
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





_944_531.jpg)
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
W zeszłym roku gotowałam zupę z ogórków gruntowych, ale był to krem. Tym razem zupa ogórkowa ze świeżych ogórków wygląda jak tradycyjna ogórkowa, miała nawet bardzo podobny, tylko delikatniejszy aromat. Dzieci od razu wiedziały, że to ogórkowa, ale subtelną różnicę między ogórkową z kiszonych ogórków a tą ze świeżych, wyczuły dopiero przy swoich miseczkach.
Do zupy ogórkowej staram się kupować ogórki od sprawdzonego sprzedawcy, zresztą zawsze zwracam uwagę na jakość produktów, wybieram sezonowe owoce i warzywa, jeśli tylko można, polskiego pochodzenia. Nasze rodzime owoce i warzywa może nie zawsze mogą dorównać smakiem tym importowanym, ale z pewnością są od nich zdrowsze, bo nie muszą być pryskane chemią, by przetrwać dalekie podróże. Oczywiście czasem sięgam po różnych przybyszów z obcych krajów, ale raczej nie za często, a dla urozmaicenia diety, zwłaszcza w zimowych miesiącach. Ale co mnie wzięło na zimowe klimaty? Lato za oknem, lato na talerzu, czerpmy je pełnymi garściami, chochlami i czym jeszcze popadnie :)
I koniecznie spróbujcie jeszcze mojego kremu ze świeżych ogórków – klik po przepis :)
Przygotowanie
Krok 1
4 minKrok 2
4 minKrok 3
20 minKrok 4
2 min
Krok 1 z 4
Ogórki myję, obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach.

Krok 2 z 4
Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach.

Krok 3 z 4
Zagotowuję wodę, dodaję warzywa, ząbek czosnku, listek laurowy, ziele angielskie, gotuję 15 minut.

Krok 4 z 4
Dodaję do zupy posiekany koperek i zahartowaną śmietanę.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0