Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tortilla z pikantną wołowiną

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

60 dag
Wołowina
1 
Marynowana papryczka chili
1 
Papryka pepperoni żółta
1 szczypta
Kumin
100 ml
Czerwone wino półwytrawne
1 puszka
Kukurydza Konserwowa
1 trochę
Sól
1 łyżeczka
Pieprz ziołowy
1 gałązka
Tymianek świeży
5 
Tortilla
1 trochę
Olej
80 g
Pomidory z puszki krojone

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
38.47 g
Tłuszcze
6.21 g
Białko
32.99 g
Wartość energetyczna
353.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Wołowinę drobno siekamy w robocie kuchennym.
Krok 2
5 min
Z świeżej papryki pepperoni pozbywamy się pestek (w wersji mocno pikantnej pestki zostawiamy) i wspólnie z całą papryczką marynowaną drobno kroimy.
Krok 3
15 min
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy posiekaną wołowinę i smażymy na dość dużym ogniu często mieszając.
Krok 4
3 min
Gdy mięso zbrązowieje, ogień zmniejszamy i dodajemy posiekany czosnek wraz z paprykami.
Krok 5
2 min
Mieszamy i smażymy kilka minut, aż czosnek zacznie wydzielać przyjemny aromat. Wtedy dodajemy gnieciony w dłoni kmin rzymski, sól oraz pieprz ziołowy.
Krok 6
3 min
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.
Krok 7
15 min
Podlewamy winem i całość mieszamy, aby koncentrat się wymieszał z płynem i mięsem. Smażymy kilkanaście minut odparowując wino.
Krok 8
2 min
Pod koniec dodajemy osączoną kukurydzę.
Krok 9
2 min
Jeszcze tylko szczypta świeżego tymianku, ostatnie wymieszanie i gotowe.
Krok 10
3 min
Placki tortilli wrzucamy na suchą patelnię (najlepiej grillową). Prażymy parę minut.
Krok 11
2 min
Na tak przygotowane placki nakładamy na środek sos z wołowiny.
Krok 12
3 min
Jeden brzeg zwijamy, a następnie tortillę zwijamy. Smacznego.
Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 1 z 12

Wołowinę drobno siekamy w robocie kuchennym.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 2 z 12

Z świeżej papryki pepperoni pozbywamy się pestek (w wersji mocno pikantnej pestki zostawiamy) i wspólnie z całą papryczką marynowaną drobno kroimy.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 3 z 12

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy posiekaną wołowinę i smażymy na dość dużym ogniu często mieszając.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 4 z 12

Gdy mięso zbrązowieje, ogień zmniejszamy i dodajemy posiekany czosnek wraz z paprykami.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 5 z 12

Mieszamy i smażymy kilka minut, aż czosnek zacznie wydzielać przyjemny aromat. Wtedy dodajemy gnieciony w dłoni kmin rzymski, sól oraz pieprz ziołowy.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 6 z 12

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 7 z 12

Podlewamy winem i całość mieszamy, aby koncentrat się wymieszał z płynem i mięsem. Smażymy kilkanaście minut odparowując wino.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 8 z 12

Pod koniec dodajemy osączoną kukurydzę.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 9 z 12

Jeszcze tylko szczypta świeżego tymianku, ostatnie wymieszanie i gotowe.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 10 z 12

Placki tortilli wrzucamy na suchą patelnię (najlepiej grillową). Prażymy parę minut.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 11 z 12

Na tak przygotowane placki nakładamy na środek sos z wołowiny.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 12 z 12

Jeden brzeg zwijamy, a następnie tortillę zwijamy. Smacznego.

Dla miłośników kuchni meksykańskiej mamy dobrą wiadomość – teraz może zagościć i w Waszej kuchni. Fani pikantnych smaków będą zadowoleni – tortilla z pikantną wołowiną na pewno zadowoli ich podniebienia i sprawi, że będą chcieli jeszcze więcej. Marynowana papryczka chilli i żółta papryka pepperoni z powodzeniem wpiszą się w naszą pamięć nie tylko wyrazistością, ale i wyjątkowo dobrym smakiem. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika