparagi do garnka, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy łyżkę masła, kostkę bulionową, pół łyżeczki cukru, gotujemy 10 minut.
Krok 3
2 min
Miksujemy zupę około 1-2 minut.
Krok 4
2 min
Śmietankę łączymy z żółtkiem, mieszamy, dodajemy do zupy, mieszając.
Krok 5
1 min
Tuż przed podaniem zupy piekarnik z funkcją grilla ustawiamy na 240 st. C.
Krok 6
1 min
W miseczce łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym i miodem.
Krok 7
2 min
Ser kozi kroimy w grubą kostkę, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Krok 8
1 min
Wstawiamy do piekarnika na minutę (w tym czasie ser zacznie się delikatnie roztapiać).
Krok 9
2 min
Krem ze szparagów nalewamy do talerzy. Dodajemy główki szparagów (gotowane 2 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie), kawałki gorącego sera, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy sosem z oliwy, octu balsamicznego i miodu.
Sezon na polskie szparagi trwa krótko, więc sięgajmy po nie jak najczęściej – na przykład w postaci kremu ze szparagów! Dziś wszystkim wielbicielom zielonych szparagów serwuję przepis na krem ze szparagów podany z grillowanym serem kozim i orzechami włoskimi, doprawiony wyrazistym sosem na bazie oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego. Krem ze szparagów to przykład doskonałej synergii smaków do ostatniej łyżki! Kto chętny?
Krem ze szparagów można podać także z grzankami lub prażonymi nasionami dyni, słonecznika, migdałami.
Zobacz też
Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów
Zobacz Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zobacz Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi
Krem ze szparagów można podać także z grzankami lub prażonymi nasionami dyni, słonecznika, migdałami.
Zobacz też
Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów
Zobacz Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zobacz Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi
Komentarze 0