Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą
Dodaj do CookBook

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.75  szklanka
Niepełna szklanka czerwonej soczewicy
1  puszka
Pomidory w kawałkach
1  szklanka
Passata pomidorowa
1  opakowanie
Zupa jarzynowa nasza specjalność WINIARY
2  główek
Czosnek
1 
Cebula
trochę
Oliwa z oliwek
0.25  szklanka
Śmietana
1  pęczek
Kolendra
1  szczypta
Suszony tymianek
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Kumin
1  szczypta
Spora szczypta chili (lub kawałek świeżej papryczki)
1  szczypta
Sól
0.5 
Sok z połówki cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42.6 g
Wartość energetyczna
301.9 kcal
Tłuszcze
5.6 g
Białko
16.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad, ale też sprawdzi się pod koniec dnia jako obiadokolacja. Wieczory bywają przenikliwie zimne, a nic nie rozgrzeje tak dobrze, jak ostra zupa.

Dzięki soczewicy zupa jest sycąca. Czerwona soczewica gotuje się błyskawicznie i zupa mogłaby być gotowa w kwadrans, ale musimy poczekać na pyszne pieczone ząbki czosnku. W ostateczności można je pominąć, gdyby jednak czas nie naglił, warto na nie poczekać. Lubię czerwoną soczewicę także za to, że podczas gotowania rozpada się i zagęszcza zupę.

Zupę przygotowałam na bazie Zupy Jarzynowej Nasza Specjalność Winiary, z polskimi suszonymi warzywami. Taki mały myk z pewnością ułatwi kuchenne życie nie tylko początkującym w kuchni.

Coś, czego nie może zabraknąć w tej zupie, to kumin i świeża kolendra. Do kolendry musiałam się długo przekonywać, kiedyś zupełnie nie odpowiadał mi jej charakterystyczny smak i aromat. Dziś ją doceniam i do zup, takich jak pikantna zupa z soczewicy z chili, dodaję garściami.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Lubicie pikantne zupy? Wypróbujcie również:
Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką
Pikantna zupa tajska z tofu
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano
Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    6 min
    Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Odcinamy górną część główek czosnku, przekładamy główki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i suszonym tymiankiem.
  • Krok 2

    60 min
    Wstawiamy główki czosnku do piekarnika na 45-60 minut.
  • Krok 3

    8 min
    Cebulę siekamy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę kuminu, liście laurowe, ziele angielskie i dużą szczyptę chili (lub posiekany kawałek świeżej papryczki). Chwilę smażymy.
  • Krok 4

    5 min
    Dodajemy passatę i pomidory w kawałkach, dusimy krótką chwilę.
  • Krok 5

    8 min
    Zawartość opakowania z Zupą Jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l wody, dodajemy do rondla. Zagotowujemy, często mieszając.
  • Krok 6

    3 min
    Połowę pęczka kolendry siekamy. Dodajemy do rondla.
  • Krok 7

    10 min
    Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do rondla, gotujemy 10 minut. Zestawiamy zupę z kuchenki.
  • Krok 8

    5 min
    Upieczone główki czosnku wyciągamy z piekarnika. Kiedy przestygną, wyciskamy z niej ząbki, rozgniatamy je widelcem i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z posiekaną kolendrą i śmietaną. Smacznego.
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 1 z 8

Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Odcinamy górną część główek czosnku, przekładamy główki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i suszonym tymiankiem.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 2 z 8

Wstawiamy główki czosnku do piekarnika na 45-60 minut.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 3 z 8

Cebulę siekamy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę kuminu, liście laurowe, ziele angielskie i dużą szczyptę chili (lub posiekany kawałek świeżej papryczki). Chwilę smażymy.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 4 z 8

Dodajemy passatę i pomidory w kawałkach, dusimy krótką chwilę.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 5 z 8

Zawartość opakowania z Zupą Jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l wody, dodajemy do rondla. Zagotowujemy, często mieszając.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 6 z 8

Połowę pęczka kolendry siekamy. Dodajemy do rondla.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 7 z 8

Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do rondla, gotujemy 10 minut. Zestawiamy zupę z kuchenki.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 8 z 8

Upieczone główki czosnku wyciągamy z piekarnika. Kiedy przestygną, wyciskamy z niej ząbki, rozgniatamy je widelcem i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z posiekaną kolendrą i śmietaną. Smacznego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pikantna zupa tajska z tofu

    Pikantna zupa tajska z tofu

    2 godz 2 min Średni
  • Pikantna lasagne

    Pikantna lasagne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Tortilla z pikantną wołowiną

    Tortilla z pikantną wołowiną

    44 min Łatwy
  • Pikantna wołowina z fasolą i pomidorami

    Pikantna wołowina z fasolą i pomidorami

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu