Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

0
57min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  puszka
Pomidory pelati (ewentualnie 0,5 l passaty)
1  główka
0.25  l
Wywar mięsny lub warzywny
5  gałązek
Świeża bazylia
1 
Serek topiony śmietankowy (trójkąt lub 1/2 kostki)
1  szczypta
Sól morska
0.5  łyżeczka
Cukier
150  g
Ser mozzarella (waga po odsączeniu)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.6 g
Węglowodany
14.94 g
Tłuszcze
20.75 g
Wartość energetyczna
322.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

57 min
Krok 1
30 min
Ścinamy wierzch główki czosnku, skrapiamy czosnek oliwą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około pół godziny lub dłużej. Studzimy.
Krok 2
20 min
W garnku zagotowujemy wywar, dodajemy pomidory z puszki.
Krok 3
1 min
Z upieczonej i wystudzonej główki czosnku wyciskamy czosnek, dodajemy do zupy.
Krok 4
3 min
Połowę listków bazylii wrzucamy do garnka z zupą. Gotujemy chwilę.
Krok 5
2 min
Miksujemy zupę na krem z dodatkiem serka topionego, szczyptą soli i łyżeczką cukru.
Krok 6
1 min
Zupę podajemy z kulkami mozzarelli, dekorujemy resztą listków bazylii.
Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 1 z 6

Ścinamy wierzch główki czosnku, skrapiamy czosnek oliwą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około pół godziny lub dłużej. Studzimy.

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 2 z 6

W garnku zagotowujemy wywar, dodajemy pomidory z puszki.

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 3 z 6

Z upieczonej i wystudzonej główki czosnku wyciskamy czosnek, dodajemy do zupy.

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 4 z 6

Połowę listków bazylii wrzucamy do garnka z zupą. Gotujemy chwilę.

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 5 z 6

Miksujemy zupę na krem z dodatkiem serka topionego, szczyptą soli i łyżeczką cukru.

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z kulkami mozzarelli, dekorujemy resztą listków bazylii.

Zupa pomidorowa nie może się znudzić, gdy za każdym razem przygotujemy ją nieco inaczej. Dziś na obiad zupa pomidorowa krem. Wyjątkowo aromatyczna dzięki dodatkowi pieczonego czosnku i świeżej bazylii. Topiony serek nadaje zupie przyjemną kremową konsystencję. Łagodne w smaku kulki mini mozzarelli świetnie kontrastują z intensywnym smakiem i aromatem kremu.

Pieczenie wyciąga z czosnku i innych warzyw zupełnie nowe smaki i aromaty – dlatego często korzystamy z takiego przygotowania warzyw do zupy! Zobacz przepisy:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika