Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

(0)
2 godz 19 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Botwinka
0.5  pęczek
Rzodkiewka
500  ml
Kefir
0.5  pęczek
Szczypiorek
0.5  pęczek
Koperek
1  szczypta
Cukier
trochę
Sok z połowy cytryny
1  szczypta
Sól morska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.41 g
Węglowodany
11.66 g
Tłuszcze
2.08 g
Wartość energetyczna
85.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chłodnik z botwiny i rzodkiewki <3 Botwinka, kochana za piękny kolor, jaki nadaje zupom (o ile natura zdążyła ją wyposażyć w buraczki), dziś trafiła właśnie do chłodnika. Koniecznie wybierzcie właśnie botwinkę z buraczkami. Jeśli jeszcze są mikre, wówczas dodajcie do zupy koncentrat buraczkowy lub przygotujcie z niej na przykład pyszną zupę szpinakową z botwinką

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki, hojnie posypany szczypiorkiem i koperkiem, to pyszna uczta dla wszystkich zmysłów (nawet słuchu, bo przyjemnie chrupać rzodkiewkę, nieprawdaż?). Smacznego!

Jeśli lubisz kefir, to koniecznie sprawdź inne nasze przepisy na chłodniki i zupy zabielane kefirem:

Chłodnik z ogórkami

5 pomysłów na zupę kalafiorową

Chłodnik do picia

Chłodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Biała polewka – kuchnia regionalna

Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami

Chłodnik litewski

Zobacz też

Zobacz Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves

Zobacz Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

Przygotowanie

139 min
  • Krok 1

    5 min
    Botwinkę dokładnie myjemy, małe listki możemy odłożyć do dekoracji, pozostałe listki i łodyżki siekamy, buraczki cienko obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Krok 2

    10 min
    Przekładamy botwinkę do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (niecała szklanka), dodajemy szczyptę soli i cukru, gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z połówki cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Krok 3

    3 min
    Szczypiorek i koperek drobno siekamy, łączymy z kefirem.
  • Krok 4

    120 min
    Dodajemy kefir do przestudzonej botwinki. Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach lub drobno pokrojoną rzodkiewkę, mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
  • Krok 5

    1 min
    Chłodnik podajemy posypany świeżymi ziołami.
Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Krok 1 z 5

Botwinkę dokładnie myjemy, małe listki możemy odłożyć do dekoracji, pozostałe listki i łodyżki siekamy, buraczki cienko obieramy i kroimy w kosteczkę.

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Krok 2 z 5

Przekładamy botwinkę do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (niecała szklanka), dodajemy szczyptę soli i cukru, gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z połówki cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia.

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Krok 3 z 5

Szczypiorek i koperek drobno siekamy, łączymy z kefirem.

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Krok 4 z 5

Dodajemy kefir do przestudzonej botwinki. Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach lub drobno pokrojoną rzodkiewkę, mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Krok 5 z 5

Chłodnik podajemy posypany świeżymi ziołami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik litewski z awokado

    2 godz 17 min Średni
  • Chłodnik z barszczem białym i botwinką

    3 godz 32 min Łatwy
  • Chłodnik litewski z miętą

    1 godz 6 min Łatwy
  • Zupa szpinakowa – chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i ziołami

    33 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu