Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Szpinak świeży
1  pęczek
Botwinka
2 
Nieduża cukinia
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Kurkuma
2  łyżek
Masło
100  g
Ser gorgonzola dolce
2.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.89 g
Węglowodany
13.87 g
Tłuszcze
14.02 g
Wartość energetyczna
218.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nowalijki w wykwintnym wydaniu, czyli zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z dodatkiem młodziutkiej botwinki i sera gorgonzola. Cukinia dodana do zupy nadaje jej aksamitnej konsystencji, a łodyżki botwinki pozostają delikatnie chrupiące. Łagodność szpinaku i botwinki przyjemnie podkręca smak gorgonzoli. Ja użyłam gorgonzoli dolce, czyli łagodniejszej w smaku, ale jeśli macie ochotę, dodajcie piccante.

Sery świetnie nadają się na wyrazisty dodatek podkreślający smak zupy! Zobacz też inne przepisy na zupy z serem:

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Zupa z serków topionych

Zupa marchewkowa z serem feta

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Czeska zupa czosnkowa

Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    W głębszym rondlu delikatnie rozgrzewamy łyżkę masła, podduszamy cebulę pokrojoną w kostkę.
  • Krok 2

    6 min
    Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do rondla z cebulką, dodajemy szczyptę kurkumy. Dusimy do miękkości.
  • Krok 3

    5 min
    W tym czasie szpinak i botwinkę dokładnie płuczemy. Liście szpinaku i botwinkę z łodyżkami drobno siekamy.
  • Krok 4

    5 min
    Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ząbki czosnku w całości, po chwili dodajemy posiekany szpinak z botwinką, dusimy chwilę, aż listki zmiękną i znacząco zmniejszą swoją objętość. Wyciągamy ząbki czosnku.
  • Krok 5

    10 min
    Cukinię podduszoną z cebulką podlewamy wywarem, dodajemy szpinak z botwinką, zagotowujemy i jeszcze chwilę gotujemy.
  • Krok 6

    8 min
    Odlewamy 2 chochle zupy i miksujemy je z gorgonzolą (wcześniej odkładamy ok. 1/8 sera do dekoracji), dodajemy z powrotem do rondla z zupą i mieszamy. Doprawiamy solą morską.
  • Krok 7

    1 min
    Do zupy nalanej do miseczek dodajemy odłożoną do dekoracji gorgonzolę.
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 1 z 7

W głębszym rondlu delikatnie rozgrzewamy łyżkę masła, podduszamy cebulę pokrojoną w kostkę.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 2 z 7

Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do rondla z cebulką, dodajemy szczyptę kurkumy. Dusimy do miękkości.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 3 z 7

W tym czasie szpinak i botwinkę dokładnie płuczemy. Liście szpinaku i botwinkę z łodyżkami drobno siekamy.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 4 z 7

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ząbki czosnku w całości, po chwili dodajemy posiekany szpinak z botwinką, dusimy chwilę, aż listki zmiękną i znacząco zmniejszą swoją objętość. Wyciągamy ząbki czosnku.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 5 z 7

Cukinię podduszoną z cebulką podlewamy wywarem, dodajemy szpinak z botwinką, zagotowujemy i jeszcze chwilę gotujemy.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 6 z 7

Odlewamy 2 chochle zupy i miksujemy je z gorgonzolą (wcześniej odkładamy ok. 1/8 sera do dekoracji), dodajemy z powrotem do rondla z zupą i mieszamy. Doprawiamy solą morską.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 7 z 7

Do zupy nalanej do miseczek dodajemy odłożoną do dekoracji gorgonzolę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

    25 min Łatwy
  • Kremowa zupa szpinakowa z serem feta

    Kremowa zupa szpinakowa z serem feta

    47 min Łatwy
  • SZPINAK NA CIEPŁO

    SZPINAK NA CIEPŁO

    50 min Łatwy
  • Zupa szpinakowa z serem feta

    Zupa szpinakowa z serem feta

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu