Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z serków topionych
Zupa z serków topionych
Zupa z serków topionych
Dodaj do CookBook

Zupa z serków topionych

(0)
39 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
1  l
Woda
300  g
Serek topiony
2 
Cebula dymka ze szczypiorem
3  ząbków
Czosnek
200  ml
Śmietana 30%
0.25  łyżeczka
Papryka ostra mielona
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
3  łyżek
Świeżo posiekana natka pietruszki
trochę
Pieczywo
3  łyżek
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.7 g
Wartość energetyczna
426.9 kcal
Tłuszcze
40.6 g
Białko
6.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa z serków topionych to jedna z ulubionych pozycji w menu dzieci i dorosłych. Jest delikatna, aksamitnie kremowa i aromatyczna, zawsze delikatnie słodka. Podstawowy przepis na zupę serową bazuje na świeżym bulionie warzywnym z dodatkiem śmietanki, czosnku i cebuli. Potrawa może zyskać bardziej ziołowy lub pikantny smak, w zależności od naszych upodobań. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby do tego podstawowego przepisu dodać wybrane mięso lub warzywa. Łagodny smak zupy z serków topionych sprawia, że stanowi ona świetne tło dla tych bardziej orientalnych, ale też meksykańskich czy francuskich potraw.

Zupa z serkiem topionym - z czym podawać?

Najprostsza zupa serowa z serków topionych może zostać przygotowana na bazie serka śmietankowego, serowego (edamski, ementaler) lub ziołowego. W takiej bazowej wersji doskonale smakuje dzieciom, ale by stała się bardziej pożywna, warto dodać do niej drobny makaron, groszek ptysiowy lub chociażby grzanki. Dla przełamania jednolitego koloru potrawy, dobrze jest posypać ją świeżymi, posiekanymi ziołami, na przykład pietruszką lub szczypiorkiem. Tak skomponowana zupa z serka topionego zyska przyjemną chrupkość, ale też świeżość i apetyczny wygląd.

Zupa serowa z serków topionych - jakie warzywa do niej pasują?

Po opanowaniu podstawowego przepisu na zupę z serków topionych, warto nieco z nią poeksperymentować. Do serowej zupy pasują przede wszystkim takie warzywa jak brokuł, marchew, por czy seler naciowy. Dodając te składniki do uwielbianej przez dzieci kremowej zupy, rodzic ma szansę przemycić do jego diety nieco więcej warzyw. Korzystnie będzie też doprawić zupę serową według własnego gustu. Dodatkowe zioła wzmocnią jej aromat, a ostra papryczka nada daniu pikantny posmak.

Zupa serowa z serków topionych z mięsem

Zupa z serków topionych może bazować na bulionie warzywnym lub mięsnym. Nie ma również przeszkód, aby do gotowej już, aksamitnej serowej zupy dodać mięso drobiowe lub wieprzowe. Doskonale smakuje między innymi zupa z serka topionego z podduszonym mięsem z piersi kurczaka lub indyka. Drób pojawia się choćby w przepisach na serową zupę meksykańską czy orientalną zupę tajską. Można również zaserwować serową zupę z maleńkimi pulpecikami z mięsa drobiowego, bądź wieprzowego - te należy uprzednio podsmażyć lub również poddusić. Najbogatsza w smak i w wartości odżywcze będzie zupa z serkiem topionym, w której pojawią się i warzywa, i dodatek mięsny. W takim zestawieniu potrawa może pełnić jednocześnie rolę dania głównego, gdyż będzie zarówno sycąca, jak i pożywna.

Zielone dodatki sprawdzą się nie tylko w zupie serowej – zobacz w jakich jeszcze zupach możesz wykorzystać pyszną pietruszkę i szczypiorek:

Chłodnik z ogórkami 

Krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami

Dowiedz się też więcej o ziołach w zupie: 

5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup 

Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać? 

Zobacz też: 

Zupa serowa z łososiem i pomidorami 

Zupa neapolitańska z oryginalnym makaronem 

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego 

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    7 min
    Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj.
  • Krok 2

    5 min
    W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i całość podsmaż przez ok. 5 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Składniki zalej gorącym bulionem, dodaj pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie wymieszaj. Gotuj aż do całkowitego rozpuszczenia serków.
  • Krok 4

    5 min
    Zestaw garnek z ognia i dodaj śmietankę. Zupę z serków topionych dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
  • Krok 5

    5 min
    Teraz czas na grzanki – kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 6

    5 min
    Grzanki podsmaż na patelni na złoty kolor.
  • Krok 7

    2 min
    Zupę z serków topionych posyp grzankami, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Zupa z serków topionych

Krok 1 z 7

Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj.

Zupa z serków topionych

Krok 2 z 7

W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i całość podsmaż przez ok. 5 minut.

Zupa z serków topionych

Krok 3 z 7

Składniki zalej gorącym bulionem, dodaj pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie wymieszaj. Gotuj aż do całkowitego rozpuszczenia serków.

Zupa z serków topionych

Krok 4 z 7

Zestaw garnek z ognia i dodaj śmietankę. Zupę z serków topionych dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.

Zupa z serków topionych

Krok 5 z 7

Składniki: Chleb pszenny, Olej, Czosnek, Sól i pieprz do smaku

Teraz czas na grzanki – kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.

Zupa z serków topionych

Krok 6 z 7

Grzanki podsmaż na patelni na złoty kolor.

Zupa z serków topionych

Krok 7 z 7

Zupę z serków topionych posyp grzankami, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu