Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

(0)
1 godz 22 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Dynia
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
3 
Ziemniaki
1 
Cebula biała
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Por
1 
Mała papryczka chili
1 
2-cm kawałek imbiru
5  łyżek
Oliwa
0.5 
Sok z 1/2 cytryny
0.5  puszka
Mleko kokosowe
1  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5 
Granat
1  opakowanie
Ser pleśniowy niebieski
1 
Ciabatta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.87 g
Węglowodany
46.52 g
Tłuszcze
29.79 g
Wartość energetyczna
472.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Połączenie, które wpadło mi do głowy na chwilę przed zaserwowaniem zupy. Ugotowałam cały garnek porządnego, treściwego kremu z dyni z dodatkiem mleka kokosowego. Na wieczór zapowiedziało się akurat kilku znajomych: „Ania, wpadniemy do Ciebie na zupę. Zaskocz nas! Koniecznie coś rozgrzewającego na tę słotę”. Wyskoczyłam więc do pobliskiego sklepu w poszukiwaniu magicznych dodatków do kremu z dyni. W rękę wpadły mi granat i ser z niebieską pleśnią. Połączenie kwaskowatych pestek z wyrazistym serem, który delikatnie roztopił się w miskach z gorącą zupą dyniową, okazało się strzałem w dziesiątkę. Garnek kremu z dyni wylizano do ostatniej łyżki!

Jeśli lubisz zupy z dodatkiem serów, na pewno spodobają ci się też:
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Przygotowanie

82 min
  • Krok 1

    8 min
    Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
  • Krok 2

    8 min
    Dynię wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze. Skropić oliwą i piec (ze skórką) aż zmięknie.
  • Krok 3

    15 min
    Marchewki, pietruszki, cebule,czosnek, pora, ziemniaki i kawałek imbiru obrać. Marchewki, pietruszki oraz pora pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, a cebulę w piórka. Czosnek, imbir i papryczkę chilli drobno posiekać (pamiętając o usunięciu bardzo ostrych pestek)
  • Krok 4

    30 min
    W garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy. Wrzucić pokrojone warzywa. Dodać przyprawy i chwilę podsmażyć. Zalać wodą – tak, aby przykryć wszystkie warzywa i gotować do miękkości.
  • Krok 5

    5 min
    Upieczoną dynię obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej zupy, kiedy pozostałe warzywa zmiękną.
  • Krok 6

    5 min
    Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny oraz mleko kokosowe.
  • Krok 7

    8 min
    Zblendować na gładki krem, zagotować. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dolać wody.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę z dyni serwować z kawałkami niebieskiego sera i pestkami granatu, opcjonalnie kromką ciabatty.
Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krok 1 z 8

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krok 2 z 8

Dynię wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze. Skropić oliwą i piec (ze skórką) aż zmięknie.

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krok 3 z 8

Marchewki, pietruszki, cebule,czosnek, pora, ziemniaki i kawałek imbiru obrać. Marchewki, pietruszki oraz pora pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, a cebulę w piórka. Czosnek, imbir i papryczkę chilli drobno posiekać (pamiętając o usunięciu bardzo ostrych pestek)

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krok 4 z 8

W garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy. Wrzucić pokrojone warzywa. Dodać przyprawy i chwilę podsmażyć. Zalać wodą – tak, aby przykryć wszystkie warzywa i gotować do miękkości.

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krok 5 z 8

Upieczoną dynię obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej zupy, kiedy pozostałe warzywa zmiękną.

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krok 6 z 8

Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny oraz mleko kokosowe.

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krok 7 z 8

Zblendować na gładki krem, zagotować. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dolać wody.

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krok 8 z 8

Zupę z dyni serwować z kawałkami niebieskiego sera i pestkami granatu, opcjonalnie kromką ciabatty.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z dyni z pieczoną gruszką

    1 godz 53 min Średni
  • Zupa z dyni z granatem

    1 godz 35 min Średni
  • Zupa krem z marchewki z pomarańczą

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu