Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tortilla z pikantną wołowiną
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
33g / 39%
Węglowodany
38.5g / 45%
Tłuszcze
6.2g / 16%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Tortilla z pikantną wołowiną

+

Tortilla z pikantną wołowiną

Wróć

Tortilla z pikantną wołowiną

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
Wołowina
1 
Marynowana papryczka chili
1 
Papryka pepperoni żółta
1  szczypta
Kumin
100  ml
Czerwone wino półwytrawne
1  puszka
Kukurydza Konserwowa
trochę
Sól
1  łyżeczka
Pieprz ziołowy
1  gałązka
Tymianek świeży
5 
Tortilla
trochę
Olej
80  g
Pomidory z puszki krojone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
32.99 g
Węglowodany
38.47 g
Tłuszcze
6.21 g
Wartość energetyczna
353.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dla miłośników kuchni meksykańskiej mamy dobrą wiadomość – teraz może zagościć i w Waszej kuchni. Fani pikantnych smaków będą zadowoleni – tortilla z pikantną wołowiną na pewno zadowoli ich podniebienia i sprawi, że będą chcieli jeszcze więcej. Marynowana papryczka chilli i żółta papryka pepperoni z powodzeniem wpiszą się w naszą pamięć nie tylko wyrazistością, ale i wyjątkowo dobrym smakiem. Pycha!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Wołowinę drobno siekamy w robocie kuchennym.
  • Krok 2

    5 min
    Z świeżej papryki pepperoni pozbywamy się pestek (w wersji mocno pikantnej pestki zostawiamy) i wspólnie z całą papryczką marynowaną drobno kroimy.
  • Krok 3

    15 min
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy posiekaną wołowinę i smażymy na dość dużym ogniu często mieszając.
  • Krok 4

    3 min
    Gdy mięso zbrązowieje, ogień zmniejszamy i dodajemy posiekany czosnek wraz z paprykami.
  • Krok 5

    2 min
    Mieszamy i smażymy kilka minut, aż czosnek zacznie wydzielać przyjemny aromat. Wtedy dodajemy gnieciony w dłoni kmin rzymski, sól oraz pieprz ziołowy.
  • Krok 6

    3 min
    Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.
  • Krok 7

    15 min
    Podlewamy winem i całość mieszamy, aby koncentrat się wymieszał z płynem i mięsem. Smażymy kilkanaście minut odparowując wino.
  • Krok 8

    2 min
    Pod koniec dodajemy osączoną kukurydzę.
  • Krok 9

    2 min
    Jeszcze tylko szczypta świeżego tymianku, ostatnie wymieszanie i gotowe.
  • Krok 10

    3 min
    Placki tortilli wrzucamy na suchą patelnię (najlepiej grillową). Prażymy parę minut.
  • Krok 11

    2 min
    Na tak przygotowane placki nakładamy na środek sos z wołowiny.
  • Krok 12

    3 min
    Jeden brzeg zwijamy, a następnie tortillę zwijamy. Smacznego.
Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 1 z 12

Wołowinę drobno siekamy w robocie kuchennym.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 2 z 12

Z świeżej papryki pepperoni pozbywamy się pestek (w wersji mocno pikantnej pestki zostawiamy) i wspólnie z całą papryczką marynowaną drobno kroimy.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 3 z 12

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy posiekaną wołowinę i smażymy na dość dużym ogniu często mieszając.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 4 z 12

Gdy mięso zbrązowieje, ogień zmniejszamy i dodajemy posiekany czosnek wraz z paprykami.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 5 z 12

Mieszamy i smażymy kilka minut, aż czosnek zacznie wydzielać przyjemny aromat. Wtedy dodajemy gnieciony w dłoni kmin rzymski, sól oraz pieprz ziołowy.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 6 z 12

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 7 z 12

Podlewamy winem i całość mieszamy, aby koncentrat się wymieszał z płynem i mięsem. Smażymy kilkanaście minut odparowując wino.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 8 z 12

Pod koniec dodajemy osączoną kukurydzę.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 9 z 12

Jeszcze tylko szczypta świeżego tymianku, ostatnie wymieszanie i gotowe.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 10 z 12

Placki tortilli wrzucamy na suchą patelnię (najlepiej grillową). Prażymy parę minut.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 11 z 12

Na tak przygotowane placki nakładamy na środek sos z wołowiny.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 12 z 12

Jeden brzeg zwijamy, a następnie tortillę zwijamy. Smacznego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tagliatelle ze szpinakiem

    Tagliatelle ze szpinakiem

    30 min Łatwy
  • Garam Masala – przyprawa

    Garam Masala – przyprawa

    20 min Łatwy
  • Marokańska zupa z ciecierzycą i soczewicą

    Marokańska zupa z ciecierzycą i soczewicą

    55 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

    Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu