Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

(5)
47min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Botwina
0.5  szklanka
Kwas buraczany
1  pęczek
Rzodkiewka
3 
Ogórek gruntowy
1  pęczek
Koperek
1  pęczek
Szczypiorek
400  ml
Kefir
1  ząbek
Czosnek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.28 g
Węglowodany
21.05 g
Tłuszcze
2.15 g
Wartość energetyczna
121.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przy okazji przyrządzania chłodnika litewskiego, przemknęło mi przez głowę pytanie, jak często zastanawiamy się nad tym skąd pochodzą potrawy, które na stałe goszczą na naszych stołach? W kuchni polskiej pojawiają się także wpływy z innych stron świata. Za czasów panowania dynastii Jagiellonów, kuchnia staropolska docierała na Litwę, specjały z tamtych stron natomiast do Korony. I tak przywędrował do nas chłodnik litewski, którym dziś zajadamy się w nieco cieplejsze dni. Doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, a także pobudza apetyt. Chołodziec królował na stołach już za czasów Adama Mickiewicza. Pierwsze zapiski o tej zupie pochodzą z „Pana Tadeusza”: Podano w kolei wódkę, zaczem wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli.*

*Fragment z Księgi III „Pana Tadeusza”

Wiosenne warzywa, takie jak rzodkiewki, ogórki, szczypiorek i koperek znajdziesz też w innych naszych przepisach na zupy!

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

Zupa rzodkiewkowa – biała rzodkiew do zupy

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Zupa z liści młodej rzodkiewki

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    20 min
    Botwinkę umyć. Buraczki pokroić w drobną kostkę, łodygi i liście posiekać. Buraczki i łodygi zalać minimalną ilością wody, podgotować z ząbkiem czosnku, pod koniec gotowania dorzucić liście. Gotować do miękkości warzyw, następnie ostudzić.
  • Krok 2

    10 min
    Ogórki obrać, rzodkiewki umyć. Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  • Krok 3

    5 min
    Koperek i szczypiorek posiekać.
  • Krok 4

    10 min
    Do ostudzonej botwinki dodać kwas buraczany, utarte ogórki, rzodkiewki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Całość zalać kefirem.
  • Krok 5

    1 min
    Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 6

    1 min
    Chołodziec podawać schłodzony, opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem.
Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 1 z 6

Botwinkę umyć. Buraczki pokroić w drobną kostkę, łodygi i liście posiekać. Buraczki i łodygi zalać minimalną ilością wody, podgotować z ząbkiem czosnku, pod koniec gotowania dorzucić liście. Gotować do miękkości warzyw, następnie ostudzić.

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 2 z 6

Ogórki obrać, rzodkiewki umyć. Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 3 z 6

Koperek i szczypiorek posiekać.

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 4 z 6

Do ostudzonej botwinki dodać kwas buraczany, utarte ogórki, rzodkiewki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Całość zalać kefirem.

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 5 z 6

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 6 z 6

Chołodziec podawać schłodzony, opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

    Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

    2 godz 23 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa na rosole

    Zupa ogórkowa na rosole

    54 min Łatwy
  • Chłodnik z botwiny

    Chłodnik z botwiny

    2 godz 5 min Łatwy
  • Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

    Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

    1 godz 24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu