Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

0
26min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Świeże zielone szparagi
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Cukier
0.5  l
Woda
100  ml
Śmietanka Kremówka
1 
Świeże surowe żółtko
30  g
Orzechy włoskie
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Ocet balsamiczny
1  łyżka
Miód
10  dag
Ser kozi w kawałku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.85 g
Węglowodany
12.52 g
Tłuszcze
27.78 g
Wartość energetyczna
340.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
5 min
Szparagi myjemy, odrywamy końce (ok. 1/3 długości), odcinamy główki (odkładamy na bok), kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
10 min
Przekładamy szparagi do garnka, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy łyżkę masła, kostkę bulionową, pół łyżeczki cukru, gotujemy 10 minut.
Krok 3
2 min
Miksujemy zupę około 1-2 minut.
Krok 4
2 min
Śmietankę łączymy z żółtkiem, mieszamy, dodajemy do zupy, mieszając.
Krok 5
1 min
Tuż przed podaniem zupy piekarnik z funkcją grilla ustawiamy na 240 st. C.
Krok 6
1 min
W miseczce łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym i miodem.
Krok 7
2 min
Ser kozi kroimy w grubą kostkę, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Krok 8
1 min
Wstawiamy do piekarnika na minutę (w tym czasie ser zacznie się delikatnie roztapiać).
Krok 9
2 min
Krem ze szparagów nalewamy do talerzy. Dodajemy główki szparagów (gotowane 2 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie), kawałki gorącego sera, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy sosem z oliwy, octu balsamicznego i miodu.
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 1 z 9

Szparagi myjemy, odrywamy końce (ok. 1/3 długości), odcinamy główki (odkładamy na bok), kroimy w mniejsze kawałki.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 2 z 9

Przekładamy szparagi do garnka, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy łyżkę masła, kostkę bulionową, pół łyżeczki cukru, gotujemy 10 minut.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 3 z 9

Miksujemy zupę około 1-2 minut.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 4 z 9

Śmietankę łączymy z żółtkiem, mieszamy, dodajemy do zupy, mieszając.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 5 z 9

Tuż przed podaniem zupy piekarnik z funkcją grilla ustawiamy na 240 st. C.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 6 z 9

W miseczce łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym i miodem.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 7 z 9

Ser kozi kroimy w grubą kostkę, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 8 z 9

Wstawiamy do piekarnika na minutę (w tym czasie ser zacznie się delikatnie roztapiać).

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 9 z 9

Krem ze szparagów nalewamy do talerzy. Dodajemy główki szparagów (gotowane 2 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie), kawałki gorącego sera, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy sosem z oliwy, octu balsamicznego i miodu.

Sezon na polskie szparagi trwa krótko, więc sięgajmy po nie jak najczęściej – na przykład w postaci kremu ze szparagów! Dziś wszystkim wielbicielom zielonych szparagów serwuję przepis na krem ze szparagów podany z grillowanym serem kozim i orzechami włoskimi, doprawiony wyrazistym sosem na bazie oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego. Krem ze szparagów to przykład doskonałej synergii smaków do ostatniej łyżki! Kto chętny?

Krem ze szparagów można podać także z grzankami lub prażonymi nasionami dyni, słonecznika, migdałami.

Zobacz też

Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów

Zobacz Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Zobacz Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika