Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves
2 godz 40 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
13.1 g
Węglowodany
27.15 g
Tłuszcze
6.89 g
Wartość energetyczna
217.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
160 min
Krok 1
30 min
Buraczki myjemy, obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
10 min
Ogórki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o mniejszych lub większych oczkach – według uznania. Podobnie postępujemy z buraczkami.
Krok 3
120 min
Do miski przekładamy starte warzywa, dodajemy porządnie wymieszane zsiadłe mleko. Dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki dla przegryzienia smaków.
Krok 4
1 min
Chłodnik podajemy hojnie posypany młodymi listkami buraczka (zamiast mikroliści możemy wykorzystać kiełki buraczka).
Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku, tradycyjny, ale dla urozmaicenia podany z młodymi listkami buraka. Apetyczny i dietetyczny. W sam raz na upalne dni. Jeśli macie buraczki z botwinką, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby i botwinka trafiła do zupy. Wówczas nasz chłodnik będzie przypominał ten litewski, do którego idealnym dodatkiem poza baby leaves będzie jajko. Smacznego!
Młode listki i kiełki to dodatek idealny na lato, ale nie tylko! Zobacz inne przepisy na zupy z kiełkami i młodymi warzywami:
Zupa z młodych strączków groszku cukrowego
Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
Zupa z liści młodej rzodkiewki
Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem
Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano
Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami
Botwinka z chipsami z liści buraków
Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna
Zobacz też
Zobacz Chłodnik z botwiny i rzodkiewki
Zobacz Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Zobacz Chłodnik z botwinki – jak u mamy!
Młode listki i kiełki to dodatek idealny na lato, ale nie tylko! Zobacz inne przepisy na zupy z kiełkami i młodymi warzywami:
Zupa z młodych strączków groszku cukrowego
Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
Zupa z liści młodej rzodkiewki
Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem
Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano
Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami
Botwinka z chipsami z liści buraków
Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna
Zobacz też
Zobacz Chłodnik z botwiny i rzodkiewki
Zobacz Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Zobacz Chłodnik z botwinki – jak u mamy!
Komentarze 0