Botwinka z chipsami z liści buraków
53min
Łatwy
6
liści
Liście młodych buraków (botwinki)
3
pęczków
Małe pęczki botwinki
3
Średnie ziemniaki
1
Buraki
4.5
łyżek
1.75
l
Woda
0.5
Cytryna
2
łyżeczek
Cukier
1
szczypta
Sól do smaku
150
ml
Płynna śmietana do zup
1
szczypta
Pieprz do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
6.33 g
Węglowodany
13.99 g
Tłuszcze
4.9 g
Wartość energetyczna
118.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
53 min
Krok 1 - chipsy z liści buraków
5 min
Liście botwinki dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekły z wody.
Krok 2
8 min
Wyschnięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Trzymamy około 7-8 minut aż liście staną się suche i chrupkie. Odkładamy do wystudzenia.
Krok 3 - botwinka
5 min
Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w talarki.
Krok 4
10 min
Wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut (od momentu zagotowania się zupy).
Krok 5
6 min
Pozostałą część botwinki bardzo dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekła, a następnie kroimy na małe (około 1 cm) kawałki.
Krok 6
7 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę.
Krok 7
10 min
Resztę botwinki i ziemniaki dodajemy do gotującej się zupy i zostawiamy na gazie jeszcze około 10 minut (aż ziemniaki i buraczki będą miękkie).
Krok 8
2 min
Pod koniec gotowania zupę w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną soli, cukru i pieprzu oraz zabielamy śmietanką.
Krok 9
15 min
Po ugotowaniu botwinkę odstawiamy na 10-15 minut. Podajemy z chipsami z liści buraków i świeżą miętą lub koperkiem.
Na botwinkę czekam cały rok, podobnie jak na nasze krajowe ogórki, pomidory i truskawki. Wreszcie się doczekałam! Kilka dni temu zakwitł w moim ogrodzie bez, a na ryneczku pojawiła się botwinka. Moja kuchnia pachnie dzisiaj więc bzem i zupą z botwinki. Jak tu nie kochać wiosny za te wszystkie kolory, zapachy i smaki które nam przynosi?
Botwinka poza smakiem i pięknym kolorem ma też inny bardzo ważny atut – bardzo łatwo i szybko się ją przygotowuje. To idealna zupa dla osoby stawiającej pierwsze kroki w kuchni. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to aby nie gotować zbyt długo buraczków, bo stracą kolor. Czasem do tej zupy dodaję też jednego buraka, bo zdarza się, że buraczki botwinki są maleńkie i wtedy warto wspomóc jej smak i kolor. Tym razem udało mi się kupić botwinkę ze sporymi buraczkami. Botwinka świetnie smakuje z koperkiem, świeżą miętą i jajkiem ugotowanym na twardo. Dzisiaj proponuję Wam przygotować do niej chipsy z liści buraczków. To pyszny, delikatny i chrupiący dodatek , który świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, kanapek i oczywiście zupy. Można też przygotować chipsy z małych buraczków. Tutaj znajdziecie przepis na chrupiące dodatki do zupy: klik
(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)
Polecam też:
Botwinkę z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej
Botwinkę z ogórkiem
Zobacz też
Zobacz Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Botwinka poza smakiem i pięknym kolorem ma też inny bardzo ważny atut – bardzo łatwo i szybko się ją przygotowuje. To idealna zupa dla osoby stawiającej pierwsze kroki w kuchni. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to aby nie gotować zbyt długo buraczków, bo stracą kolor. Czasem do tej zupy dodaję też jednego buraka, bo zdarza się, że buraczki botwinki są maleńkie i wtedy warto wspomóc jej smak i kolor. Tym razem udało mi się kupić botwinkę ze sporymi buraczkami. Botwinka świetnie smakuje z koperkiem, świeżą miętą i jajkiem ugotowanym na twardo. Dzisiaj proponuję Wam przygotować do niej chipsy z liści buraczków. To pyszny, delikatny i chrupiący dodatek , który świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, kanapek i oczywiście zupy. Można też przygotować chipsy z małych buraczków. Tutaj znajdziecie przepis na chrupiące dodatki do zupy: klik
(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)
Polecam też:
Botwinkę z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej
Botwinkę z ogórkiem
Zobacz też
Zobacz Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Komentarze 0