Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prosta, a jakże wyśmienita. Dzisiejsza zupa marchewkowa to synergia marchewkowej słodyczy i wyrazistego smaku sera feta. Zupa z marchewki cieszy oczy, napawa optymizmem i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Zdecydowana większość składników na zupę marchewkową każdy z Was ma w swojej lodówce. Jeśli nie, prawdopodobnie znajdziecie je w najbliższym sklepie. Zatem nie ma wymówki, by jej dzisiaj nie ugotować :)
Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
10 min
Oliwę lekko rozgrzewamy w rondlu. Dodajemy pokrojone w kostkę szalotki, dusimy ok. 10 minut.
Krok 3
2 min
Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy. Kroimy w plasterki. Dodajemy do rondla, chwilę smażymy, aż czosnek odda aromat.
Krok 4
4 min
Dodajemy do rondla startą na tarce marchewkę, przyprawiamy szczyptą kminku, chwilę smażymy. Podlewamy marchewkę niedużą ilością wywaru, dusimy kilka minut.
Krok 5
1 min
Dodajemy do rondla resztą wywaru, gotujemy chwilę.
Krok 6
1 min
Połowę sera feta wkruszamy do rondla (jeśli jest to ser w kostkach, wrzucamy kostki), miksujemy zupę marchewkową na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem białym i w razie konieczności solą morską (ser jest słony, więc moim zdaniem dodawanie soli nie będzie konieczne).
Krok 7
1 min
Zupę marchewkową podajemy z pokruszonym serem feta. Dekorujemy listkami kolendry lub zielonej pietruszki.
Krok 1
z
7
Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
z
7
Oliwę lekko rozgrzewamy w rondlu. Dodajemy pokrojone w kostkę szalotki, dusimy ok. 10 minut.
Krok 3
z
7
Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy. Kroimy w plasterki. Dodajemy do rondla, chwilę smażymy, aż czosnek odda aromat.
Krok 4
z
7
Dodajemy do rondla startą na tarce marchewkę, przyprawiamy szczyptą kminku, chwilę smażymy. Podlewamy marchewkę niedużą ilością wywaru, dusimy kilka minut.
Krok 5
z
7
Dodajemy do rondla resztą wywaru, gotujemy chwilę.
Krok 6
z
7
Połowę sera feta wkruszamy do rondla (jeśli jest to ser w kostkach, wrzucamy kostki), miksujemy zupę marchewkową na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem białym i w razie konieczności solą morską (ser jest słony, więc moim zdaniem dodawanie soli nie będzie konieczne).
Krok 7
z
7
Zupę marchewkową podajemy z pokruszonym serem feta. Dekorujemy listkami kolendry lub zielonej pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0