Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Szpinak świeży
1  pęczek
Botwinka
2 
Nieduża cukinia
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Kurkuma
2  łyżek
Masło
100  g
Ser gorgonzola dolce
2.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.89 g
Węglowodany
13.87 g
Tłuszcze
14.02 g
Wartość energetyczna
218.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nowalijki w wykwintnym wydaniu, czyli zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z dodatkiem młodziutkiej botwinki i sera gorgonzola. Cukinia dodana do zupy nadaje jej aksamitnej konsystencji, a łodyżki botwinki pozostają delikatnie chrupiące. Łagodność szpinaku i botwinki przyjemnie podkręca smak gorgonzoli. Ja użyłam gorgonzoli dolce, czyli łagodniejszej w smaku, ale jeśli macie ochotę, dodajcie piccante.

Sery świetnie nadają się na wyrazisty dodatek podkreślający smak zupy! Zobacz też inne przepisy na zupy z serem:

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Zupa z serków topionych

Zupa marchewkowa z serem feta

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Czeska zupa czosnkowa

Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    W głębszym rondlu delikatnie rozgrzewamy łyżkę masła, podduszamy cebulę pokrojoną w kostkę.
  • Krok 2

    6 min
    Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do rondla z cebulką, dodajemy szczyptę kurkumy. Dusimy do miękkości.
  • Krok 3

    5 min
    W tym czasie szpinak i botwinkę dokładnie płuczemy. Liście szpinaku i botwinkę z łodyżkami drobno siekamy.
  • Krok 4

    5 min
    Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ząbki czosnku w całości, po chwili dodajemy posiekany szpinak z botwinką, dusimy chwilę, aż listki zmiękną i znacząco zmniejszą swoją objętość. Wyciągamy ząbki czosnku.
  • Krok 5

    10 min
    Cukinię podduszoną z cebulką podlewamy wywarem, dodajemy szpinak z botwinką, zagotowujemy i jeszcze chwilę gotujemy.
  • Krok 6

    8 min
    Odlewamy 2 chochle zupy i miksujemy je z gorgonzolą (wcześniej odkładamy ok. 1/8 sera do dekoracji), dodajemy z powrotem do rondla z zupą i mieszamy. Doprawiamy solą morską.
  • Krok 7

    1 min
    Do zupy nalanej do miseczek dodajemy odłożoną do dekoracji gorgonzolę.
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 1 z 7

W głębszym rondlu delikatnie rozgrzewamy łyżkę masła, podduszamy cebulę pokrojoną w kostkę.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 2 z 7

Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do rondla z cebulką, dodajemy szczyptę kurkumy. Dusimy do miękkości.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 3 z 7

W tym czasie szpinak i botwinkę dokładnie płuczemy. Liście szpinaku i botwinkę z łodyżkami drobno siekamy.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 4 z 7

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ząbki czosnku w całości, po chwili dodajemy posiekany szpinak z botwinką, dusimy chwilę, aż listki zmiękną i znacząco zmniejszą swoją objętość. Wyciągamy ząbki czosnku.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 5 z 7

Cukinię podduszoną z cebulką podlewamy wywarem, dodajemy szpinak z botwinką, zagotowujemy i jeszcze chwilę gotujemy.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 6 z 7

Odlewamy 2 chochle zupy i miksujemy je z gorgonzolą (wcześniej odkładamy ok. 1/8 sera do dekoracji), dodajemy z powrotem do rondla z zupą i mieszamy. Doprawiamy solą morską.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 7 z 7

Do zupy nalanej do miseczek dodajemy odłożoną do dekoracji gorgonzolę.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

    25 min Łatwy
  • Kremowa zupa szpinakowa z serem feta

    47 min Łatwy
  • SZPINAK NA CIEPŁO

    50 min Łatwy
  • Zupa szpinakowa z serem feta

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu