Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
54min
Łatwy
2
Średnia cukinia
1
Cebula
2
ząbków
3
łyżek
Gęsta śmietana
3
łyżek
1
l
Woda
1
Połówka cytryny
2
łyżek
Olej rzepakowy
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
1
szczypta
Tymianek suszony do smaku
1
szczypta
Kozieradka do smaku
1
gałązka
Świeży tymianek do dekoracji
100
g
Ser pleśniowy z mleka koziego
.
Wartości odżywcze
Białko
8.2 g
Węglowodany
9.13 g
Tłuszcze
15.92 g
Wartość energetyczna
209.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
54 min
Krok 1
7 min
Cukinie, cebulę i czosnek kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2
3 min
Doprawiamy solą, pieprzem, kozieradką i suszonym tymiankiem. Całość skrapiamy olejem roślinnym i dokładnie mieszamy tak aby przyprawy i olej w miarę równomiernie były rozprowadzone na składnikach.
Krok 3
25 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 25 minut.
Krok 4
15 min
Po upieczeniu przekładamy całość do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy około 15 minut.
Krok 5
1 min
Gotową zupę skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.
Krok 6
3 min
Miksujemy blenderem na gładką masę i zabielamy śmietaną.
Krok 7
1 min
Podajemy z świeżym tymiankiem i plasterkami sera pleśniowego z koziego mleka.
Delikatna zupa z cukinii to pyszna alternatywa dla popularnej jarzynowej. Zazwyczaj wybieram małe cukinie, bo mają miękką skórkę i nie trzeba ich obierać. Przez wiele lat cukinia kojarzyła mi się głównie z plackami podawanymi z gęstym jogurtem naturalnym lub serkiem śmietankowym i wędzoną rybą, ale to też idealny składnik do lekkiej i kremowej zupy. Jakiś czas temu przygotowałam delikatny krem z cukinii z wędzonym łososiem. Tym razem jako dodatek wybrałam ser pleśniowy z koziego mleka, a cukinię wcześniej upiekłam razem z cebulą i czosnkiem. Już sam zapach dochodzący z piekarnika pobudził kubki smakowe domowników. Cukinia upieczona z cebulą i czosnkiem pachnie obłędnie.
To najsmaczniejsza wersja kremowej zupy z cukinii jaką jadłam. Jeśli nie przepadacie za serem kozim to można zastąpić go innym serem pleśniowym lub posypać pokruszoną gorgonzolą albo startym serem grana padano.
(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)
Zupa z pieczonej cukinii to pomysł na lekki , aromatyczny i pyszny obiad. Cukinia jest delikatna w smaku i świetnie komponuje się z różnymi dodatkami: chrupiącymi grzaneczkami ziołowymi, groszkiem ptysiowym, chipsami warzywnymi czy po prostu z plasterkiem ulubionej wędliny lub z wędzoną rybą.
Polecam też:
Zupę jarzynową z cukinią
Zupę z młodej cukinii z miętą i słonecznikiem
Zupę z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
Surową zupę witariańską z cukiniowym spaghetti
Krem z cukinii z wędzonym łososiem
Zobacz też
Zobacz Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej
Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą
To najsmaczniejsza wersja kremowej zupy z cukinii jaką jadłam. Jeśli nie przepadacie za serem kozim to można zastąpić go innym serem pleśniowym lub posypać pokruszoną gorgonzolą albo startym serem grana padano.
(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)
Zupa z pieczonej cukinii to pomysł na lekki , aromatyczny i pyszny obiad. Cukinia jest delikatna w smaku i świetnie komponuje się z różnymi dodatkami: chrupiącymi grzaneczkami ziołowymi, groszkiem ptysiowym, chipsami warzywnymi czy po prostu z plasterkiem ulubionej wędliny lub z wędzoną rybą.
Polecam też:
Zupę jarzynową z cukinią
Zupę z młodej cukinii z miętą i słonecznikiem
Zupę z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
Surową zupę witariańską z cukiniowym spaghetti
Krem z cukinii z wędzonym łososiem
Zobacz też
Zobacz Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej
Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą
Komentarze 0