Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

Botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

(0)
34min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  pęczków
Botwinka
3  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
1  l
Woda
1 
Marchewka
2 
Cebula dymka
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Cukier
2 
Buraczki kiszone lub burak ugotowany w skórce, obrany
1  łyżeczka
Sok z cytryny
2 
Jajko ugotowane na twardo
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.6 g
Węglowodany
14.81 g
Tłuszcze
3.25 g
Wartość energetyczna
116.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierwsza tegoroczna zupa z botwinki. Buraczki ciągle jeszcze małe, ale już na tyle duże, że jest co do zupy wkroić, pod warunkiem, że się kupi kilka sporych pęczków. Kupiłam trzy. Buraczków było mi mało, dlatego dodałam jeszcze kilka kiszonych, z domowego słoika, którego można zastąpić burakiem ugotowanym w skórce, obranym i pokrojonym w drobną kostkę po ostygnięciu. Taka botwinka z jajkiem wyszła pyszna, ale kiedy będzie można kupić bardziej dorodną botwinkę, dodatek buraka ze słoika lub gotowanego nie będzie potrzebny.

Moim ulubionym dodatkiem do botwinki jest jajko zielononóżki kuropatwianej. Kurki te upodobałam sobie nie przez przypadek, bo za sprawą zaprzyjaźnionej rodziny, która je hoduje, na dodatek to hodowla ekologiczna, a mieszkające na niej ptactwo miałam okazję poznać osobiście, a nawet… skosztować:). Kurki biegają tam po podwórku i nocują w kurniku, żyją sobie tak, jak kury żyć powinny. W porównaniu z jajkami zwykłych kur, jajka zielononóżek kuropatwianych mają mniej cholesterolu. Ale o tym, że stały się moimi ulubionymi, zadecydowało pochodzenie i naprawdę świetny smak. Polecam nie tylko do botwinki!

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    5 min
    Botwinkę dokładnie myję, buraczki obieram i kroję w kostkę, listki z łodygami drobno siekam.
  • Krok 2

    5 min
    Marchewkę kroję w kostkę, przesmażam na patelni z drobno pokrojoną cebulą.
  • Krok 3

    15 min
    Dodaję do gorącego bulionu botwinkę i marchewkę z cebulą, doprawiam solą, gotuję 15 minut.
  • Krok 4

    7 min
    Dodaję buraczki kiszone, pokrojone w drobną kostkę (można zastąpić je ugotowanym w skórce burakiem, obranym i pokrojonym po wystygnięciu lub pominąć, jeśli botwinka miała duże buraczki), gotuję przez chwilę.
  • Krok 5

    2 min
    Dodaję śmietankę i cukier, doprawiam świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 6

    1 min
    Podaję z ugotowanym na twardo jajkiem.
Botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

Krok 1 z 6

Botwinkę dokładnie myję, buraczki obieram i kroję w kostkę, listki z łodygami drobno siekam.

Botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

Krok 2 z 6

Marchewkę kroję w kostkę, przesmażam na patelni z drobno pokrojoną cebulą.

Botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

Krok 3 z 6

Dodaję do gorącego bulionu botwinkę i marchewkę z cebulą, doprawiam solą, gotuję 15 minut.

Botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

Krok 4 z 6

Dodaję buraczki kiszone, pokrojone w drobną kostkę (można zastąpić je ugotowanym w skórce burakiem, obranym i pokrojonym po wystygnięciu lub pominąć, jeśli botwinka miała duże buraczki), gotuję przez chwilę.

Botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

Krok 5 z 6

Dodaję śmietankę i cukier, doprawiam świeżo mielonym pieprzem.

Botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

Krok 6 z 6

Podaję z ugotowanym na twardo jajkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik litewski

    Chłodnik litewski

    21 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński na kurczaku

    Barszcz ukraiński na kurczaku

    56 min Łatwy
  • Barszcz wiosenny z botwinką

    Barszcz wiosenny z botwinką

    25 min Łatwy
  • Zupa wiosenna z botwinką

    Zupa wiosenna z botwinką

    31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu