Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przy okazji przyrządzania chłodnika litewskiego, przemknęło mi przez głowę pytanie, jak często zastanawiamy się nad tym skąd pochodzą potrawy, które na stałe goszczą na naszych stołach? W kuchni polskiej pojawiają się także wpływy z innych stron świata. Za czasów panowania dynastii Jagiellonów, kuchnia staropolska docierała na Litwę, specjały z tamtych stron natomiast do Korony. I tak przywędrował do nas chłodnik litewski, którym dziś zajadamy się w nieco cieplejsze dni. Doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, a także pobudza apetyt. Chołodziec królował na stołach już za czasów Adama Mickiewicza. Pierwsze zapiski o tej zupie pochodzą z „Pana Tadeusza”: Podano w kolei wódkę, zaczem wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli.*
*Fragment z Księgi III „Pana Tadeusza”
Wiosenne warzywa, takie jak rzodkiewki, ogórki, szczypiorek i koperek znajdziesz też w innych naszych przepisach na zupy!
Botwinkę umyć. Buraczki pokroić w drobną kostkę, łodygi i liście posiekać. Buraczki i łodygi zalać minimalną ilością wody, podgotować z ząbkiem czosnku, pod koniec gotowania dorzucić liście. Gotować do miękkości warzyw, następnie ostudzić.
Krok 2
10 min
Ogórki obrać, rzodkiewki umyć. Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Krok 3
5 min
Koperek i szczypiorek posiekać.
Krok 4
10 min
Do ostudzonej botwinki dodać kwas buraczany, utarte ogórki, rzodkiewki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Całość zalać kefirem.
Krok 5
1 min
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
1 min
Chołodziec podawać schłodzony, opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem.
Krok 1
z
6
Botwinkę umyć. Buraczki pokroić w drobną kostkę, łodygi i liście posiekać. Buraczki i łodygi zalać minimalną ilością wody, podgotować z ząbkiem czosnku, pod koniec gotowania dorzucić liście. Gotować do miękkości warzyw, następnie ostudzić.
Krok 2
z
6
Ogórki obrać, rzodkiewki umyć. Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Krok 3
z
6
Koperek i szczypiorek posiekać.
Krok 4
z
6
Do ostudzonej botwinki dodać kwas buraczany, utarte ogórki, rzodkiewki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Całość zalać kefirem.
Krok 5
z
6
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
z
6
Chołodziec podawać schłodzony, opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0