Zupa z buraków pieczonych
1 godz 9 min
Średni
1
pęczek
Pietruszka
750
g
Buraki
550
g
Ziemniaki
1.2
l
Woda
4
łyżek
1
łyżka
Ocet balsamiczny
2
łyżek
Oliwa z czosnkiem
1
szczypta
Sól morska do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
1
szczypta
Gałka muszkatołowa
1
szczypta
Kozieradka
0.5
opakowanie
Ser feta
.
Wartości odżywcze
Białko
11.67 g
Węglowodany
34.71 g
Tłuszcze
12.41 g
Wartość energetyczna
289.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
69 min
Krok 1
6 min
Buraki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem z czosnkiem.
Krok 2
35 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 C i pieczemy 35 minut. Wyjmujemy na kratkę do schłodzenia i przekładamy do garnka.
Krok 3
25 min
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 25 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kozieradką i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżkę octu balsamicznego i mieszamy całość.
Krok 4
3 min
Ser kroimy w drobną kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Bezpośrednio przed podaniem do każdej porcji zupy nakładamy pokrojony ser i posypujemy natką pietruszki.
Bardzo lubię buraki i jesienną porą zaprawiam je na zimę oraz gotuję różne zupy z burakami w roli głównej. Tym razem przygotowałam zupę w wersji bezmięsnej z dodatkiem białka w postaci serka typu śródziemnomorskiego. Zupa z buraków pieczonych będzie też świetnie smakowała ze słoną fetą czy też z serem pleśniowym.
Zupa z pieczonych buraków jest lekka i sycąca – idealna na jesienną porę. Poza tym miseczka tej zupy dostarczy Wam tak potrzebnych teraz witamin. Pietruszkę, tak jak wszystkie świeże zioła, dodaję do zup na sam koniec, aby podczas gotowania nie straciła swoich cennych właściwości – witaminy C. Warzywa w zupie z buraków pieczonych będą al dente, czyli jeszcze delikatnie twarde. Jeśli nie lubicie takiego stopnia ugotowanych warzyw możecie wydłużyć nieco czas gotowania.
Buraki przed zapiekaniem skropiłam olejem czosnkowym z ziołami, ale jeśli nie macie takiego, to można warzywa skropić czystym olejem rzepakowym i dodać do nich dwa ząbki czosnku w łupinkach.Po upieczeniu czosnek wyjmujemy z łupinek i dodajemy do zupy. Jeśli szukacie więcej przepisów na zupy z burakami, to polecam barszcz ukraiński Agatki.
Zupa z pieczonych buraków jest lekka i sycąca – idealna na jesienną porę. Poza tym miseczka tej zupy dostarczy Wam tak potrzebnych teraz witamin. Pietruszkę, tak jak wszystkie świeże zioła, dodaję do zup na sam koniec, aby podczas gotowania nie straciła swoich cennych właściwości – witaminy C. Warzywa w zupie z buraków pieczonych będą al dente, czyli jeszcze delikatnie twarde. Jeśli nie lubicie takiego stopnia ugotowanych warzyw możecie wydłużyć nieco czas gotowania.
Buraki przed zapiekaniem skropiłam olejem czosnkowym z ziołami, ale jeśli nie macie takiego, to można warzywa skropić czystym olejem rzepakowym i dodać do nich dwa ząbki czosnku w łupinkach.Po upieczeniu czosnek wyjmujemy z łupinek i dodajemy do zupy. Jeśli szukacie więcej przepisów na zupy z burakami, to polecam barszcz ukraiński Agatki.
Komentarze 0