Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierwsza tegoroczna zupa z botwinki. Buraczki ciągle jeszcze małe, ale już na tyle duże, że jest co do zupy wkroić, pod warunkiem, że się kupi kilka sporych pęczków. Kupiłam trzy. Buraczków było mi mało, dlatego dodałam jeszcze kilka kiszonych, z domowego słoika, którego można zastąpić burakiem ugotowanym w skórce, obranym i pokrojonym w drobną kostkę po ostygnięciu. Taka botwinka z jajkiem wyszła pyszna, ale kiedy będzie można kupić bardziej dorodną botwinkę, dodatek buraka ze słoika lub gotowanego nie będzie potrzebny.
Moim ulubionym dodatkiem do botwinki jest jajko zielononóżki kuropatwianej. Kurki te upodobałam sobie nie przez przypadek, bo za sprawą zaprzyjaźnionej rodziny, która je hoduje, na dodatek to hodowla ekologiczna, a mieszkające na niej ptactwo miałam okazję poznać osobiście, a nawet… skosztować:). Kurki biegają tam po podwórku i nocują w kurniku, żyją sobie tak, jak kury żyć powinny. W porównaniu z jajkami zwykłych kur, jajka zielononóżek kuropatwianych mają mniej cholesterolu. Ale o tym, że stały się moimi ulubionymi, zadecydowało pochodzenie i naprawdę świetny smak. Polecam nie tylko do botwinki!
Przygotowanie
34 min
Krok 1
5 min
Botwinkę dokładnie myję, buraczki obieram i kroję w kostkę, listki z łodygami drobno siekam.
Krok 2
5 min
Marchewkę kroję w kostkę, przesmażam na patelni z drobno pokrojoną cebulą.
Krok 3
15 min
Dodaję do gorącego bulionu botwinkę i marchewkę z cebulą, doprawiam solą, gotuję 15 minut.
Krok 4
7 min
Dodaję buraczki kiszone, pokrojone w drobną kostkę (można zastąpić je ugotowanym w skórce burakiem, obranym i pokrojonym po wystygnięciu lub pominąć, jeśli botwinka miała duże buraczki), gotuję przez chwilę.
Krok 5
2 min
Dodaję śmietankę i cukier, doprawiam świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
1 min
Podaję z ugotowanym na twardo jajkiem.
Krok 1
z
6
Botwinkę dokładnie myję, buraczki obieram i kroję w kostkę, listki z łodygami drobno siekam.
Krok 2
z
6
Marchewkę kroję w kostkę, przesmażam na patelni z drobno pokrojoną cebulą.
Krok 3
z
6
Dodaję do gorącego bulionu botwinkę i marchewkę z cebulą, doprawiam solą, gotuję 15 minut.
Krok 4
z
6
Dodaję buraczki kiszone, pokrojone w drobną kostkę (można zastąpić je ugotowanym w skórce burakiem, obranym i pokrojonym po wystygnięciu lub pominąć, jeśli botwinka miała duże buraczki), gotuję przez chwilę.
Krok 5
z
6
Dodaję śmietankę i cukier, doprawiam świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
z
6
Podaję z ugotowanym na twardo jajkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0