Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa marchewkowa z serem feta

(0)
21min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Marchewka
0.75  l
Wywar drobiowy lub warzywny
2 
Cebula szalotka lub zwykła
2  ząbków
Czosnek
4  łyżek
Oliwa do smażenia
1  szczypta
Kminek
1  szczypta
Sól morska i pieprz biały do smaku
trochę
Sok z cytryny do smaku
150  g
Ser feta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.37 g
Węglowodany
17.84 g
Tłuszcze
21.94 g
Wartość energetyczna
290.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Prosta, a jakże wyśmienita. Dzisiejsza zupa marchewkowa to synergia marchewkowej słodyczy i wyrazistego smaku sera feta. Zupa z marchewki cieszy oczy, napawa optymizmem i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Zdecydowana większość składników na zupę marchewkową każdy z Was ma w swojej lodówce. Jeśli nie, prawdopodobnie znajdziecie je w najbliższym sklepie. Zatem nie ma wymówki, by jej dzisiaj nie ugotować :)

Zobacz też inne przepisy na zupy z serem feta:

  • Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami
  • Zupa z buraków pieczonych
  • Zupa z selera naciowego z ryżem
  • Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami
  • Chłodnik buraczkowy z fetą

Przygotowanie

21 min
  • Krok 1

    2 min
    Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 2

    10 min
    Oliwę lekko rozgrzewamy w rondlu. Dodajemy pokrojone w kostkę szalotki, dusimy ok. 10 minut.
  • Krok 3

    2 min
    Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy. Kroimy w plasterki. Dodajemy do rondla, chwilę smażymy, aż czosnek odda aromat.
  • Krok 4

    4 min
    Dodajemy do rondla startą na tarce marchewkę, przyprawiamy szczyptą kminku, chwilę smażymy. Podlewamy marchewkę niedużą ilością wywaru, dusimy kilka minut.
  • Krok 5

    1 min
    Dodajemy do rondla resztą wywaru, gotujemy chwilę.
  • Krok 6

    1 min
    Połowę sera feta wkruszamy do rondla (jeśli jest to ser w kostkach, wrzucamy kostki), miksujemy zupę marchewkową na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem białym i w razie konieczności solą morską (ser jest słony, więc moim zdaniem dodawanie soli nie będzie konieczne).
  • Krok 7

    1 min
    Zupę marchewkową podajemy z pokruszonym serem feta. Dekorujemy listkami kolendry lub zielonej pietruszki.
Zupa marchewkowa z serem feta

Krok 1 z 7

Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Zupa marchewkowa z serem feta

Krok 2 z 7

Oliwę lekko rozgrzewamy w rondlu. Dodajemy pokrojone w kostkę szalotki, dusimy ok. 10 minut.

Zupa marchewkowa z serem feta

Krok 3 z 7

Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy. Kroimy w plasterki. Dodajemy do rondla, chwilę smażymy, aż czosnek odda aromat.

Zupa marchewkowa z serem feta

Krok 4 z 7

Dodajemy do rondla startą na tarce marchewkę, przyprawiamy szczyptą kminku, chwilę smażymy. Podlewamy marchewkę niedużą ilością wywaru, dusimy kilka minut.

Zupa marchewkowa z serem feta

Krok 5 z 7

Dodajemy do rondla resztą wywaru, gotujemy chwilę.

Zupa marchewkowa z serem feta

Krok 6 z 7

Połowę sera feta wkruszamy do rondla (jeśli jest to ser w kostkach, wrzucamy kostki), miksujemy zupę marchewkową na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem białym i w razie konieczności solą morską (ser jest słony, więc moim zdaniem dodawanie soli nie będzie konieczne).

Zupa marchewkowa z serem feta

Krok 7 z 7

Zupę marchewkową podajemy z pokruszonym serem feta. Dekorujemy listkami kolendry lub zielonej pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    28 min Łatwy
  • Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi

    59 min Łatwy
  • Kremowa zupa szpinakowa z serem feta

    47 min Łatwy
  • Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    1 godz 19 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu