
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Zupa z buraków pieczonych

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zupa z pieczonych buraków jest lekka i sycąca – idealna na jesienną porę. Poza tym miseczka tej zupy dostarczy Wam tak potrzebnych teraz witamin. Pietruszkę, tak jak wszystkie świeże zioła, dodaję do zup na sam koniec, aby podczas gotowania nie straciła swoich cennych właściwości – witaminy C. Warzywa w zupie z buraków pieczonych będą al dente, czyli jeszcze delikatnie twarde. Jeśli nie lubicie takiego stopnia ugotowanych warzyw możecie wydłużyć nieco czas gotowania.
Buraki przed zapiekaniem skropiłam olejem czosnkowym z ziołami, ale jeśli nie macie takiego, to można warzywa skropić czystym olejem rzepakowym i dodać do nich dwa ząbki czosnku w łupinkach.Po upieczeniu czosnek wyjmujemy z łupinek i dodajemy do zupy. Jeśli szukacie więcej przepisów na zupy z burakami, to polecam barszcz ukraiński Agatki.
Przygotowanie
Krok 1
6 minKrok 2
35 minKrok 3
25 minKrok 4
3 min
Krok 1 z 4
Buraki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem z czosnkiem.

Krok 2 z 4
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 C i pieczemy 35 minut. Wyjmujemy na kratkę do schłodzenia i przekładamy do garnka.

Krok 3 z 4
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 25 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kozieradką i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżkę octu balsamicznego i mieszamy całość.

Krok 4 z 4
Ser kroimy w drobną kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Bezpośrednio przed podaniem do każdej porcji zupy nakładamy pokrojony ser i posypujemy natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0