Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Chłodnik litewski

(5)
21min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Dorodna botwinka z buraczkami
2 
Ogórek gruntowy
400  ml
Kefir
2  łyżek
Gęsta kwaśna śmietana
2  łyżek
Posiekany koperek
2  łyżek
Posiekany szczypiorek
1  łyżka
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól morska
2 
Jajka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.72 g
Węglowodany
15.33 g
Tłuszcze
5.39 g
Wartość energetyczna
139.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chłodnik litewski, dawniej zwany też chołodźcem litewskim, to jeden z chłodników, który często pojawia się w letnim menu mojej rodziny. Tradycyjny chłodnik litewski przygotowywany był na szyjkach rakowych, można też ugotować go na cielęcinie lub innym mięsie, ale skoro nie udało mi się dostać szyjek, porzuciłam pomysł ugotowania chłodnika ściśle według tradycyjnej receptury i zrobiłam go we współczesnej wersji. Niemniej jednak wyszedł przepyszny i wszyscy domownicy żwawo jedli swoje porcje.

Chłodnik litewski zawsze przygotowuję z botwinki (wykorzystuję małe buraczki, a także łodygi i liście), ale można też przygotować go na bazie samych buraczków. Można do niego dodać nie tylko pokrojonego w kostkę ogórka zielonego, ale także rzodkiewkę, która zaostrzy smak zupy. Zwolennicy lekko kwaśnych smaków mogą dodać do chłodnika trochę szczawiu. Ja dodaję zawsze łyżkę soku z cytryny (dzięki któremu zupa ma intensywny kolor).

Przed podaniem dobrze jest schłodzić zupę w lodówce, chociaż niekoniecznie musi być bardzo zimna. Dla mnie wystarczy, że jest chłodna :).

Smacznego!

Zobacz też

Zobacz Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves

Zobacz Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Zobacz Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Zobacz Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

Przygotowanie

21 min
  • Krok 1

    10 min
    Botwinkę myję, buraczki obieram i kroję w kostkę, listki grubo siekam, kroję łodyżki, wszystko przekładam do garnka, zalewam wodą (nie za dużo, do poziomu znajdujących się w garnku składników), gotuję 10 minut, dodaję łyżkę soku z cytryny, odstawiam do wystygnięcia.
  • Krok 2

    10 min
    W tym czasie kroję ogórki w kostkę (można wcześniej obrać, ja nie obieram), gotuję jajka na twardo, miksuję kefir ze śmietaną (na wolnych obrotach około 30 sekund, żeby nie było grudek).
  • Krok 3

    1 min
    Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.
Chłodnik litewski

Krok 1 z 3

Botwinkę myję, buraczki obieram i kroję w kostkę, listki grubo siekam, kroję łodyżki, wszystko przekładam do garnka, zalewam wodą (nie za dużo, do poziomu znajdujących się w garnku składników), gotuję 10 minut, dodaję łyżkę soku z cytryny, odstawiam do wystygnięcia.

Chłodnik litewski

Krok 2 z 3

W tym czasie kroję ogórki w kostkę (można wcześniej obrać, ja nie obieram), gotuję jajka na twardo, miksuję kefir ze śmietaną (na wolnych obrotach około 30 sekund, żeby nie było grudek).

Chłodnik litewski

Krok 3 z 3

Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
R Rumcajs

Podublowane wpisy w poszczególnych krokach. Żenua

Winiary
Expert

Rumcajsie, dziękujemy za czujność i zwrócenie uwagi. Poprawiliśmy nasz błąd - usunęliśmy zdublowany krok. Na szczęście nie ma on wpływu na końcowy efekt - świetny smak :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz wiosenny z botwinką

    25 min Łatwy
  • Botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

    34 min Łatwy
  • Zupa wiosenna z botwinką

    31 min Łatwy
  • Przecierana zupa z kalarepy

    28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu