Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.75  szklanka
Niepełna szklanka czerwonej soczewicy
1  puszka
Pomidory w kawałkach
1  szklanka
Passata pomidorowa
1  opakowanie
Zupa jarzynowa nasza specjalność WINIARY
2  główek
Czosnek
1 
Cebula
trochę
Oliwa z oliwek
0.25  szklanka
Śmietana
1  pęczek
Kolendra
1  szczypta
Suszony tymianek
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Kumin
1  szczypta
Spora szczypta chili (lub kawałek świeżej papryczki)
1  szczypta
Sól
0.5 
Sok z połówki cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.81 g
Węglowodany
42.64 g
Tłuszcze
5.56 g
Wartość energetyczna
301.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad, ale też sprawdzi się pod koniec dnia jako obiadokolacja. Wieczory bywają przenikliwie zimne, a nic nie rozgrzeje tak dobrze, jak ostra zupa.

Dzięki soczewicy zupa jest sycąca. Czerwona soczewica gotuje się błyskawicznie i zupa mogłaby być gotowa w kwadrans, ale musimy poczekać na pyszne pieczone ząbki czosnku. W ostateczności można je pominąć, gdyby jednak czas nie naglił, warto na nie poczekać. Lubię czerwoną soczewicę także za to, że podczas gotowania rozpada się i zagęszcza zupę.

Zupę przygotowałam na bazie Zupy Jarzynowej Nasza Specjalność Winiary, z polskimi suszonymi warzywami. Taki mały myk z pewnością ułatwi kuchenne życie nie tylko początkującym w kuchni.

Coś, czego nie może zabraknąć w tej zupie, to kumin i świeża kolendra. Do kolendry musiałam się długo przekonywać, kiedyś zupełnie nie odpowiadał mi jej charakterystyczny smak i aromat. Dziś ją doceniam i do zup, takich jak pikantna zupa z soczewicy z chili, dodaję garściami.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Lubicie pikantne zupy? Wypróbujcie również:
Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką
Pikantna zupa tajska z tofu
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano
Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    6 min
    Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Odcinamy górną część główek czosnku, przekładamy główki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i suszonym tymiankiem.
  • Krok 2

    60 min
    Wstawiamy główki czosnku do piekarnika na 45-60 minut.
  • Krok 3

    8 min
    Cebulę siekamy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę kuminu, liście laurowe, ziele angielskie i dużą szczyptę chili (lub posiekany kawałek świeżej papryczki). Chwilę smażymy.
  • Krok 4

    5 min
    Dodajemy passatę i pomidory w kawałkach, dusimy krótką chwilę.
  • Krok 5

    8 min
    Zawartość opakowania z Zupą Jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l wody, dodajemy do rondla. Zagotowujemy, często mieszając.
  • Krok 6

    3 min
    Połowę pęczka kolendry siekamy. Dodajemy do rondla.
  • Krok 7

    10 min
    Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do rondla, gotujemy 10 minut. Zestawiamy zupę z kuchenki.
  • Krok 8

    5 min
    Upieczone główki czosnku wyciągamy z piekarnika. Kiedy przestygną, wyciskamy z niej ząbki, rozgniatamy je widelcem i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z posiekaną kolendrą i śmietaną. Smacznego.
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 1 z 8

Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Odcinamy górną część główek czosnku, przekładamy główki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i suszonym tymiankiem.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 2 z 8

Wstawiamy główki czosnku do piekarnika na 45-60 minut.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 3 z 8

Cebulę siekamy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę kuminu, liście laurowe, ziele angielskie i dużą szczyptę chili (lub posiekany kawałek świeżej papryczki). Chwilę smażymy.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 4 z 8

Dodajemy passatę i pomidory w kawałkach, dusimy krótką chwilę.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 5 z 8

Zawartość opakowania z Zupą Jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l wody, dodajemy do rondla. Zagotowujemy, często mieszając.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 6 z 8

Połowę pęczka kolendry siekamy. Dodajemy do rondla.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 7 z 8

Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do rondla, gotujemy 10 minut. Zestawiamy zupę z kuchenki.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 8 z 8

Upieczone główki czosnku wyciągamy z piekarnika. Kiedy przestygną, wyciskamy z niej ząbki, rozgniatamy je widelcem i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z posiekaną kolendrą i śmietaną. Smacznego.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    2 godz Łatwy
  • Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

    40 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami

    2 godz 13 min Średni
  • Aksamitny chowder z łososia

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu