Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

(1)
47min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Botwina
0.5  szklanka
Kwas buraczany
1  pęczek
Rzodkiewka
3 
Ogórek gruntowy
1  pęczek
Koperek
1  pęczek
Szczypiorek
400  ml
Kefir
1  ząbek
Czosnek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.28 g
Węglowodany
21.05 g
Tłuszcze
2.15 g
Wartość energetyczna
121.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przy okazji przyrządzania chłodnika litewskiego, przemknęło mi przez głowę pytanie, jak często zastanawiamy się nad tym skąd pochodzą potrawy, które na stałe goszczą na naszych stołach? W kuchni polskiej pojawiają się także wpływy z innych stron świata. Za czasów panowania dynastii Jagiellonów, kuchnia staropolska docierała na Litwę, specjały z tamtych stron natomiast do Korony. I tak przywędrował do nas chłodnik litewski, którym dziś zajadamy się w nieco cieplejsze dni. Doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, a także pobudza apetyt. Chołodziec królował na stołach już za czasów Adama Mickiewicza. Pierwsze zapiski o tej zupie pochodzą z „Pana Tadeusza”: Podano w kolei wódkę, zaczem wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli.*

*Fragment z Księgi III „Pana Tadeusza”

Wiosenne warzywa, takie jak rzodkiewki, ogórki, szczypiorek i koperek znajdziesz też w innych naszych przepisach na zupy!

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

Zupa rzodkiewkowa – biała rzodkiew do zupy

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Zupa z liści młodej rzodkiewki

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    20 min
    Botwinkę umyć. Buraczki pokroić w drobną kostkę, łodygi i liście posiekać. Buraczki i łodygi zalać minimalną ilością wody, podgotować z ząbkiem czosnku, pod koniec gotowania dorzucić liście. Gotować do miękkości warzyw, następnie ostudzić.
  • Krok 2

    10 min
    Ogórki obrać, rzodkiewki umyć. Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  • Krok 3

    5 min
    Koperek i szczypiorek posiekać.
  • Krok 4

    10 min
    Do ostudzonej botwinki dodać kwas buraczany, utarte ogórki, rzodkiewki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Całość zalać kefirem.
  • Krok 5

    1 min
    Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 6

    1 min
    Chołodziec podawać schłodzony, opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem.
Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 1 z 6

Botwinkę umyć. Buraczki pokroić w drobną kostkę, łodygi i liście posiekać. Buraczki i łodygi zalać minimalną ilością wody, podgotować z ząbkiem czosnku, pod koniec gotowania dorzucić liście. Gotować do miękkości warzyw, następnie ostudzić.

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 2 z 6

Ogórki obrać, rzodkiewki umyć. Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 3 z 6

Koperek i szczypiorek posiekać.

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 4 z 6

Do ostudzonej botwinki dodać kwas buraczany, utarte ogórki, rzodkiewki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Całość zalać kefirem.

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 5 z 6

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 6 z 6

Chołodziec podawać schłodzony, opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

    2 godz 23 min Łatwy
  • Chłodnik z botwiny

    2 godz 5 min Łatwy
  • Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

    1 godz 24 min Łatwy
  • Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    3 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu