Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Kuchnia meksykańska - kategoria top

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska to nie tylko wyjątkowe ostre smaki - możesz je złagodzić, a dobrze dobrane kompozycje smaków będą równie rewelacyjne!

Przepisy 73

Pyszne krokiety z tuńczykiem

Pyszne krokiety z tuńczykiem

80 ze 100
43 min Średni
Wrap z kurczakiem i pieczarkami

Wrap z kurczakiem i pieczarkami

70 ze 100
53 min Łatwy
Szwajcarskie enchilady - kurczak z salsą

Szwajcarskie enchilady - kurczak z salsą

40 ze 100
31 min Łatwy
Marynowana wieprzowina po meksykańsku

Marynowana wieprzowina po meksykańsku

80 ze 100
5 godz 5 min Łatwy
Szarpana wieprzowina z ananasem

Szarpana wieprzowina z ananasem

85 ze 100
1 godz 3 min Łatwy
Pyszna sałatka z wołowiną na tortilli

Pyszna sałatka z wołowiną na tortilli

55 ze 100
21 min Łatwy
Esencjonalne chili con carne

Esencjonalne chili con carne

65 ze 100
46 min Łatwy
Kotlety schabowe po meksykańsku

Kotlety schabowe po meksykańsku

95 ze 100
Łatwy
Burrito z kaszą i wołowiną

Burrito z kaszą i wołowiną

55 ze 100
40 min Łatwy
Papryka z sosem orzechowym (Chile en Nogada)

Papryka z sosem orzechowym (Chile en Nogada)

45 ze 100
45 min Łatwy
Tacos ze smażoną fasolą i jajkiem

Tacos ze smażoną fasolą i jajkiem

60 ze 100
43 min Średni
Domowe nacho grande we wrapie

Domowe nacho grande we wrapie

65 ze 100
30 min Średni
Chrupiące tacos z kurczakiem i sosem jalapeno

Chrupiące tacos z kurczakiem i sosem jalapeno

50 ze 100
1 godz 9 min Łatwy
Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

80 ze 100
55 min Łatwy
Gołąbki meksykańskie

Gołąbki meksykańskie

55 ze 100
1 godz 30 min Łatwy
Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

80 ze 100
40 min Łatwy
Tortille z pieczoną dynią

Tortille z pieczoną dynią

80 ze 100
50 min Średni
Deser z komosy ryżowej z cynamonem

Deser z komosy ryżowej z cynamonem

23 min Łatwy
Pikantna zupa fasolowa

Pikantna zupa fasolowa

45 min Średni
Tacos z kurczakiem i awokado

Tacos z kurczakiem i awokado

80 ze 100
40 min Średni
Tacos al pastor z wieprzowiną i salsą ananasową

Tacos al pastor z wieprzowiną i salsą ananasową

100 ze 100
55 min Średni
Tacos z chrupiącą rybą i sosem Remulada

Tacos z chrupiącą rybą i sosem Remulada

18 min Łatwy
Zupa meksykańska z kurczakiem

Zupa meksykańska z kurczakiem

42 min Łatwy
Wrapy z pieczonym kurczakiem, sałatą i warzywami

Wrapy z pieczonym kurczakiem, sałatą i warzywami

35 ze 100
48 min Łatwy
Sałatka gyros zawinięta w tortillę

Sałatka gyros zawinięta w tortillę

70 ze 100
15 min Łatwy
Chili con carne z ciecierzycą

Chili con carne z ciecierzycą

100 ze 100
11 godz 56 min Łatwy
Chili sin carne

Chili sin carne

95 ze 100
21 min Łatwy
Kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii

85 ze 100
22 min Łatwy
Karkówka po meksykańsku

Karkówka po meksykańsku

60 ze 100
46 min Łatwy
Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

75 ze 100
30 min Średni
Domowa kanapka z indykiem, boczkiem i sosem

Domowa kanapka z indykiem, boczkiem i sosem

80 ze 100
25 min Łatwy
Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku

45 ze 100
1 godz 45 min Łatwy
Meksykańskie fajitas z kurczaka na imprezę

Meksykańskie fajitas z kurczaka na imprezę

90 ze 100
26 min Łatwy
Meksykańska, pikantna zupa rybna

Meksykańska, pikantna zupa rybna

70 ze 100
35 min Średni
Ryż z sosem meksykańskim

Ryż z sosem meksykańskim

100 ze 100
1 godz Łatwy
Mięso mielone z ryżem po meksykańsku

Mięso mielone z ryżem po meksykańsku

100 ze 100
26 min Łatwy
Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

1 godz Łatwy
Meksykańska zupa z kaszą gryczaną

Meksykańska zupa z kaszą gryczaną

55 min Łatwy
Tacos z łososiem i awokado

Tacos z łososiem i awokado

80 ze 100
50 min Średni
Burrito meksykańskie - jak zrobić?

Burrito meksykańskie - jak zrobić?

65 ze 100
53 min Łatwy
Quesadilla z kurczakiem, serem cheddar i kukurydzą

Quesadilla z kurczakiem, serem cheddar i kukurydzą

100 ze 100
30 min Łatwy
Qurrito

Qurrito

35 ze 100
48 min Łatwy
Farsz do langosza z kurczakiem i warzywami po meksykańsku

Farsz do langosza z kurczakiem i warzywami po meksykańsku

75 ze 100
20 min Łatwy
Tortilla z kotlecikami z wieprzowiny

Tortilla z kotlecikami z wieprzowiny

45 ze 100
40 min Łatwy
Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

30 min Łatwy
Chili con carne

Chili con carne

65 ze 100
1 godz 6 min Łatwy
Guacamole - przepis

Guacamole - przepis

1 godz 5 min Łatwy
Meksykański chleb kukurydziany

Meksykański chleb kukurydziany

1 godz 10 min Średni
Zapiekane Nachos Grande na ostro

Zapiekane Nachos Grande na ostro

51 min Łatwy
Skrzydełka z kurczaka z pikantnym sosem

Skrzydełka z kurczaka z pikantnym sosem

1 godz 25 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Sztuka kulinarna Meksyku 

Największy wpływ na smaki kuchni meksykańskiej miały wydarzenia historyczne. Odkrycie Ameryki przez Krzysztofa Kolumba nie tylko przyniosło zgubę dla miejscowych mieszkańców, lecz także przyczyniło się do zmiany przyzwyczajeń kulinarnych. W obecnych czasach kuchnia meksykańska stanowi jedyną w swoim rodzaju mieszankę smaków tubylców z wyraźnym wpływem konkwistadorów, co czyni ją jedną z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. 

Placki na wiele sposobów 

Tutejsza kuchnia opiera się przede wszystkim na kukurydzy i fasoli, którym smak nadają ostre papryczki chili. Aby dania były bardziej sycące, dodaje się do nich również gotowany ryż, dostępne warzywa oraz niewielką ilość mięsa. Są to najprostsze i najważniejsze składniki wielu dań charakterystycznych dla Meksyku. 

Bazą wielu potraw są tortille – cienkie placki różnej wielkości spożywane na różne sposoby. Po złożeniu idealnie nadają się do nabierana gęstego sosu, są również świetną przekąską po krótkim zapieczeniu z dodatkiem np. żółtego sera i kawałków wędliny. Jednak tortille stanowią bazę wielu znanych na całym świecie dań, np. chimichanga, burrito czy enchiladas. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i mało czasochłonne, stąd wielka popularność tych wyjątkowo smacznych potraw. 

Wielki sukces nachos 

Niewielkie, pokrojone w trójkąty kawałki tortilli, zapieczone na chrupko i podawane pod kołderką z ciągnącego się sera to jedna z najbardziej popularnych przekąsek rodem ze słonecznego Meksyku. Można je spotkać w wielu miejscach i pod różnymi postaciami. W kinach i podczas domowych imprez chipsy z tortilli serwuje się z zielonym guacamole albo pikantną salsą. W restauracjach można się spotkać jeszcze z innymi dodatkami, np. pastą fasolową, śmietaną, ostrym jalapeno, a nawet kawałkami mięsa. 

Chrupiące tacos 

Taco należy do najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Podstawą przekąski jest niewielka, chrupiąca tortilla z mąki kukurydzianej wypełniona najczęściej mięsem wołowym, przyprawami i mieszanką świeżych warzyw. Charakterystycznym dodatkiem jest czerwona fasola i gotowana kukurydza, a ostrości i wyjątkowego smaku dodaje sos z wędzonych papryczek chipotles zmieszanych z odrobiną śmietany. 

)
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu