Zupa marchewkowa z serem feta
21min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
7.37 g
Węglowodany
17.84 g
Tłuszcze
21.94 g
Wartość energetyczna
290.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
21 min
Krok 1
2 min
Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
10 min
Oliwę lekko rozgrzewamy w rondlu. Dodajemy pokrojone w kostkę szalotki, dusimy ok. 10 minut.
Krok 3
2 min
Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy. Kroimy w plasterki. Dodajemy do rondla, chwilę smażymy, aż czosnek odda aromat.
Krok 4
4 min
Dodajemy do rondla startą na tarce marchewkę, przyprawiamy szczyptą kminku, chwilę smażymy. Podlewamy marchewkę niedużą ilością wywaru, dusimy kilka minut.
Krok 5
1 min
Dodajemy do rondla resztą wywaru, gotujemy chwilę.
Krok 6
1 min
Połowę sera feta wkruszamy do rondla (jeśli jest to ser w kostkach, wrzucamy kostki), miksujemy zupę marchewkową na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem białym i w razie konieczności solą morską (ser jest słony, więc moim zdaniem dodawanie soli nie będzie konieczne).
Krok 7
1 min
Zupę marchewkową podajemy z pokruszonym serem feta. Dekorujemy listkami kolendry lub zielonej pietruszki.
Prosta, a jakże wyśmienita. Dzisiejsza zupa marchewkowa to synergia marchewkowej słodyczy i wyrazistego smaku sera feta. Zupa z marchewki cieszy oczy, napawa optymizmem i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Zdecydowana większość składników na zupę marchewkową każdy z Was ma w swojej lodówce. Jeśli nie, prawdopodobnie znajdziecie je w najbliższym sklepie. Zatem nie ma wymówki, by jej dzisiaj nie ugotować :)
Zobacz też inne przepisy na zupy z serem feta:
Komentarze 0