Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

0
2 godz 19 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Botwinka
0.5  pęczek
Rzodkiewka
500  ml
Kefir
0.5  pęczek
Szczypiorek
0.5  pęczek
Koperek
1  szczypta
Cukier
trochę
Sok z połowy cytryny
1  szczypta
Sól morska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.41 g
Węglowodany
11.66 g
Tłuszcze
2.08 g
Wartość energetyczna
85.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

139 min
Krok 1
5 min
Botwinkę dokładnie myjemy, małe listki możemy odłożyć do dekoracji, pozostałe listki i łodyżki siekamy, buraczki cienko obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2
10 min
Przekładamy botwinkę do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (niecała szklanka), dodajemy szczyptę soli i cukru, gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z połówki cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3
3 min
Szczypiorek i koperek drobno siekamy, łączymy z kefirem.
Krok 4
120 min
Dodajemy kefir do przestudzonej botwinki. Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach lub drobno pokrojoną rzodkiewkę, mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Krok 5
1 min
Chłodnik podajemy posypany świeżymi ziołami.
Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Krok 1 z 5

Botwinkę dokładnie myjemy, małe listki możemy odłożyć do dekoracji, pozostałe listki i łodyżki siekamy, buraczki cienko obieramy i kroimy w kosteczkę.

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Krok 2 z 5

Przekładamy botwinkę do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (niecała szklanka), dodajemy szczyptę soli i cukru, gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z połówki cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia.

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Krok 3 z 5

Szczypiorek i koperek drobno siekamy, łączymy z kefirem.

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Krok 4 z 5

Dodajemy kefir do przestudzonej botwinki. Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach lub drobno pokrojoną rzodkiewkę, mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Krok 5 z 5

Chłodnik podajemy posypany świeżymi ziołami.

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki <3 Botwinka, kochana za piękny kolor, jaki nadaje zupom (o ile natura zdążyła ją wyposażyć w buraczki), dziś trafiła właśnie do chłodnika. Koniecznie wybierzcie właśnie botwinkę z buraczkami. Jeśli jeszcze są mikre, wówczas dodajcie do zupy koncentrat buraczkowy lub przygotujcie z niej na przykład pyszną zupę szpinakową z botwinką

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki, hojnie posypany szczypiorkiem i koperkiem, to pyszna uczta dla wszystkich zmysłów (nawet słuchu, bo przyjemnie chrupać rzodkiewkę, nieprawdaż?). Smacznego!

Jeśli lubisz kefir, to koniecznie sprawdź inne nasze przepisy na chłodniki i zupy zabielane kefirem:

Chłodnik z ogórkami

5 pomysłów na zupę kalafiorową

Chłodnik do picia

Biała polewka – kuchnia regionalna

Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami

Chłodnik litewski

Zobacz też

Zobacz Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves

Zobacz Chłodnik z botwinki – jak u mamy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika