Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem
1 godz
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
3.8 g
Węglowodany
18.78 g
Tłuszcze
20.48 g
Wartość energetyczna
249.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
45 min
Czosnek zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez ok. 30-45 minut aż będzie bardzo miękki.
Krok 2
1 min
Awokado przekrój na pół, wyrzuć pestki i obierz.
Krok 3
3 min
Miąższ rozgnieć widelcem i skrop sokiem z limonki. Dodaj skórkę otartą z jednej limonki i wymieszaj.
Krok 4
1 min
Pomidora pokrój w kostkę, pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych.
Krok 5
2 min
Paprykę jalapeño drobno posiekaj, a cebulę pokrój w kostkę.
Krok 6
2 min
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.
Krok 7
5 min
Dopraw przyprawą Maggi i pieprzem, a na końcu dodaj posiekaną kolendrę i wyciśnięte ząbki upieczonego czosnku.
Krok 8
1 min
Podawaj do kanapek i przekąsek.
Idealny dip do nachosów, ale nie tylko. Sprawdzi się też z pieczonymi warzywami, potrawami kuchni meksykańskiej, nada się do kanapek i przekąsek. Intensywny smak zapewni mu pieczony czosnek, a sok z limonki doda świeżości i lekkości.
Komentarze 0