
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przepis na domowe chrupiące grzaneczki ziołowe znajdziecie tutaj. A jeśli chcielibyście zobaczyć więcej wariacji na temat grzanek, kliknijcie tutaj.
Dla miłośników zupy z serkiem topionym, ale też z innymi serami, mamy przepisy na zupy z serem:
Zupa z serków topionych
Zupa serowa w trzech odsłonach na „ostatki”
Czeska zupa czosnkowa
Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego
Zupa serowa z grzybowym ravioli
Przygotowanie
Krok 1
4 minKrok 2
4 minKrok 3
5 minKrok 4
4 minKrok 5
10 minKrok 6
5 minKrok 7
3 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Białą i jasnozieloną część pora przecinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy, tniemy na ćwierćtalarki.

Krok 2 z 8
Brokuła myjemy, oddzielamy różyczki od łodygi. Łodygę obieramy i kroimy w kostkę lub grubsze paski.

Krok 3 z 8
Rozgrzewamy oliwę, podduszamy cebulkę z porem dodając szczyptę chili.

Krok 4 z 8
Czosnek delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do rondla z podduszoną cebulą i porem. Smażymy pół minuty.

Krok 5 z 8
Podlewamy cebulę z porem 0,7 l wody, dodajemy pokrojone w mniejsze części łodygi brokuła, zagotowujemy. Kostki rozkruszamy do zupy, gotujemy 10 minut.

Krok 6 z 8
Dodajemy do rondla z zupą różyczki brokuła, gotujemy 5 minut.

Krok 7 z 8
Wyciągamy z zupy kilka różyczek brokuła do dekoracji, resztę zupy miksujemy na krem razem z serkiem topionym. Krem z brokułów doprawiamy sokiem z cytryny.

Krok 8 z 8
Zupę krem z brokułów podajemy ze świeżo startym parmezanem, grzankami i listkami świeżego tymianku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0