Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bardzo lubię buraki i jesienną porą zaprawiam je na zimę oraz gotuję różne zupy z burakami w roli głównej. Tym razem przygotowałam zupę w wersji bezmięsnej z dodatkiem białka w postaci serka typu śródziemnomorskiego. Zupa z buraków pieczonych będzie też świetnie smakowała ze słoną fetą czy też z serem pleśniowym.
Zupa z pieczonych buraków jest lekka i sycąca – idealna na jesienną porę. Poza tym miseczka tej zupy dostarczy Wam tak potrzebnych teraz witamin. Pietruszkę, tak jak wszystkie świeże zioła, dodaję do zup na sam koniec, aby podczas gotowania nie straciła swoich cennych właściwości – witaminy C. Warzywa w zupie z buraków pieczonych będą al dente, czyli jeszcze delikatnie twarde. Jeśli nie lubicie takiego stopnia ugotowanych warzyw możecie wydłużyć nieco czas gotowania.
Buraki przed zapiekaniem skropiłam olejem czosnkowym z ziołami, ale jeśli nie macie takiego, to można warzywa skropić czystym olejem rzepakowym i dodać do nich dwa ząbki czosnku w łupinkach.Po upieczeniu czosnek wyjmujemy z łupinek i dodajemy do zupy. Jeśli szukacie więcej przepisów na zupy z burakami, to polecam barszcz ukraiński Agatki.
Przygotowanie
69 min
Krok 1
6 min
Buraki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem z czosnkiem.
Krok 2
35 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 C i pieczemy 35 minut. Wyjmujemy na kratkę do schłodzenia i przekładamy do garnka.
Krok 3
25 min
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 25 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kozieradką i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżkę octu balsamicznego i mieszamy całość.
Krok 4
3 min
Ser kroimy w drobną kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Bezpośrednio przed podaniem do każdej porcji zupy nakładamy pokrojony ser i posypujemy natką pietruszki.
Krok 1
z
4
Buraki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem z czosnkiem.
Krok 2
z
4
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 C i pieczemy 35 minut. Wyjmujemy na kratkę do schłodzenia i przekładamy do garnka.
Krok 3
z
4
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 25 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kozieradką i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżkę octu balsamicznego i mieszamy całość.
Krok 4
z
4
Ser kroimy w drobną kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Bezpośrednio przed podaniem do każdej porcji zupy nakładamy pokrojony ser i posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0