Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik litewski

(5)
21min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Dorodna botwinka z buraczkami
2 
Ogórek gruntowy
400  ml
Kefir
2  łyżek
Gęsta kwaśna śmietana
2  łyżek
Posiekany koperek
2  łyżek
Posiekany szczypiorek
1  łyżka
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól morska
2 
Jajka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.72 g
Węglowodany
15.33 g
Tłuszcze
5.39 g
Wartość energetyczna
139.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

21 min
Krok 1
10 min
Botwinkę myję, buraczki obieram i kroję w kostkę, listki grubo siekam, kroję łodyżki, wszystko przekładam do garnka, zalewam wodą (nie za dużo, do poziomu znajdujących się w garnku składników), gotuję 10 minut, dodaję łyżkę soku z cytryny, odstawiam do wystygnięcia.
Krok 2
10 min
W tym czasie kroję ogórki w kostkę (można wcześniej obrać, ja nie obieram), gotuję jajka na twardo, miksuję kefir ze śmietaną (na wolnych obrotach około 30 sekund, żeby nie było grudek).
Krok 3
1 min
Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.
Chłodnik litewski

Krok 1 z 3

Botwinkę myję, buraczki obieram i kroję w kostkę, listki grubo siekam, kroję łodyżki, wszystko przekładam do garnka, zalewam wodą (nie za dużo, do poziomu znajdujących się w garnku składników), gotuję 10 minut, dodaję łyżkę soku z cytryny, odstawiam do wystygnięcia.

Chłodnik litewski

Krok 2 z 3

W tym czasie kroję ogórki w kostkę (można wcześniej obrać, ja nie obieram), gotuję jajka na twardo, miksuję kefir ze śmietaną (na wolnych obrotach około 30 sekund, żeby nie było grudek).

Chłodnik litewski

Krok 3 z 3

Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.

Chłodnik litewski, dawniej zwany też chołodźcem litewskim, to jeden z chłodników, który często pojawia się w letnim menu mojej rodziny. Tradycyjny chłodnik litewski przygotowywany był na szyjkach rakowych, można też ugotować go na cielęcinie lub innym mięsie, ale skoro nie udało mi się dostać szyjek, porzuciłam pomysł ugotowania chłodnika ściśle według tradycyjnej receptury i zrobiłam go we współczesnej wersji. Niemniej jednak wyszedł przepyszny i wszyscy domownicy żwawo jedli swoje porcje.

Chłodnik litewski zawsze przygotowuję z botwinki (wykorzystuję małe buraczki, a także łodygi i liście), ale można też przygotować go na bazie samych buraczków. Można do niego dodać nie tylko pokrojonego w kostkę ogórka zielonego, ale także rzodkiewkę, która zaostrzy smak zupy. Zwolennicy lekko kwaśnych smaków mogą dodać do chłodnika trochę szczawiu. Ja dodaję zawsze łyżkę soku z cytryny (dzięki któremu zupa ma intensywny kolor).

Przed podaniem dobrze jest schłodzić zupę w lodówce, chociaż niekoniecznie musi być bardzo zimna. Dla mnie wystarczy, że jest chłodna :).

Smacznego!

Zobacz też

Zobacz Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves

Zobacz Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Zobacz Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Zobacz Chłodnik z botwinki – jak u mamy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
55
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 06/26/2021 - 15:56 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 06/26/2021 - 15:55 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 06/19/2021 - 23:26 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 06/19/2021 - 23:26 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 06/19/2021 - 23:25 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha