Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Botwinka z chipsami z liści buraków

Botwinka z chipsami z liści buraków

(0)
53min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  liści
Liście młodych buraków (botwinki)
3  pęczków
Małe pęczki botwinki
3 
Średnie ziemniaki
1 
Buraki
4.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1.75  l
Woda
0.5 
Cytryna
2  łyżeczek
Cukier
1  szczypta
Sól do smaku
150  ml
Płynna śmietana do zup lub wegański odpowiednik
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.33 g
Węglowodany
13.99 g
Tłuszcze
4.9 g
Wartość energetyczna
118.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na botwinkę czekam cały rok, podobnie jak na nasze krajowe ogórki, pomidory i truskawki. Wreszcie się doczekałam! Kilka dni temu zakwitł w moim ogrodzie bez, a na ryneczku pojawiła się botwinka. Moja kuchnia pachnie dzisiaj więc bzem i zupą z botwinki. Jak tu nie kochać wiosny za te wszystkie kolory, zapachy i smaki które nam przynosi?

Botwinka poza smakiem i pięknym kolorem ma też inny bardzo ważny atut – bardzo łatwo i szybko się ją przygotowuje. To idealna zupa dla osoby stawiającej pierwsze kroki w kuchni. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to aby nie gotować zbyt długo buraczków, bo stracą kolor. Czasem do tej zupy dodaję też jednego buraka, bo zdarza się, że buraczki botwinki są maleńkie i wtedy warto wspomóc jej smak i kolor. Tym razem udało mi się kupić botwinkę ze sporymi buraczkami. Botwinka świetnie smakuje z koperkiem, świeżą miętą i jajkiem ugotowanym na twardo. Dzisiaj proponuję Wam przygotować do niej chipsy z liści buraczków. To pyszny, delikatny i chrupiący dodatek , który świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, kanapek i oczywiście zupy. Można też przygotować chipsy z małych buraczków. Tutaj znajdziecie przepis na chrupiące dodatki do zupy: klik

(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)

Polecam też:

Botwinkę z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

Botwinkę z ogórkiem

Zobacz też

Zobacz Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1 - chipsy z liści buraków

    5 min
    Liście botwinki dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekły z wody.
  • Krok 2

    8 min
    Wyschnięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Trzymamy około 7-8 minut aż liście staną się suche i chrupkie. Odkładamy do wystudzenia.
  • Krok 3 - botwinka

    5 min
    Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w talarki.
  • Krok 4

    10 min
    Wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut (od momentu zagotowania się zupy).
  • Krok 5

    6 min
    Pozostałą część botwinki bardzo dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekła, a następnie kroimy na małe (około 1 cm) kawałki.
  • Krok 6

    7 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę.
  • Krok 7

    10 min
    Resztę botwinki i ziemniaki dodajemy do gotującej się zupy i zostawiamy na gazie jeszcze około 10 minut (aż ziemniaki i buraczki będą miękkie).
  • Krok 8

    2 min
    Pod koniec gotowania zupę w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną soli, cukru i pieprzu oraz zabielamy śmietanką.
  • Krok 9

    15 min
    Po ugotowaniu botwinkę odstawiamy na 10-15 minut. Podajemy z chipsami z liści buraków i świeżą miętą lub koperkiem.
Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 1 - chipsy z liści buraków z 9

Liście botwinki dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekły z wody.

Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 2 z 9

Wyschnięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Trzymamy około 7-8 minut aż liście staną się suche i chrupkie. Odkładamy do wystudzenia.

Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 3 - botwinka z 9

Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w talarki.

Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 4 z 9

Wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut (od momentu zagotowania się zupy).

Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 5 z 9

Pozostałą część botwinki bardzo dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekła, a następnie kroimy na małe (około 1 cm) kawałki.

Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 6 z 9

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę.

Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 7 z 9

Resztę botwinki i ziemniaki dodajemy do gotującej się zupy i zostawiamy na gazie jeszcze około 10 minut (aż ziemniaki i buraczki będą miękkie).

Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 8 z 9

Pod koniec gotowania zupę w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną soli, cukru i pieprzu oraz zabielamy śmietanką.

Botwinka z chipsami z liści buraków

Krok 9 z 9

Po ugotowaniu botwinkę odstawiamy na 10-15 minut. Podajemy z chipsami z liści buraków i świeżą miętą lub koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    1 godz 18 min Łatwy
  • Botwinka z ogórkiem

    Botwinka z ogórkiem

    44 min Łatwy
  • Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

    Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

    1 godz 6 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu