Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nowalijki w wykwintnym wydaniu, czyli zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z dodatkiem młodziutkiej botwinki i sera gorgonzola. Cukinia dodana do zupy nadaje jej aksamitnej konsystencji, a łodyżki botwinki pozostają delikatnie chrupiące. Łagodność szpinaku i botwinki przyjemnie podkręca smak gorgonzoli. Ja użyłam gorgonzoli dolce, czyli łagodniejszej w smaku, ale jeśli macie ochotę, dodajcie piccante.
Sery świetnie nadają się na wyrazisty dodatek podkreślający smak zupy! Zobacz też inne przepisy na zupy z serem:
W głębszym rondlu delikatnie rozgrzewamy łyżkę masła, podduszamy cebulę pokrojoną w kostkę.
Krok 2
6 min
Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do rondla z cebulką, dodajemy szczyptę kurkumy. Dusimy do miękkości.
Krok 3
5 min
W tym czasie szpinak i botwinkę dokładnie płuczemy. Liście szpinaku i botwinkę z łodyżkami drobno siekamy.
Krok 4
5 min
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ząbki czosnku w całości, po chwili dodajemy posiekany szpinak z botwinką, dusimy chwilę, aż listki zmiękną i znacząco zmniejszą swoją objętość. Wyciągamy ząbki czosnku.
Krok 5
10 min
Cukinię podduszoną z cebulką podlewamy wywarem, dodajemy szpinak z botwinką, zagotowujemy i jeszcze chwilę gotujemy.
Krok 6
8 min
Odlewamy 2 chochle zupy i miksujemy je z gorgonzolą (wcześniej odkładamy ok. 1/8 sera do dekoracji), dodajemy z powrotem do rondla z zupą i mieszamy. Doprawiamy solą morską.
Krok 7
1 min
Do zupy nalanej do miseczek dodajemy odłożoną do dekoracji gorgonzolę.
Krok 1
z
7
W głębszym rondlu delikatnie rozgrzewamy łyżkę masła, podduszamy cebulę pokrojoną w kostkę.
Krok 2
z
7
Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do rondla z cebulką, dodajemy szczyptę kurkumy. Dusimy do miękkości.
Krok 3
z
7
W tym czasie szpinak i botwinkę dokładnie płuczemy. Liście szpinaku i botwinkę z łodyżkami drobno siekamy.
Krok 4
z
7
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ząbki czosnku w całości, po chwili dodajemy posiekany szpinak z botwinką, dusimy chwilę, aż listki zmiękną i znacząco zmniejszą swoją objętość. Wyciągamy ząbki czosnku.
Krok 5
z
7
Cukinię podduszoną z cebulką podlewamy wywarem, dodajemy szpinak z botwinką, zagotowujemy i jeszcze chwilę gotujemy.
Krok 6
z
7
Odlewamy 2 chochle zupy i miksujemy je z gorgonzolą (wcześniej odkładamy ok. 1/8 sera do dekoracji), dodajemy z powrotem do rondla z zupą i mieszamy. Doprawiamy solą morską.
Krok 7
z
7
Do zupy nalanej do miseczek dodajemy odłożoną do dekoracji gorgonzolę.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0