Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

0
30min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Suszone papryczki chilli
2  szklanek
Woda
4  łyżek
Olej kukurydziany
500  g
Chipsy kukurydziane nachos
200  g
Łagodny ser biały (pokruszony, do dekoracji)
0.25 
Cebula
3 
Pomidory
200  ml
Śmietana
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.79 g
Węglowodany
73.93 g
Tłuszcze
50.01 g
Wartość energetyczna
808.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
15 min
Przygotuj sos: zmiksuj papryczki z cebulą, pomidorami, wodą i koncentratem pomidorowym.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej olej i smaż sos przez 5 minut lub do momentu, aż trochę zgęstnieje. Wrzuć chipsy (nachosy) do sosu i dobrze wymieszaj.
Krok 3
5 min
Udekoruj śmietaną i pokruszonym serem. Podawaj.
Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

Krok 1 z 3

Przygotuj sos: zmiksuj papryczki z cebulą, pomidorami, wodą i koncentratem pomidorowym.

Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

Krok 2 z 3

Na patelni rozgrzej olej i smaż sos przez 5 minut lub do momentu, aż trochę zgęstnieje. Wrzuć chipsy (nachosy) do sosu i dobrze wymieszaj.

Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

Krok 3 z 3

Udekoruj śmietaną i pokruszonym serem. Podawaj.

Przygotuj pikantne czerwone chilaquiles - kukurydziane tortille z salsą pomidorową z dodatkiem chilli. To idealna przekąska na wieczorny seans filmowy lub mecz. Chipsy z tortilli z salsą będą też dobrym pomysłem na większą imprezę w gronie przyjaciół. Trudno Ci się będzie od nich oderwać! Chrupiące tortille z salsą posyp pokruszonym białym serem i podawaj z odrobiną śmietany - raz na jakiś czas można zaszaleć!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika