Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.75  szklanka
Niepełna szklanka czerwonej soczewicy
1  puszka
Pomidory w kawałkach
1  szklanka
Passata pomidorowa
1  opakowanie
Zupa jarzynowa nasza specjalność WINIARY
2  główek
Czosnek
1 
Cebula
trochę
Oliwa z oliwek
0.25  szklanka
Śmietana
1  pęczek
Kolendra
1  szczypta
Suszony tymianek
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Kumin
1  szczypta
Spora szczypta chili (lub kawałek świeżej papryczki)
1  szczypta
Sól
0.5 
Sok z połówki cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.81 g
Węglowodany
42.64 g
Tłuszcze
5.56 g
Wartość energetyczna
301.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad, ale też sprawdzi się pod koniec dnia jako obiadokolacja. Wieczory bywają przenikliwie zimne, a nic nie rozgrzeje tak dobrze, jak ostra zupa.

Dzięki soczewicy zupa jest sycąca. Czerwona soczewica gotuje się błyskawicznie i zupa mogłaby być gotowa w kwadrans, ale musimy poczekać na pyszne pieczone ząbki czosnku. W ostateczności można je pominąć, gdyby jednak czas nie naglił, warto na nie poczekać. Lubię czerwoną soczewicę także za to, że podczas gotowania rozpada się i zagęszcza zupę.

Zupę przygotowałam na bazie Zupy Jarzynowej Nasza Specjalność Winiary, z polskimi suszonymi warzywami. Taki mały myk z pewnością ułatwi kuchenne życie nie tylko początkującym w kuchni.

Coś, czego nie może zabraknąć w tej zupie, to kumin i świeża kolendra. Do kolendry musiałam się długo przekonywać, kiedyś zupełnie nie odpowiadał mi jej charakterystyczny smak i aromat. Dziś ją doceniam i do zup, takich jak pikantna zupa z soczewicy z chili, dodaję garściami.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Lubicie pikantne zupy? Wypróbujcie również:
Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką
Pikantna zupa tajska z tofu
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano
Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    6 min
    Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Odcinamy górną część główek czosnku, przekładamy główki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i suszonym tymiankiem.
  • Krok 2

    60 min
    Wstawiamy główki czosnku do piekarnika na 45-60 minut.
  • Krok 3

    8 min
    Cebulę siekamy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę kuminu, liście laurowe, ziele angielskie i dużą szczyptę chili (lub posiekany kawałek świeżej papryczki). Chwilę smażymy.
  • Krok 4

    5 min
    Dodajemy passatę i pomidory w kawałkach, dusimy krótką chwilę.
  • Krok 5

    8 min
    Zawartość opakowania z Zupą Jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l wody, dodajemy do rondla. Zagotowujemy, często mieszając.
  • Krok 6

    3 min
    Połowę pęczka kolendry siekamy. Dodajemy do rondla.
  • Krok 7

    10 min
    Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do rondla, gotujemy 10 minut. Zestawiamy zupę z kuchenki.
  • Krok 8

    5 min
    Upieczone główki czosnku wyciągamy z piekarnika. Kiedy przestygną, wyciskamy z niej ząbki, rozgniatamy je widelcem i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z posiekaną kolendrą i śmietaną. Smacznego.
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 1 z 8

Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Odcinamy górną część główek czosnku, przekładamy główki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i suszonym tymiankiem.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 2 z 8

Wstawiamy główki czosnku do piekarnika na 45-60 minut.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 3 z 8

Cebulę siekamy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę kuminu, liście laurowe, ziele angielskie i dużą szczyptę chili (lub posiekany kawałek świeżej papryczki). Chwilę smażymy.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 4 z 8

Dodajemy passatę i pomidory w kawałkach, dusimy krótką chwilę.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 5 z 8

Zawartość opakowania z Zupą Jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l wody, dodajemy do rondla. Zagotowujemy, często mieszając.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 6 z 8

Połowę pęczka kolendry siekamy. Dodajemy do rondla.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 7 z 8

Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do rondla, gotujemy 10 minut. Zestawiamy zupę z kuchenki.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 8 z 8

Upieczone główki czosnku wyciągamy z piekarnika. Kiedy przestygną, wyciskamy z niej ząbki, rozgniatamy je widelcem i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z posiekaną kolendrą i śmietaną. Smacznego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    56 min Średni
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    2 godz Łatwy
  • Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami

    Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami

    2 godz 13 min Średni
  • Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

    Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu