Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

0
36min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Świeży brokuł lub opakowanie mrożonych brokułów
1 
Duży por
700  ml
Woda
2  ząbków
1 
Cebula
100  g
Serek topiony
1  kawałek
Parmezan w kostce
2  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Chili
2  łyżek
Sok z cytryny do smaku
trochę
Grzanki ziołowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.66 g
Węglowodany
15.56 g
Tłuszcze
19.54 g
Wartość energetyczna
264.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
4 min
Białą i jasnozieloną część pora przecinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy, tniemy na ćwierćtalarki.
Krok 2
4 min
Brokuła myjemy, oddzielamy różyczki od łodygi. Łodygę obieramy i kroimy w kostkę lub grubsze paski.
Krok 3
5 min
Rozgrzewamy oliwę, podduszamy cebulkę z porem dodając szczyptę chili.
Krok 4
4 min
Czosnek delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do rondla z podduszoną cebulą i porem. Smażymy pół minuty.
Krok 5
10 min
Podlewamy cebulę z porem 0,7 l wody, dodajemy pokrojone w mniejsze części łodygi brokuła, zagotowujemy. Kostki rozkruszamy do zupy, gotujemy 10 minut.
Krok 6
5 min
Dodajemy do rondla z zupą różyczki brokuła, gotujemy 5 minut.
Krok 7
3 min
Wyciągamy z zupy kilka różyczek brokuła do dekoracji, resztę zupy miksujemy na krem razem z serkiem topionym. Krem z brokułów doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 8
1 min
Zupę krem z brokułów podajemy ze świeżo startym parmezanem, grzankami i listkami świeżego tymianku.
Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Krok 1 z 8

Białą i jasnozieloną część pora przecinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy, tniemy na ćwierćtalarki.

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Krok 2 z 8

Brokuła myjemy, oddzielamy różyczki od łodygi. Łodygę obieramy i kroimy w kostkę lub grubsze paski.

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Krok 3 z 8

Rozgrzewamy oliwę, podduszamy cebulkę z porem dodając szczyptę chili.

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Krok 4 z 8

Czosnek delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do rondla z podduszoną cebulą i porem. Smażymy pół minuty.

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Krok 5 z 8

Podlewamy cebulę z porem 0,7 l wody, dodajemy pokrojone w mniejsze części łodygi brokuła, zagotowujemy. Kostki rozkruszamy do zupy, gotujemy 10 minut.

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Krok 6 z 8

Dodajemy do rondla z zupą różyczki brokuła, gotujemy 5 minut.

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Krok 7 z 8

Wyciągamy z zupy kilka różyczek brokuła do dekoracji, resztę zupy miksujemy na krem razem z serkiem topionym. Krem z brokułów doprawiamy sokiem z cytryny.

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Krok 8 z 8

Zupę krem z brokułów podajemy ze świeżo startym parmezanem, grzankami i listkami świeżego tymianku.

Pyszna zupa krem z brokułów w zimowym wydaniu. Łagodnemu brokułowi dla zaostrzenia smaku towarzyszy por. Dzięki sporej szczypcie chili zupa krem z brokułów przyjemnie rozgrzewa, a serek topiony dodaje nie tylko aksamitnej konsystencji, ale razem z ziołowymi grzaneczkami sprawia, że zupa brokułowa jest bardzo sycąca. Krem warto przygotować ze świeżego brokuła, z wykorzystaniem wszystkich jego części, także obranej z włókien łodygi, która w smaku przypomina kalarepę, a przede wszystkim jest w niej więcej witamin i składników odżywczych, niż w kwiatach tego warzywa. Smacznego!

Przepis na domowe chrupiące grzaneczki ziołowe znajdziecie tutaj. A jeśli chcielibyście zobaczyć więcej wariacji na temat grzanek, kliknijcie tutaj.

Dla miłośników zupy z serkiem topionym, ale też z innymi serami, mamy przepisy na zupy z serem:

Zupa z serków topionych

Zupa serowa w trzech odsłonach na „ostatki”

Czeska zupa czosnkowa

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Zupa serowa z grzybowym ravioli
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika