Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką

0
37min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula Biała
1 
Cebula czerwona
1 
Papryczka chili
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Brązowy cukier
3 
Ziemniaki
3 
Marchewka
3 
Pietruszka
1  l
Bulion jarzynowy
2  opakowań
Zupa pieczarkowa Jak u Mamy WINIARY
2  łyżek
Śmietana 18%
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Estragon
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.61 g
Węglowodany
41.34 g
Tłuszcze
15.81 g
Wartość energetyczna
314.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
3 min
Cebule obrać, pokroić w piórka.Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwają wcześniej pesteczki.
Krok 2
3 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę wraz z papryczką.
Krok 3
1 min
Kiedy lekko się zrumieni dodać cukier. Skarmelizować.
Krok 4
3 min
W międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki.
Krok 5
1 min
Ziemniaki pokroić w kostkę.
Krok 6
2 min
Marchewki i pietruszki w plasterki i dłuższe kawałki.
Krok 7
20 min
Ziemniaki wrzucić do garnka z cebulą. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć, a następnie zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut. Pozostałe warzywa przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego to temperatury 180 stopni i piec do zrumienia, przez ok. 10 minut.
Krok 8
1 min
Kiedy ziemniaki w garnku będą miękkie, dodać połowę upieczonych warzyw, opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY i estragon. Wymieszać i zmiksować na gładki krem.
Krok 9
1 min
W trakcie miksowania dodać śmietanę.
Krok 10
1 min
Zupę doprawić solą i pieprzem, do smaku.
Krok 11
1 min
Podawać z chipsami z marchewki i pietruszki.
Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką

Krok 1 z 11

Cebule obrać, pokroić w piórka.Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwają wcześniej pesteczki.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką

Krok 2 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę wraz z papryczką.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką

Krok 3 z 11

Kiedy lekko się zrumieni dodać cukier. Skarmelizować.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką

Krok 4 z 11

W międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką

Krok 5 z 11

Ziemniaki pokroić w kostkę.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką

Krok 6 z 11

Marchewki i pietruszki w plasterki i dłuższe kawałki.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką

Krok 7 z 11

Ziemniaki wrzucić do garnka z cebulą. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć, a następnie zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut. Pozostałe warzywa przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego to temperatury 180 stopni i piec do zrumienia, przez ok. 10 minut.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką

Krok 8 z 11

Kiedy ziemniaki w garnku będą miękkie, dodać połowę upieczonych warzyw, opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY i estragon. Wymieszać i zmiksować na gładki krem.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką

Krok 9 z 11

W trakcie miksowania dodać śmietanę.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką

Krok 10 z 11

Zupę doprawić solą i pieprzem, do smaku.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką

Krok 11 z 11

Podawać z chipsami z marchewki i pietruszki.

Lubicie ostre potrawy? U mnie w kuchni od czasu do czasu, pojawia się papryczka chilli. W zależności od tego, jak ostra ma być dana potrawa, dodaję jej kawałek, połówkę lub całą. Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką to propozycja dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś rozgrzewającego i jednocześnie gotowego w niespełna pół godziny.

Jeśli zostało Wam akurat trochę bulionu (np. przy okazji gotowania innej zupy), wykorzystacie go do przyrządzenia prostej pieczarkowej. Przepis z dodatkiem Zupy Pieczarkowej Jak U Mamy Winiary to ukłon w stronę wszystkich tych, którzy trybie pracy i codziennych obowiązków nie zawsze znajdują czas na długie stanie przy garach :) Nim zniechęcicie się do “zupy w paczce”, zerknijcie na skład! Nie bójmy się sięgać po sprawdzone ułatwienia.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika