Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tortilla ziemniaczana

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Ziemniaki
4 
Jajko duże
1 
Duża cebula
0.5 szklanka
Olej słonecznikowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
7.55 g
Węglowodany
7.08 g
Tłuszcze
31.71 g
Wartość energetyczna
340.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w dosyć cienkie plasterki.
Krok 2
5 min
Cebulę obierz, potnij w półtalarki.
Krok 3
20 min
Na patelnię wlej olej (ok. szklanki), podgrzej, wrzuć ziemniaki i cebulę. Duś na bardzo wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli, a ziemniaki będą tylko lekko twardawe.
Krok 4
10 min
Jajka wbij do miski, roztrzep, dodaj ZIARENKA SMAKU, sól i pieprz. Łyżką cedzakową wyjmij z tłuszczu ziemniaki i cebulę, nieco przestudź, dodaj do jajek. Dokładnie wymieszaj, odstaw na chwilę.
Krok 5
3 min
Patelnię umyj, wysusz, wlej odrobinę oleju, mocno rozgrzej. Wlej jajka z ziemniakami i cebulą. Następnie zmniejsz ogień do minimum. Kiedy spód i boki placka zaczną odchodzić od patelni, przykryj ją płaskim talerzem, przekręć dnem do góry, a potem zsuń z talerza na patelnię placek nieusmażoną stroną. Smaż do 10 minut.
Krok 6
2 min
Tortillę pokrój na kawałki, podawaj na zimno lub gorąco.
Tortilla ziemniaczana

Krok 1 z 6

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w dosyć cienkie plasterki.

Tortilla ziemniaczana

Krok 2 z 6

Cebulę obierz, potnij w półtalarki.

Tortilla ziemniaczana

Krok 3 z 6

Na patelnię wlej olej (ok. szklanki), podgrzej, wrzuć ziemniaki i cebulę. Duś na bardzo wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli, a ziemniaki będą tylko lekko twardawe.

Tortilla ziemniaczana

Krok 4 z 6

Jajka wbij do miski, roztrzep, dodaj ZIARENKA SMAKU, sól i pieprz. Łyżką cedzakową wyjmij z tłuszczu ziemniaki i cebulę, nieco przestudź, dodaj do jajek. Dokładnie wymieszaj, odstaw na chwilę.

Tortilla ziemniaczana

Krok 5 z 6

Patelnię umyj, wysusz, wlej odrobinę oleju, mocno rozgrzej. Wlej jajka z ziemniakami i cebulą. Następnie zmniejsz ogień do minimum. Kiedy spód i boki placka zaczną odchodzić od patelni, przykryj ją płaskim talerzem, przekręć dnem do góry, a potem zsuń z talerza na patelnię placek nieusmażoną stroną. Smaż do 10 minut.

Tortilla ziemniaczana

Krok 6 z 6

Tortillę pokrój na kawałki, podawaj na zimno lub gorąco.

Przekąska idealna na piątkowy wieczór ze znajomymi, czyli tortilla ziemniaczana, którą przyrządzamy z podsmażonych cebuli i ziemniaków oraz z dodatkiem jajka. Danie doprawiamy przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, która idealnie podkreśli smak ziemniaczanej tortilli. Tortillę z ziemniaków zajadaj pokrojoną na mniejsze kawałki, na zimno lub na ciepło – jak lubisz!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika