Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

0
54min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Średnia cukinia
1 
Cebula
2  ząbków
3  łyżek
Gęsta śmietana
1  l
Woda
1 
Połówka cytryny
2  łyżek
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Tymianek suszony do smaku
1  szczypta
Kozieradka do smaku
1  gałązka
Świeży tymianek do dekoracji
100  g
Ser pleśniowy z mleka koziego

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.2 g
Węglowodany
9.13 g
Tłuszcze
15.92 g
Wartość energetyczna
209.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

54 min
Krok 1
7 min
Cukinie, cebulę i czosnek kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2
3 min
Doprawiamy solą, pieprzem, kozieradką i suszonym tymiankiem. Całość skrapiamy olejem roślinnym i dokładnie mieszamy tak aby przyprawy i olej w miarę równomiernie były rozprowadzone na składnikach.
Krok 3
25 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 25 minut.
Krok 4
15 min
Po upieczeniu przekładamy całość do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy około 15 minut.
Krok 5
1 min
Gotową zupę skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.
Krok 6
3 min
Miksujemy blenderem na gładką masę i zabielamy śmietaną.
Krok 7
1 min
Podajemy z świeżym tymiankiem i plasterkami sera pleśniowego z koziego mleka.
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Krok 1 z 7

Cukinie, cebulę i czosnek kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Krok 2 z 7

Doprawiamy solą, pieprzem, kozieradką i suszonym tymiankiem. Całość skrapiamy olejem roślinnym i dokładnie mieszamy tak aby przyprawy i olej w miarę równomiernie były rozprowadzone na składnikach.

Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Krok 3 z 7

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 25 minut.

Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Krok 4 z 7

Po upieczeniu przekładamy całość do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy około 15 minut.

Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Krok 5 z 7

Gotową zupę skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.

Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Krok 6 z 7

Miksujemy blenderem na gładką masę i zabielamy śmietaną.

Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Krok 7 z 7

Podajemy z świeżym tymiankiem i plasterkami sera pleśniowego z koziego mleka.

Delikatna zupa z cukinii to pyszna alternatywa dla popularnej jarzynowej. Zazwyczaj wybieram małe cukinie, bo mają miękką skórkę i nie trzeba ich obierać. Przez wiele lat cukinia kojarzyła mi się głównie z plackami podawanymi z gęstym jogurtem naturalnym lub serkiem śmietankowym i wędzoną rybą, ale to też idealny składnik do lekkiej i kremowej zupy. Jakiś czas temu przygotowałam delikatny krem z cukinii z wędzonym łososiem. Tym razem jako dodatek wybrałam ser pleśniowy z koziego mleka, a cukinię wcześniej upiekłam razem z cebulą i czosnkiem. Już sam zapach dochodzący z piekarnika pobudził kubki smakowe domowników. Cukinia upieczona z cebulą i czosnkiem pachnie obłędnie.

To najsmaczniejsza wersja kremowej zupy z cukinii jaką jadłam. Jeśli nie przepadacie za serem kozim to można zastąpić go innym serem pleśniowym lub posypać pokruszoną gorgonzolą albo startym serem grana padano.

(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)

Zupa z pieczonej cukinii to pomysł na lekki , aromatyczny i pyszny obiad. Cukinia jest delikatna w smaku i świetnie komponuje się z różnymi dodatkami: chrupiącymi grzaneczkami ziołowymi,  groszkiem ptysiowym, chipsami warzywnymi czy po prostu z plasterkiem ulubionej wędliny lub z wędzoną rybą.

Polecam też:

Zupę jarzynową z cukinią

Zupę z młodej cukinii z miętą i słonecznikiem

Zupę z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone

Surową zupę witariańską z cukiniowym spaghetti

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Zobacz też

Zobacz Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika