Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowe guacamole – pasta z awokado

0
65 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Pomidory
3 
Awokado, surowe, Floryda
1 
Limonka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
0.5 
Papryczka chili
20 g
Kolendra świeża
1 łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
40 g
Cebula biała
100 g
Tortille gotowe do pieczenia lub smażenia, kukurydza

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
345.85 kcal
Białko
7.26 g
Węglowodany
33.48 g
Tłuszcze
23.81 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
10 min
Pomidora natnij na czubku, zanurz we wrzątku, sparz i zdejmij skórę. Pokrój w kostkę i odsącz nadmiar wody na sitku.
Krok 2
15 min
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zanurz na 15 minut w zimnej wodzie – pozbędziesz się w ten sposób ostrego smaku i aromatu cebuli.
Krok 3
5 min
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz ze skóry (możesz użyć łyżki).
Krok 4
5 min
Miąższ awokado pokrój i wrzuć do miski. Dodaj odsączone pomidory i odsączoną z wody cebulę.
Krok 5
5 min
Wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy widelca - miażdżąc składniki w masę, w zależności od upodobań – mniej lub bardziej jednolitą.
Krok 6
5 min
Dopraw do smaku solą, pieprzem, kroplą Przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY, sokiem z limonki (lub połowy cytryny) oraz posiekaną drobno połową papryczki chili (jeśli nie masz świeżej papryczki dodaj pół łyżeczki przyprawy chili lub ostrej papryki). Na koniec dodaj posiekaną natkę kolendry. Dokładnie wymieszaj.
Krok 7
20 min
Guacamole podawaj z nachosami, domowymi chipsami z tortilli (wystarczy że pokrojoną w małe trójkąty tortillę podpieczesz w piekarniku przez 5 minut z każdej strony), pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.
Domowe guacamole – pasta z awokado

Krok 1 z 7

Składniki: Pomidory

Pomidora natnij na czubku, zanurz we wrzątku, sparz i zdejmij skórę. Pokrój w kostkę i odsącz nadmiar wody na sitku.

Domowe guacamole – pasta z awokado

Krok 2 z 7

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zanurz na 15 minut w zimnej wodzie – pozbędziesz się w ten sposób ostrego smaku i aromatu cebuli.

Domowe guacamole – pasta z awokado

Krok 3 z 7

Składniki: Awokado, surowe, Floryda

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz ze skóry (możesz użyć łyżki).

Domowe guacamole – pasta z awokado

Krok 4 z 7

Miąższ awokado pokrój i wrzuć do miski. Dodaj odsączone pomidory i odsączoną z wody cebulę.

Domowe guacamole – pasta z awokado

Krok 5 z 7

Wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy widelca - miażdżąc składniki w masę, w zależności od upodobań – mniej lub bardziej jednolitą.

Domowe guacamole – pasta z awokado

Krok 6 z 7

Składniki: Limonka, Sól, Pieprz

Dopraw do smaku solą, pieprzem, kroplą Przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY, sokiem z limonki (lub połowy cytryny) oraz posiekaną drobno połową papryczki chili (jeśli nie masz świeżej papryczki dodaj pół łyżeczki przyprawy chili lub ostrej papryki). Na koniec dodaj posiekaną natkę kolendry. Dokładnie wymieszaj.

Domowe guacamole – pasta z awokado

Krok 7 z 7

Guacamole podawaj z nachosami, domowymi chipsami z tortilli (wystarczy że pokrojoną w małe trójkąty tortillę podpieczesz w piekarniku przez 5 minut z każdej strony), pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Nie każdy wie, co zrobić z awokado, choć właściwie każdy słyszał, że jest ono wartościowym dodatkiem do codziennego menu. Tymczasem meksykańskie jedzenie wiele straciłoby na swoim charakterze, gdyby nie ten owoc. Warto mu się przyjrzeć bliżej i wprowadzić go jako formę urozmaicenia do swojej diety. Pasta z awokado guacamole to tradycyjny element meksykańskiej kuchni. Można ją podawać do kanapek, ale też do krakersów czy tortilli.

Na początek sparz pomidora wrzątkiem i obierz go ze skórki. Pokrój w kostkę i odsącz na sitku nadmiar wody. Małą cebulę pokrój w drobną kostkę i na 15 minut zanurz w zimnej wodzie (to odbierze jej ostry smak i aromat). 2-3 sztuki dojrzałego awokado przekrój na połówki, usuń pestki i obierz ze skóry. Możesz użyć do tego łyżki.

Miąższ awokado przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do niego pomidory i cebulkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Możesz użyć widelca, by uzyskać gładką masę, w zależności od własnych upodobań.

Przepis na guacamole zakłada możliwość dopasowania poziomu intensywności smaku i jego ostrości. Możesz dobrać odpowiednią ilość soli i pieprzu oraz Przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY. Egzotycznego smaku nadadzą paście: drobno posiekana papryczka chili, natka kolendry i sok z limonki lub połowy cytryny.

Wiedząc, jak zrobić guacamole, masz gotowy pomysł na przekąski na wieczór filmowy albo na spotkanie w gronie przyjaciół. Możesz podawać je z chipsami z tortilli, albo pieczywem bądź zapiekanymi ziemniakami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika