Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone

0
32min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Młoda cukinia
0.5 
Młoda cebula
1  łyżka
Olej rzepakowy
0.5  l
Woda
2 
Ziemniaki młode
0.33  opakowanie
Serek mascarpone
trochę
Kiełki groszku cukrowego lub słonecznika
10  g
Prażone nasiona słonecznika lub dyni
6  liści
Listki mięty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.09 g
Węglowodany
6.07 g
Tłuszcze
9.27 g
Wartość energetyczna
113.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
4 min
Cukinię myję, nie obieram, kroję w kostkę.
Krok 2
3 min
Cebulę siekam. Na głębszej patelni rozgrzewam nieco olej, wrzucam cebulę i smażę, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.
Krok 3
5 min
Dodaję cukinię, zmniejszam moc płyty i duszę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, około 5 minut.
Krok 4
15 min
W tym czasie zagotowuję wodę, dodaję bulion warzywny i mieszam, aż się rozpuści. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, podduszoną cukinię, gotuję 15 minut na małej mocy płyty.
Krok 5
4 min
Miksuję zupę na gładki krem, dodaję pół opakowania serka mascarpone, delikatnie zagotowuję, ciągle mieszając, po zagotowaniu od razu wyłączam płytę.
Krok 6
1 min
Zupę z cukinii podaję z kiełkami groszku cukrowego lub kiełkami słonecznika. Świetnym dodatkiem będą także prażone nasiona dyni, słonecznika lub płatki migdałów.
Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone

Krok 1 z 6

Cukinię myję, nie obieram, kroję w kostkę.

Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone

Krok 2 z 6

Cebulę siekam. Na głębszej patelni rozgrzewam nieco olej, wrzucam cebulę i smażę, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.

Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone

Krok 3 z 6

Dodaję cukinię, zmniejszam moc płyty i duszę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, około 5 minut.

Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone

Krok 4 z 6

W tym czasie zagotowuję wodę, dodaję bulion warzywny i mieszam, aż się rozpuści. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, podduszoną cukinię, gotuję 15 minut na małej mocy płyty.

Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone

Krok 5 z 6

Miksuję zupę na gładki krem, dodaję pół opakowania serka mascarpone, delikatnie zagotowuję, ciągle mieszając, po zagotowaniu od razu wyłączam płytę.

Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone

Krok 6 z 6

Zupę z cukinii podaję z kiełkami groszku cukrowego lub kiełkami słonecznika. Świetnym dodatkiem będą także prażone nasiona dyni, słonecznika lub płatki migdałów.

Kiedy kupowałam cukinie na tę zupę, zagadnęła mnie starsza pani w kolejce, co będę z nich robić. „Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone? Nigdy nie robiłam zupy z cukinii, cukinie przerabiam zawsze na leczo. A jak pani gotuje taką zupę?”. Przepis prosty, kobieta słucha z ciekawością, a na koniec sama bierze dla siebie dwie cukinie i jeszcze dziś będzie gotować z nich zupę. To miłe, że osoby z o wiele większym ode mnie doświadczeniem potrafią zaciekawić się moimi przepisami. Może to dlatego, że ten był bardzo prosty, a może dlatego, że opowiadałam z takim entuzjazmem, że aż chciało się jeść? Chociaż jak chciałam podzielić się drugim przepisem na chłodnik z cukinii, starsza pani straciła zainteresowanie, chłodniki lubi tylko z owocami. Nieważne, ważne że dziś nie tylko moja rodzina zasiądzie do przepysznej zupy z cukinii.

Cukinia, o tej porze roku z mięciutką skórką, smakuje rewelacyjnie. Piękne okrągłe cukinie kupiłam najpierw dla ozdoby. Małe pękate gruszki od razu przypadły mi do gustu, ale gotując zupę z cukinii nie mogłam się powstrzymać, by chociaż jednej nie przerobić na miseczkę do zupy. Udało się, zupa z cukinii wyglądała cudownie, jednak jej wielkim mankamentem była pojemność – jak dla mnie za mała, a może to i dobrze, że nie pomieści zbyt wiele tej mojej kalorycznej bomby?

Na pewno z takich miseczek zupa z cukinii będzie pysznie smakowała dzieciom, moje były zachwycone (oczywiście dopiero wtedy, kiedy wydrążyłam drugą cukinię i każde miało swoją ). Gdy dodały do zupy grzanki, jadły, aż im się uszy trzęsły. Smacznego!

A wszystkim fanom cukinii polecam także:

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

Zupa z młodej cukinii z miętą i prażonym słonecznikiem

Zupa z cukinią i gnocchiZobacz też

Zobacz Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika