Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 70

Sztuka kulinarna Meksyku 

Największy wpływ na smaki kuchni meksykańskiej miały wydarzenia historyczne. Odkrycie Ameryki przez Krzysztofa Kolumba nie tylko przyniosło zgubę dla miejscowych mieszkańców, lecz także przyczyniło się do zmiany przyzwyczajeń kulinarnych. W obecnych czasach kuchnia meksykańska stanowi jedyną w swoim rodzaju mieszankę smaków tubylców z wyraźnym wpływem konkwistadorów, co czyni ją jedną z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. 

Placki na wiele sposobów 

Tutejsza kuchnia opiera się przede wszystkim na kukurydzy i fasoli, którym smak nadają ostre papryczki chili. Aby dania były bardziej sycące, dodaje się do nich również gotowany ryż, dostępne warzywa oraz niewielką ilość mięsa. Są to najprostsze i najważniejsze składniki wielu dań charakterystycznych dla Meksyku. 

Bazą wielu potraw są tortille – cienkie placki różnej wielkości spożywane na różne sposoby. Po złożeniu idealnie nadają się do nabierana gęstego sosu, są również świetną przekąską po krótkim zapieczeniu z dodatkiem np. żółtego sera i kawałków wędliny. Jednak tortille stanowią bazę wielu znanych na całym świecie dań, np. chimichanga, burrito czy enchiladas. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i mało czasochłonne, stąd wielka popularność tych wyjątkowo smacznych potraw. 

Wielki sukces nachos 

Niewielkie, pokrojone w trójkąty kawałki tortilli, zapieczone na chrupko i podawane pod kołderką z ciągnącego się sera to jedna z najbardziej popularnych przekąsek rodem ze słonecznego Meksyku. Można je spotkać w wielu miejscach i pod różnymi postaciami. W kinach i podczas domowych imprez chipsy z tortilli serwuje się z zielonym guacamole albo pikantną salsą. W restauracjach można się spotkać jeszcze z innymi dodatkami, np. pastą fasolową, śmietaną, ostrym jalapeno, a nawet kawałkami mięsa. 

Chrupiące tacos 

Taco należy do najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Podstawą przekąski jest niewielka, chrupiąca tortilla z mąki kukurydzianej wypełniona najczęściej mięsem wołowym, przyprawami i mieszanką świeżych warzyw. Charakterystycznym dodatkiem jest czerwona fasola i gotowana kukurydza, a ostrości i wyjątkowego smaku dodaje sos z wędzonych papryczek chipotles zmieszanych z odrobiną śmietany.