Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Guacamole - przepis

Guacamole - przepis

(4)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Pomidory
3 
Awokado
1 
Limonka
trochę
Sól
trochę
Pieprz
0.5 
Papryczka chili
0.5  pęczek
Kolendra świeża
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
1 
Czerwona cebula
100  g
Tortilla kukurydziana (podsmażona na oleju)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.33 g
Węglowodany
34.73 g
Tłuszcze
23.79 g
Wartość energetyczna
350.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie każdy wie, co zrobić z awokado, choć właściwie każdy słyszał, że jest ono wartościowym dodatkiem do codziennego menu. Tymczasem meksykańskie jedzenie wiele straciłoby na swoim charakterze, gdyby nie ten owoc. Warto mu się przyjrzeć bliżej i wprowadzić go jako formę urozmaicenia do swojej diety. Pasta z awokado guacamole to tradycyjny element meksykańskiej kuchni. Można ją podawać do kanapek, ale też do krakersów czy tortilli.

Na początek sparz pomidora wrzątkiem i obierz go ze skórki. Pokrój w kostkę i odsącz na sitku nadmiar wody. Małą cebulę pokrój w drobną kostkę i na 15 minut zanurz w zimnej wodzie (to odbierze jej ostry smak i aromat). 2-3 sztuki dojrzałego awokado przekrój na połówki, usuń pestki i obierz ze skóry. Możesz użyć do tego łyżki.

Miąższ awokado przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do niego pomidory i cebulkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Możesz użyć widelca, by uzyskać gładką masę, w zależności od własnych upodobań.

Przepis na guacamole zakłada możliwość dopasowania poziomu intensywności smaku i jego ostrości. Możesz dobrać odpowiednią ilość soli i pieprzu oraz Przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY. Egzotycznego smaku nadadzą paście: drobno posiekana papryczka chili, natka kolendry i sok z limonki lub połowy cytryny.

Wiedząc, jak zrobić guacamole, masz gotowy pomysł na przekąski na wieczór filmowy albo na spotkanie w gronie przyjaciół. Możesz podawać je z chipsami z tortilli, quesadillą albo pieczywem bądź zapiekanymi ziemniakami.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    10 min
    Pomidora natnij na czubku, zanurz we wrzątku, sparz i zdejmij skórę. Pokrój w kostkę i odsącz nadmiar wody na sitku.
  • Krok 2

    15 min
    Cebulę pokrój w drobną kostkę i zanurz na 15 minut w zimnej wodzie – pozbędziesz się w ten sposób ostrego smaku i aromatu cebuli.
  • Krok 3

    5 min
    Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz ze skóry (możesz użyć łyżki).
  • Krok 4

    5 min
    Miąższ awokado pokrój i wrzuć do miski. Dodaj odsączone pomidory i odsączoną z wody cebulę.
  • Krok 5

    5 min
    Wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy widelca - miażdżąc składniki w masę, w zależności od upodobań – mniej lub bardziej jednolitą.
  • Krok 6

    5 min
    Dopraw do smaku solą, pieprzem, kroplą Przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY, sokiem z limonki (lub połowy cytryny) oraz posiekaną drobno połową papryczki chili (jeśli nie masz świeżej papryczki dodaj pół łyżeczki przyprawy chili lub ostrej papryki). Na koniec dodaj posiekaną natkę kolendry. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 7

    20 min
    Guacamole podawaj z nachosami, domowymi chipsami z tortilli (wystarczy że pokrojoną w małe trójkąty tortillę podpieczesz w piekarniku przez 5 minut z każdej strony), pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.
Guacamole - przepis

Krok 1 z 7

Składniki: Pomidory

Pomidora natnij na czubku, zanurz we wrzątku, sparz i zdejmij skórę. Pokrój w kostkę i odsącz nadmiar wody na sitku.

Guacamole - przepis

Krok 2 z 7

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zanurz na 15 minut w zimnej wodzie – pozbędziesz się w ten sposób ostrego smaku i aromatu cebuli.

Guacamole - przepis

Krok 3 z 7

Składniki: Awokado

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz ze skóry (możesz użyć łyżki).

Guacamole - przepis

Krok 4 z 7

Miąższ awokado pokrój i wrzuć do miski. Dodaj odsączone pomidory i odsączoną z wody cebulę.

Guacamole - przepis

Krok 5 z 7

Wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy widelca - miażdżąc składniki w masę, w zależności od upodobań – mniej lub bardziej jednolitą.

Guacamole - przepis

Krok 6 z 7

Składniki: Limonka, Sól, Pieprz

Dopraw do smaku solą, pieprzem, kroplą Przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY, sokiem z limonki (lub połowy cytryny) oraz posiekaną drobno połową papryczki chili (jeśli nie masz świeżej papryczki dodaj pół łyżeczki przyprawy chili lub ostrej papryki). Na koniec dodaj posiekaną natkę kolendry. Dokładnie wymieszaj.

Guacamole - przepis

Krok 7 z 7

Guacamole podawaj z nachosami, domowymi chipsami z tortilli (wystarczy że pokrojoną w małe trójkąty tortillę podpieczesz w piekarniku przez 5 minut z każdej strony), pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Impreza
  • Kanapki
  • Kuchnia meksykańska
  • Łatwy przepis
  • Mecz piłki nożnej
  • Mniejsze danie
  • Na co dzień
  • Przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Tapas
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wieczór filmowy

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasta do pieczywa z awokado i serka

    Pasta do pieczywa z awokado i serka

    8 min Łatwy
  • Pasta z awokado

    Pasta z awokado

    28 min Łatwy
  • Faszerowane bataty z warzywami

    Faszerowane bataty z warzywami

    1 godz 30 min Średni
  • Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

    Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu