Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  l
Woda
6 
Ogórek gruntowy
4 
Ziemniaki
1 
Młoda marchewka
1 
Pietruszka mała
0.5 
Młody seler
1  ząbek
trochę
Świeży koperek
0.25  szklanka
Śmietana do zupy (u mnie 18%)
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Listek laurowy
1  gałązka
Lubczyk świeży
1  gałązka
Natka selera

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.9 g
Węglowodany
14.35 g
Tłuszcze
2.27 g
Wartość energetyczna
83.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
4 min
Ogórki myję, obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
4 min
Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
20 min
Zagotowuję wodę, dodaję warzywa, ząbek czosnku, listek laurowy, ziele angielskie, gotuję 15 minut.
Krok 4
2 min
Dodaję do zupy posiekany koperek i zahartowaną śmietanę.
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych

Krok 1 z 4

Ogórki myję, obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach.

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych

Krok 2 z 4

Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach.

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych

Krok 3 z 4

Zagotowuję wodę, dodaję warzywa, ząbek czosnku, listek laurowy, ziele angielskie, gotuję 15 minut.

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych

Krok 4 z 4

Dodaję do zupy posiekany koperek i zahartowaną śmietanę.

Sezon na ogórki w pełni. Przydałoby się napełnić nimi nie tylko słoiki na zimę, ale także talerze i to po brzegi. Zatem zapraszam na pyszną zupę ogórkową ze świeżych ogórków.

W zeszłym roku gotowałam zupę z ogórków gruntowych, ale był to krem. Tym razem zupa ogórkowa ze świeżych ogórków wygląda jak tradycyjna ogórkowa, miała nawet bardzo podobny, tylko delikatniejszy aromat. Dzieci od razu wiedziały, że to ogórkowa, ale subtelną różnicę między ogórkową z kiszonych ogórków a tą ze świeżych, wyczuły dopiero przy swoich miseczkach.

Do zupy ogórkowej staram się kupować ogórki od sprawdzonego sprzedawcy, zresztą zawsze zwracam uwagę na jakość produktów, wybieram sezonowe owoce i warzywa, jeśli tylko można, polskiego pochodzenia. Nasze rodzime owoce i warzywa może nie zawsze mogą dorównać smakiem tym importowanym, ale z pewnością są od nich zdrowsze, bo nie muszą być pryskane chemią, by przetrwać dalekie podróże. Oczywiście czasem sięgam po różnych przybyszów z obcych krajów, ale raczej nie za często, a dla urozmaicenia diety, zwłaszcza w zimowych miesiącach. Ale co mnie wzięło na zimowe klimaty? Lato za oknem, lato na talerzu, czerpmy je pełnymi garściami, chochlami i czym jeszcze popadnie :)

I koniecznie spróbujcie jeszcze mojego kremu ze świeżych ogórków – klik po przepis :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika