Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chłodnik z botwiny i rzodkiewki <3 Botwinka, kochana za piękny kolor, jaki nadaje zupom (o ile natura zdążyła ją wyposażyć w buraczki), dziś trafiła właśnie do chłodnika. Koniecznie wybierzcie właśnie botwinkę z buraczkami. Jeśli jeszcze są mikre, wówczas dodajcie do zupy koncentrat buraczkowy lub przygotujcie z niej na przykład pyszną zupę szpinakową z botwinką
Chłodnik z botwiny i rzodkiewki, hojnie posypany szczypiorkiem i koperkiem, to pyszna uczta dla wszystkich zmysłów (nawet słuchu, bo przyjemnie chrupać rzodkiewkę, nieprawdaż?). Smacznego!
Jeśli lubisz kefir, to koniecznie sprawdź inne nasze przepisy na chłodniki i zupy zabielane kefirem:
Botwinkę dokładnie myjemy, małe listki możemy odłożyć do dekoracji, pozostałe listki i łodyżki siekamy, buraczki cienko obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2
10 min
Przekładamy botwinkę do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (niecała szklanka), dodajemy szczyptę soli i cukru, gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z połówki cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3
3 min
Szczypiorek i koperek drobno siekamy, łączymy z kefirem.
Krok 4
120 min
Dodajemy kefir do przestudzonej botwinki. Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach lub drobno pokrojoną rzodkiewkę, mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Krok 5
1 min
Chłodnik podajemy posypany świeżymi ziołami.
Krok 1
z
5
Botwinkę dokładnie myjemy, małe listki możemy odłożyć do dekoracji, pozostałe listki i łodyżki siekamy, buraczki cienko obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2
z
5
Przekładamy botwinkę do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (niecała szklanka), dodajemy szczyptę soli i cukru, gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z połówki cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3
z
5
Szczypiorek i koperek drobno siekamy, łączymy z kefirem.
Krok 4
z
5
Dodajemy kefir do przestudzonej botwinki. Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach lub drobno pokrojoną rzodkiewkę, mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Krok 5
z
5
Chłodnik podajemy posypany świeżymi ziołami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0