Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chłodnik litewski, dawniej zwany też chołodźcem litewskim, to jeden z chłodników, który często pojawia się w letnim menu mojej rodziny. Tradycyjny chłodnik litewski przygotowywany był na szyjkach rakowych, można też ugotować go na cielęcinie lub innym mięsie, ale skoro nie udało mi się dostać szyjek, porzuciłam pomysł ugotowania chłodnika ściśle według tradycyjnej receptury i zrobiłam go we współczesnej wersji. Niemniej jednak wyszedł przepyszny i wszyscy domownicy żwawo jedli swoje porcje.
Chłodnik litewski zawsze przygotowuję z botwinki (wykorzystuję małe buraczki, a także łodygi i liście), ale można też przygotować go na bazie samych buraczków. Można do niego dodać nie tylko pokrojonego w kostkę ogórka zielonego, ale także rzodkiewkę, która zaostrzy smak zupy. Zwolennicy lekko kwaśnych smaków mogą dodać do chłodnika trochę szczawiu. Ja dodaję zawsze łyżkę soku z cytryny (dzięki któremu zupa ma intensywny kolor).
Przed podaniem dobrze jest schłodzić zupę w lodówce, chociaż niekoniecznie musi być bardzo zimna. Dla mnie wystarczy, że jest chłodna :).
Botwinkę myję, buraczki obieram i kroję w kostkę, listki grubo siekam, kroję łodyżki, wszystko przekładam do garnka, zalewam wodą (nie za dużo, do poziomu znajdujących się w garnku składników), gotuję 10 minut, dodaję łyżkę soku z cytryny, odstawiam do wystygnięcia.
Krok 2
10 min
W tym czasie kroję ogórki w kostkę (można wcześniej obrać, ja nie obieram), gotuję jajka na twardo, miksuję kefir ze śmietaną (na wolnych obrotach około 30 sekund, żeby nie było grudek).
Krok 3
1 min
Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.
Krok 1
z
3
Botwinkę myję, buraczki obieram i kroję w kostkę, listki grubo siekam, kroję łodyżki, wszystko przekładam do garnka, zalewam wodą (nie za dużo, do poziomu znajdujących się w garnku składników), gotuję 10 minut, dodaję łyżkę soku z cytryny, odstawiam do wystygnięcia.
Krok 2
z
3
W tym czasie kroję ogórki w kostkę (można wcześniej obrać, ja nie obieram), gotuję jajka na twardo, miksuję kefir ze śmietaną (na wolnych obrotach około 30 sekund, żeby nie było grudek).
Krok 3
z
3
Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
R
Rumcajs
Podublowane wpisy w poszczególnych krokach. Żenua
Winiary
Expert
Rumcajsie, dziękujemy za czujność i zwrócenie uwagi. Poprawiliśmy nasz błąd - usunęliśmy zdublowany krok. Na szczęście nie ma on wpływu na końcowy efekt - świetny smak :) Pozdrawiamy!
Komentarze 1