Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Botwinka z chipsami z liści buraków

(0)
53min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  liści
Liście młodych buraków (botwinki)
3  pęczków
Małe pęczki botwinki
3 
Średnie ziemniaki
1 
Buraki
4.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1.75  l
Woda
0.5 
Cytryna
2  łyżeczek
Cukier
1  szczypta
Sól do smaku
150  ml
Płynna śmietana do zup lub wegański odpowiednik
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.33 g
Węglowodany
13.99 g
Tłuszcze
4.9 g
Wartość energetyczna
118.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na botwinkę czekam cały rok, podobnie jak na nasze krajowe ogórki, pomidory i truskawki. Wreszcie się doczekałam! Kilka dni temu zakwitł w moim ogrodzie bez, a na ryneczku pojawiła się botwinka. Moja kuchnia pachnie dzisiaj więc bzem i zupą z botwinki. Jak tu nie kochać wiosny za te wszystkie kolory, zapachy i smaki które nam przynosi?

Botwinka poza smakiem i pięknym kolorem ma też inny bardzo ważny atut – bardzo łatwo i szybko się ją przygotowuje. To idealna zupa dla osoby stawiającej pierwsze kroki w kuchni. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to aby nie gotować zbyt długo buraczków, bo stracą kolor. Czasem do tej zupy dodaję też jednego buraka, bo zdarza się, że buraczki botwinki są maleńkie i wtedy warto wspomóc jej smak i kolor. Tym razem udało mi się kupić botwinkę ze sporymi buraczkami. Botwinka świetnie smakuje z koperkiem, świeżą miętą i jajkiem ugotowanym na twardo. Dzisiaj proponuję Wam przygotować do niej chipsy z liści buraczków. To pyszny, delikatny i chrupiący dodatek , który świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, kanapek i oczywiście zupy. Można też przygotować chipsy z małych buraczków. Tutaj znajdziecie przepis na chrupiące dodatki do zupy: klik

(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)

Polecam też:

Botwinkę z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

Botwinkę z ogórkiem

Zobacz też

Zobacz Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1 - chipsy z liści buraków

    5 min
    Liście botwinki dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekły z wody.
  • Krok 2

    8 min
    Wyschnięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Trzymamy około 7-8 minut aż liście staną się suche i chrupkie. Odkładamy do wystudzenia.
  • Krok 3 - botwinka

    5 min
    Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w talarki.
  • Krok 4

    10 min
    Wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut (od momentu zagotowania się zupy).
  • Krok 5

    6 min
    Pozostałą część botwinki bardzo dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekła, a następnie kroimy na małe (około 1 cm) kawałki.
  • Krok 6

    7 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę.
  • Krok 7

    10 min
    Resztę botwinki i ziemniaki dodajemy do gotującej się zupy i zostawiamy na gazie jeszcze około 10 minut (aż ziemniaki i buraczki będą miękkie).
  • Krok 8

    2 min
    Pod koniec gotowania zupę w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną soli, cukru i pieprzu oraz zabielamy śmietanką.
  • Krok 9

    15 min
    Po ugotowaniu botwinkę odstawiamy na 10-15 minut. Podajemy z chipsami z liści buraków i świeżą miętą lub koperkiem.
Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 1 - chipsy z liści buraków z 9

Liście botwinki dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekły z wody.

Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 2 z 9

Wyschnięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Trzymamy około 7-8 minut aż liście staną się suche i chrupkie. Odkładamy do wystudzenia.

Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 3 - botwinka z 9

Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w talarki.

Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 4 z 9

Wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut (od momentu zagotowania się zupy).

Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 5 z 9

Pozostałą część botwinki bardzo dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekła, a następnie kroimy na małe (około 1 cm) kawałki.

Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 6 z 9

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę.

Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 7 z 9

Resztę botwinki i ziemniaki dodajemy do gotującej się zupy i zostawiamy na gazie jeszcze około 10 minut (aż ziemniaki i buraczki będą miękkie).

Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 8 z 9

Pod koniec gotowania zupę w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną soli, cukru i pieprzu oraz zabielamy śmietanką.

Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 9 z 9

Po ugotowaniu botwinkę odstawiamy na 10-15 minut. Podajemy z chipsami z liści buraków i świeżą miętą lub koperkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    1 godz 18 min Łatwy
  • Botwinka z ogórkiem

    44 min Łatwy
  • Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

    1 godz 6 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu