Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W czerwcu, kiedy słońce grzeje już naprawdę mocno, na stole król jest tylko jeden. Gęsty, w intensywnym kolorze – zaspokaja głód i orzeźwia. Chłodnik z botwinki! W wersji klasycznej cieszy się niesłabnącą popularnością. Tym, którzy mają ochotę na małe urozmaicenie, do chłodnika z botwinki polecam dodatek mleka kokosowego.
Przepis na chłodnik z botwinki sprawdzony, testowany nie raz, nie dwa…Zaręczam, że smakuje jak u mamy!
Botwinę umyć, obrać. Buraczki pokroić na małą kostkę, liście oraz łodygi posiekać.
Krok 2
2 min
Czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 3
20 min
Buraczki oraz czosnek zalać bulionem, dodać łyżeczkę cukru. Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać łodygi oraz liście. Gotować jeszcze chwilę – aż warzywa będą miękkie.
Krok 4
120 min
Do ugotowanego wywaru dolać sok z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
Krok 5
50 min
Ogórki zielone obrać i zetrzeć na tarce; koperek i szczypiorek posiekać. Dodać wraz z kefirem/maślanką (ew.mlekiem kokosowym) do ostudzonego wywaru – wymieszać i ponownie schłodzić.
Krok 6
10 min
Jajka ugotować na twardo.
Krok 7
1 min
Chłodnik z botwinki podawać prosto z lodówki, z jajkiem.
Krok 1
z
7
Botwinę umyć, obrać. Buraczki pokroić na małą kostkę, liście oraz łodygi posiekać.
Krok 2
z
7
Czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 3
z
7
Buraczki oraz czosnek zalać bulionem, dodać łyżeczkę cukru. Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać łodygi oraz liście. Gotować jeszcze chwilę – aż warzywa będą miękkie.
Krok 4
z
7
Do ugotowanego wywaru dolać sok z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
Krok 5
z
7
Ogórki zielone obrać i zetrzeć na tarce; koperek i szczypiorek posiekać. Dodać wraz z kefirem/maślanką (ew.mlekiem kokosowym) do ostudzonego wywaru – wymieszać i ponownie schłodzić.
Krok 6
z
7
Jajka ugotować na twardo.
Krok 7
z
7
Chłodnik z botwinki podawać prosto z lodówki, z jajkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0