Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Awokado
2 łyżeczek
Przyprawa w płynie MAGGI
1 
Papryczka jalapeño
1 główka
Czosnek
1 pęczek
Kolendra świeża
1 
Cebula
2 
Pomidor
2 
Limonka
1 trochę
Sól
1 trochę
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
1497.73 kcal
Węglowodany
112.65 g
Białko
22.82 g
Tłuszcze
122.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
45 min
Czosnek zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez ok. 30-45 minut aż będzie bardzo miękki.
Krok 2
1 min
Awokado przekrój na pół, wyrzuć pestki i obierz.
Krok 3
3 min
Miąższ rozgnieć widelcem i skrop sokiem z limonki. Dodaj skórkę otartą z jednej limonki i wymieszaj.
Krok 4
1 min
Pomidora pokrój w kostkę, pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych.
Krok 5
2 min
Paprykę jalapeño drobno posiekaj, a cebulę pokrój w kostkę.
Krok 6
2 min
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.
Krok 7
5 min
Dopraw przyprawą Maggi i pieprzem, a na końcu dodaj posiekaną kolendrę i wyciśnięte ząbki upieczonego czosnku.
Krok 8
1 min
Podawaj do kanapek i przekąsek.
Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 1 z 8

Czosnek zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez ok. 30-45 minut aż będzie bardzo miękki.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 2 z 8

Awokado przekrój na pół, wyrzuć pestki i obierz.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 3 z 8

Miąższ rozgnieć widelcem i skrop sokiem z limonki. Dodaj skórkę otartą z jednej limonki i wymieszaj.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 4 z 8

Pomidora pokrój w kostkę, pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 5 z 8

Paprykę jalapeño drobno posiekaj, a cebulę pokrój w kostkę.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 6 z 8

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 7 z 8

Dopraw przyprawą Maggi i pieprzem, a na końcu dodaj posiekaną kolendrę i wyciśnięte ząbki upieczonego czosnku.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 8 z 8

Podawaj do kanapek i przekąsek.

Idealny dip do nachosów, ale nie tylko. Sprawdzi się też z pieczonymi warzywami, potrawami kuchni meksykańskiej, nada się do kanapek i przekąsek. Intensywny smak zapewni mu pieczony czosnek, a sok z limonki doda świeżości i lekkości.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika