
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Moim ulubionym dodatkiem do botwinki jest jajko zielononóżki kuropatwianej. Kurki te upodobałam sobie nie przez przypadek, bo za sprawą zaprzyjaźnionej rodziny, która je hoduje, na dodatek to hodowla ekologiczna, a mieszkające na niej ptactwo miałam okazję poznać osobiście, a nawet… skosztować:). Kurki biegają tam po podwórku i nocują w kurniku, żyją sobie tak, jak kury żyć powinny. W porównaniu z jajkami zwykłych kur, jajka zielononóżek kuropatwianych mają mniej cholesterolu. Ale o tym, że stały się moimi ulubionymi, zadecydowało pochodzenie i naprawdę świetny smak. Polecam nie tylko do botwinki!
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
15 minKrok 4
7 minKrok 5
2 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Botwinkę dokładnie myję, buraczki obieram i kroję w kostkę, listki z łodygami drobno siekam.

Krok 2 z 6
Marchewkę kroję w kostkę, przesmażam na patelni z drobno pokrojoną cebulą.

Krok 3 z 6
Dodaję do gorącego bulionu botwinkę i marchewkę z cebulą, doprawiam solą, gotuję 15 minut.

Krok 4 z 6
Dodaję buraczki kiszone, pokrojone w drobną kostkę (można zastąpić je ugotowanym w skórce burakiem, obranym i pokrojonym po wystygnięciu lub pominąć, jeśli botwinka miała duże buraczki), gotuję przez chwilę.

Krok 5 z 6
Dodaję śmietankę i cukier, doprawiam świeżo mielonym pieprzem.

Krok 6 z 6
Podaję z ugotowanym na twardo jajkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0