Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

0
3 godz 27 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Botwinka
2 
Ogórek zielony
500  ml
Kefir lub maślanka
700  ml
Woda
1  pęczek
Koperek
1  pęczek
Szczypiorek
1  ząbek
0.5 
Cytryna
2 
Jajka
1  łyżeczka
Cukier
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
0.5  puszka
Mleko kokosowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.12 g
Węglowodany
18.8 g
Tłuszcze
7.18 g
Wartość energetyczna
177.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

207 min
Krok 1
5 min
Botwinę umyć, obrać. Buraczki pokroić na małą kostkę, liście oraz łodygi posiekać.
Krok 2
2 min
Czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 3
20 min
Buraczki oraz czosnek zalać bulionem, dodać łyżeczkę cukru. Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać łodygi oraz liście. Gotować jeszcze chwilę – aż warzywa będą miękkie.
Krok 4
120 min
Do ugotowanego wywaru dolać sok z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
Krok 5
50 min
Ogórki zielone obrać i zetrzeć na tarce; koperek i szczypiorek posiekać. Dodać wraz z kefirem/maślanką (ew.mlekiem kokosowym) do ostudzonego wywaru – wymieszać i ponownie schłodzić.
Krok 6
10 min
Jajka ugotować na twardo.
Krok 7
1 min
Chłodnik z botwinki podawać prosto z lodówki, z jajkiem.
Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

Krok 1 z 7

Botwinę umyć, obrać. Buraczki pokroić na małą kostkę, liście oraz łodygi posiekać.

Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

Krok 2 z 7

Czosnek obrać, drobno posiekać.

Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

Krok 3 z 7

Buraczki oraz czosnek zalać bulionem, dodać łyżeczkę cukru. Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać łodygi oraz liście. Gotować jeszcze chwilę – aż warzywa będą miękkie.

Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

Krok 4 z 7

Do ugotowanego wywaru dolać sok z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.

Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

Krok 5 z 7

Ogórki zielone obrać i zetrzeć na tarce; koperek i szczypiorek posiekać. Dodać wraz z kefirem/maślanką (ew.mlekiem kokosowym) do ostudzonego wywaru – wymieszać i ponownie schłodzić.

Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

Krok 6 z 7

Jajka ugotować na twardo.

Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

Krok 7 z 7

Chłodnik z botwinki podawać prosto z lodówki, z jajkiem.

W czerwcu, kiedy słońce grzeje już naprawdę mocno, na stole król jest tylko jeden. Gęsty, w intensywnym kolorze – zaspokaja głód i orzeźwia. Chłodnik z botwinki! W wersji klasycznej cieszy się niesłabnącą popularnością. Tym, którzy mają ochotę na małe urozmaicenie, do chłodnika z botwinki polecam dodatek mleka kokosowego. Przepis na chłodnik z botwinki sprawdzony, testowany nie raz, nie dwa…Zaręczam, że smakuje jak u mamy!

Zobacz też

Zobacz Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves

Zobacz Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Zobacz Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika