Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tortilla z pikantną wołowiną
Dodaj do CookBook

Tortilla z pikantną wołowiną

(0)
44 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
Wołowina
1 
Marynowana papryczka chili
1  puszka
Kukurydza Konserwowa
trochę
Pieprz i sól
5 
Tortilla
trochę
Olej
1  opakowanie
Sos pomidorowy WINIARY
0.5  puszka
Czerwona fasola
1 
Papryka jakiegokolwiek koloru
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
100  g
Ser żółty
1  łyżeczka
Kmin rzymski (mielony)
trochę
Oregano
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45.7 g
Wartość energetyczna
450.3 kcal
Tłuszcze
12.1 g
Białko
40.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tortilla - ten cienki placek z mąki kukurydzianej, który wypełniony jest różnymi dodatkami, od zawsze będzie kojarzył się z kuchnią meksykańską. Nie da się ukryć, że przysmak ten bardzo szybko dotarł do Europy, gdzie stał się wyjątkowo popularny. W Polsce tortille traktujemy głównie jako danie typu "fast-food", w Meksyku jednak jest to...pełnowartościowy obiad! Odwiedzając Acapulco czy Mexico City można natknąć się na zwykłe budki z tortillą, a także na prestiżowe restauracje, które również posiadają ją w swoim menu. Co więcej, kuchnia meksykańska znana jest z tego, że nie stroni od pikanterii.


Tortilla z wołowiną i warzywami - przekąska na imprezę i nie tylko!

Nawet osoby, które nie przepadają za zbyt pikantną kuchnią, nie będą w stanie oprzeć się smakowitym plackom, wypełnionym soczystą wołowiną oraz warzywami. Wiele osób może to danie kojarzyć jako klasyczną przekąskę, która króluje na imprezach. Jednak nie dajmy się zwieść pozorom. Tortilla z wołowiną to świetny pomysł na obiad w meksykańskim stylu. Jej przygotowanie tak naprawdę zajmie tylko chwilę, jeśli wcześnie przygotujemy sobie posiekaną wołowinę - opcjonalnie, możemy ją nawet zamarynować. Wszelkie dodatki w formie kukurydzy, fasoli czy świeżych ziół kupimy w każdym markecie. Możemy także dołożyć do środka świeże warzywa jak np. pomidor czy ogórek. Całość wystarczy zwinąć w charakterystyczny rulonik i gotowe. Właśnie przygotowaliśmy tortillę na obiad, przyjęcie urodzinowe, czy w formie smakowitej przekąski.


Tortilla z wołowiną - czy można ją przygotować wersji łagodnej?

Tradycyjny przepis na tortillę z wołowiną i warzywami zakłada wykorzystanie świeżej i marynowanej papryczki chilli. Oczywiście nie trzeba mieć wątpliwości co do tego, że danie to jest dość pikantne. Jednak czy tortilla z wołowiną może być przygotowana także w wersji łagodnej? Oczywiście! W tym wypadku warto zrezygnować z papryczki chilli lub przełamać jej smak, dodając do środka placka łyżkę jogurtu naturalnego. Jeśli zaś preferujemy bardziej ziołowy smak, wówczas przygotujmy w osobnej miseczce sos na bazie jogurtu greckiego, majonezu oraz oregano. Możemy posmarować nim wnętrze tortilli, jeszcze przed umieszczeniem tam mięsa i innych dodatków. Tortilla z wołowiną i warzywami daje nam wiele możliwości - możemy ją idealnie dopasować do naszych potrzeb!

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    5 min
    Wołowinę drobno siekamy w robocie kuchennym.
  • Krok 2

    1 min
    Marynowaną papryczkę i paprykę świeżą drobno kroimy.
  • Krok 3

    15 min
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy posiekaną wołowinę, pokrojoną paprykę i cebulę, smażymy na dość dużym ogniu często mieszając.
  • Krok 4

    3 min
    Gdy mięso zbrązowieje, ogień zmniejszamy i dodajemy posiekany czosnek wraz z papryką. Dodajemy mielony kmin rzymski, sól oraz pieprz.
  • Krok 5

    2 min
    Mieszamy i smażymy kilka minut, aż czosnek zacznie wydzielać przyjemny aromat. Następnie dodajemy Sos pomidorowy WINIARY rozprowadzony w 200 ml zimnej wody.
  • Krok 6

    10 min
    Całość mieszamy, aby sos się wymieszał z płynem i mięsem. Smażymy kilka minut aż się zagotuje.
  • Krok 7

    2 min
    Pod koniec dodajemy osączoną kukurydzę oraz fasolę. Jeszcze tylko szczypta oregno, ostatnie wymieszanie i gotowe.
  • Krok 8

    3 min
    Placki tortilli wrzucamy na suchą patelnię (najlepiej grillową). Prażymy parę minut.
  • Krok 9

    2 min
    Na tak przygotowane placki nakładamy na środek sos z wołowiny oraz starty ser.
  • Krok 10

    1 min
    Jeden brzeg zwijamy, a następnie zwijamy całą tortillę. Smacznego! Do środka możesz dołożyć ulubione dodatki np. świeżą kolendrę, śmietanę, sałatę albo granat.
Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 1 z 10

Wołowinę drobno siekamy w robocie kuchennym.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 2 z 10

Marynowaną papryczkę i paprykę świeżą drobno kroimy.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 3 z 10

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy posiekaną wołowinę, pokrojoną paprykę i cebulę, smażymy na dość dużym ogniu często mieszając.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 4 z 10

Gdy mięso zbrązowieje, ogień zmniejszamy i dodajemy posiekany czosnek wraz z papryką. Dodajemy mielony kmin rzymski, sól oraz pieprz.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 5 z 10

Mieszamy i smażymy kilka minut, aż czosnek zacznie wydzielać przyjemny aromat. Następnie dodajemy Sos pomidorowy WINIARY rozprowadzony w 200 ml zimnej wody.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 6 z 10

Całość mieszamy, aby sos się wymieszał z płynem i mięsem. Smażymy kilka minut aż się zagotuje.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 7 z 10

Pod koniec dodajemy osączoną kukurydzę oraz fasolę. Jeszcze tylko szczypta oregno, ostatnie wymieszanie i gotowe.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 8 z 10

Placki tortilli wrzucamy na suchą patelnię (najlepiej grillową). Prażymy parę minut.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 9 z 10

Na tak przygotowane placki nakładamy na środek sos z wołowiny oraz starty ser.

Tortilla z pikantną wołowiną

Krok 10 z 10

Jeden brzeg zwijamy, a następnie zwijamy całą tortillę. Smacznego! Do środka możesz dołożyć ulubione dodatki np. świeżą kolendrę, śmietanę, sałatę albo granat.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia Tex-Mex
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tortilla ziemniaczana

    Tortilla ziemniaczana

    45 min Łatwy
  • Tortilla ze szpinakiem

    Tortilla ze szpinakiem

    18 min Łatwy
  • Tortilla na ciepło z szynką i serem

    Tortilla na ciepło z szynką i serem

    15 min Łatwy
  • Tortilla z kurczakiem, awokado i rukolą

    Tortilla z kurczakiem, awokado i rukolą

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu