Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

(0)
1 godz 22 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Dynia
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
3 
Ziemniaki
1 
Cebula biała
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
1 
Por
1 
Mała papryczka chili
1 
2-cm kawałek imbiru
5  łyżek
Oliwa
0.5 
Sok z 1/2 cytryny
0.5  puszka
Mleko kokosowe
1  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5 
Granat
1  opakowanie
Ser pleśniowy niebieski
1 
Ciabatta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.87 g
Węglowodany
46.52 g
Tłuszcze
29.79 g
Wartość energetyczna
472.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

82 min
Krok 1
8 min
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Krok 2
8 min
Dynię wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze. Skropić oliwą i piec (ze skórką) aż zmięknie.
Krok 3
15 min
Marchewki, pietruszki, cebule,czosnek, pora, ziemniaki i kawałek imbiru obrać. Marchewki, pietruszki oraz pora pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, a cebulę w piórka. Czosnek, imbir i papryczkę chilli drobno posiekać (pamiętając o usunięciu bardzo ostrych pestek)
Krok 4
30 min
W garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy. Wrzucić pokrojone warzywa. Dodać przyprawy i chwilę podsmażyć. Zalać wodą – tak, aby przykryć wszystkie warzywa i gotować do miękkości.
Krok 5
5 min
Upieczoną dynię obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej zupy, kiedy pozostałe warzywa zmiękną.
Krok 6
5 min
Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny oraz mleko kokosowe.
Krok 7
8 min
Zblendować na gładki krem, zagotować. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dolać wody.
Krok 8
3 min
Zupę z dyni serwować z kawałkami niebieskiego sera i pestkami granatu, opcjonalnie kromką ciabatty.
Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krok 1 z 8

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krok 2 z 8

Dynię wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze. Skropić oliwą i piec (ze skórką) aż zmięknie.

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krok 3 z 8

Marchewki, pietruszki, cebule,czosnek, pora, ziemniaki i kawałek imbiru obrać. Marchewki, pietruszki oraz pora pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, a cebulę w piórka. Czosnek, imbir i papryczkę chilli drobno posiekać (pamiętając o usunięciu bardzo ostrych pestek)

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krok 4 z 8

W garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy. Wrzucić pokrojone warzywa. Dodać przyprawy i chwilę podsmażyć. Zalać wodą – tak, aby przykryć wszystkie warzywa i gotować do miękkości.

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krok 5 z 8

Upieczoną dynię obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej zupy, kiedy pozostałe warzywa zmiękną.

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krok 6 z 8

Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny oraz mleko kokosowe.

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krok 7 z 8

Zblendować na gładki krem, zagotować. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dolać wody.

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krok 8 z 8

Zupę z dyni serwować z kawałkami niebieskiego sera i pestkami granatu, opcjonalnie kromką ciabatty.

Połączenie, które wpadło mi do głowy na chwilę przed zaserwowaniem zupy. Ugotowałam cały garnek porządnego, treściwego kremu z dyni z dodatkiem mleka kokosowego. Na wieczór zapowiedziało się akurat kilku znajomych: „Ania, wpadniemy do Ciebie na zupę. Zaskocz nas! Koniecznie coś rozgrzewającego na tę słotę”. Wyskoczyłam więc do pobliskiego sklepu w poszukiwaniu magicznych dodatków do kremu z dyni. W rękę wpadły mi granat i ser z niebieską pleśnią. Połączenie kwaskowatych pestek z wyrazistym serem, który delikatnie roztopił się w miskach z gorącą zupą dyniową, okazało się strzałem w dziesiątkę. Garnek kremu z dyni wylizano do ostatniej łyżki!

Jeśli lubisz zupy z dodatkiem serów, na pewno spodobają ci się też:
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha