Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
kuchnie świata, kuchnia świata, przepisy zagraniczne, przepisy ze świata, dania ze świata

Przepisy na pyszne dania kuchni meksykańskiej

Kuchnia meksykańska to nie tylko wyjątkowe ostre smaki - możesz je złagodzić, a dobrze dobrane kompozycje smaków będą równie rewelacyjne!

Przepisy 70

Zupa meksykańska bez mięsa

30 min Łatwy

Meksykański pudding ryżowy (arroz con leche)

53 min Łatwy

Pyszna sałatka z wołowiną na tortilli

55 ze 100
21 min Łatwy

Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

75 ze 100
30 min Średni

Qurrito

65 ze 100
3 godz 35 min Łatwy

Meksykańska zupa z soczewicy i chorizo

45 min Łatwy

Gołąbki meksykańskie

55 ze 100
1 godz 30 min Łatwy

Zupa meksykańska

80 ze 100
55 min Łatwy

Zupa meksykańska z pulpecikami

51 min Łatwy

Chipsy z tortilli do zupy meksykańskiej

20 min

Quesadilla z kurczakiem, serem cheddar i kukurydzą

100 ze 100
30 min Łatwy

Zupa meksykańska z kurczakiem

42 min Łatwy

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku

45 ze 100
1 godz 45 min Łatwy

Sałatka meksykańska

19 min Łatwy

Chili con carne

65 ze 100
1 godz 6 min Łatwy

Domowe nacho grande we wrapie

65 ze 100
30 min Średni

Pasta z awokado do chleba

14 min Łatwy

Meksykańska carlota - ciasto limonkowe bez pieczenia

1 godz 25 min Łatwy

Marynowana wieprzowina po meksykańsku

80 ze 100
5 godz 5 min Łatwy

Skrzydełka z kurczaka z pikantnym sosem

1 godz 25 min Łatwy

Pikantna zupa fasolowa

45 min Średni

Dip z awokado

17 min Łatwy

Wrap z kurczakiem i pieczarkami

70 ze 100
53 min Łatwy

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

80 ze 100
40 min Łatwy

Wrapy z pieczonym kurczakiem, sałatą i warzywami

35 ze 100
48 min Łatwy

Chili sin carne

21 min Łatwy

Kanapka z pieczonym indykiem, awokado i serem

13 min Łatwy

Naleśniki meksykańskie

45 ze 100
35 min Łatwy

Fajitas z kurczaka z awokado

30 min Łatwy

Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

30 min Łatwy

Guacamole - przepis

1 godz 5 min Łatwy

Chili con carne z ciecierzycą

100 ze 100
11 godz 56 min Łatwy

Chrupiące tacos z kurczakiem i sosem jalapeno

50 ze 100
1 godz 9 min

Pyszne krokiety z tuńczykiem

80 ze 100
43 min Średni

Sałatka gyros zawinięta w tortillę

70 ze 100
15 min Łatwy

Meksykańskie fajitas z kurczaka na imprezę

90 ze 100
26 min Łatwy

Burrito z kaszą i wołowiną

55 ze 100
40 min Łatwy

Meksykański chleb kukurydziany

1 godz 10 min Średni

Domowa kanapka z indykiem, boczkiem i sosem

80 ze 100
25 min Łatwy

Mięso mielone z ryżem po meksykańsku

100 ze 100
26 min Łatwy

Meksykańska zupa z kaszą gryczaną

55 min Łatwy

Karkówka po meksykańsku

60 ze 100
46 min Łatwy

Zupa aztecka z awokado i tortillą

30 min Łatwy

Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym

1 godz Łatwy

Pasta z awokado i jajek

20 min Łatwy

Tacos al pastor z wieprzowiną i salsą ananasową

100 ze 100
55 min Średni

Ryż z sosem meksykańskim

100 ze 100
1 godz Łatwy

Kotlety schabowe po meksykańsku

95 ze 100

Tacos z kurczakiem i grillowanym ananasem

95 ze 100
45 min

Tortilla z kotlecikami z wieprzowiny

45 ze 100
40 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Sztuka kulinarna Meksyku 

Największy wpływ na smaki kuchni meksykańskiej miały wydarzenia historyczne. Odkrycie Ameryki przez Krzysztofa Kolumba nie tylko przyniosło zgubę dla miejscowych mieszkańców, lecz także przyczyniło się do zmiany przyzwyczajeń kulinarnych. W obecnych czasach kuchnia meksykańska stanowi jedyną w swoim rodzaju mieszankę smaków tubylców z wyraźnym wpływem konkwistadorów, co czyni ją jedną z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. 

Placki na wiele sposobów 

Tutejsza kuchnia opiera się przede wszystkim na kukurydzy i fasoli, którym smak nadają ostre papryczki chili. Aby dania były bardziej sycące, dodaje się do nich również gotowany ryż, dostępne warzywa oraz niewielką ilość mięsa. Są to najprostsze i najważniejsze składniki wielu dań charakterystycznych dla Meksyku. 

Bazą wielu potraw są tortille – cienkie placki różnej wielkości spożywane na różne sposoby. Po złożeniu idealnie nadają się do nabierana gęstego sosu, są również świetną przekąską po krótkim zapieczeniu z dodatkiem np. żółtego sera i kawałków wędliny. Jednak tortille stanowią bazę wielu znanych na całym świecie dań, np. chimichanga, burrito czy enchiladas. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i mało czasochłonne, stąd wielka popularność tych wyjątkowo smacznych potraw. 

Wielki sukces nachos 

Niewielkie, pokrojone w trójkąty kawałki tortilli, zapieczone na chrupko i podawane pod kołderką z ciągnącego się sera to jedna z najbardziej popularnych przekąsek rodem ze słonecznego Meksyku. Można je spotkać w wielu miejscach i pod różnymi postaciami. W kinach i podczas domowych imprez chipsy z tortilli serwuje się z zielonym guacamole albo pikantną salsą. W restauracjach można się spotkać jeszcze z innymi dodatkami, np. pastą fasolową, śmietaną, ostrym jalapeno, a nawet kawałkami mięsa. 

Chrupiące tacos 

Taco należy do najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Podstawą przekąski jest niewielka, chrupiąca tortilla z mąki kukurydzianej wypełniona najczęściej mięsem wołowym, przyprawami i mieszanką świeżych warzyw. Charakterystycznym dodatkiem jest czerwona fasola i gotowana kukurydza, a ostrości i wyjątkowego smaku dodaje sos z wędzonych papryczek chipotles zmieszanych z odrobiną śmietany. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu