Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem
Dodaj do CookBook

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Awokado
2  łyżeczek
Przyprawa w płynie MAGGI
1 
Papryczka jalapeño
1  główka
Czosnek
1  pęczek
Kolendra świeża
1 
Cebula
2 
Pomidor
2 
Limonka
trochę
Sól
trochę
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.8 g
Wartość energetyczna
249.6 kcal
Tłuszcze
20.5 g
Białko
3.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Guacamole to idealny dip do nachosów, ale nie tylko. Sprawdzi się też z pieczonymi warzywami, potrawami kuchni meksykańskiej, nada się do kanapek i przekąsek. Intensywny smak zapewni mu pieczony czosnek, a sok z limonki doda świeżości i lekkości.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    45 min
    Czosnek zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez ok. 30-45 minut aż będzie bardzo miękki.
  • Krok 2

    1 min
    Awokado przekrój na pół, wyrzuć pestki i obierz.
  • Krok 3

    3 min
    Miąższ rozgnieć widelcem i skrop sokiem z limonki. Dodaj skórkę otartą z jednej limonki i wymieszaj.
  • Krok 4

    1 min
    Pomidora pokrój w kostkę, pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych.
  • Krok 5

    2 min
    Paprykę jalapeño drobno posiekaj, a cebulę pokrój w kostkę.
  • Krok 6

    2 min
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.
  • Krok 7

    5 min
    Dopraw przyprawą Maggi i pieprzem, a na końcu dodaj posiekaną kolendrę i wyciśnięte ząbki upieczonego czosnku.
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj do kanapek i przekąsek.
Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 1 z 8

Czosnek zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez ok. 30-45 minut aż będzie bardzo miękki.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 2 z 8

Awokado przekrój na pół, wyrzuć pestki i obierz.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 3 z 8

Miąższ rozgnieć widelcem i skrop sokiem z limonki. Dodaj skórkę otartą z jednej limonki i wymieszaj.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 4 z 8

Pomidora pokrój w kostkę, pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 5 z 8

Paprykę jalapeño drobno posiekaj, a cebulę pokrój w kostkę.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 6 z 8

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 7 z 8

Dopraw przyprawą Maggi i pieprzem, a na końcu dodaj posiekaną kolendrę i wyciśnięte ząbki upieczonego czosnku.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 8 z 8

Podawaj do kanapek i przekąsek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

    Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

    30 min Średni
  • Guacamole - przepis

    Guacamole - przepis

    1 godz 5 min Łatwy
  • Pieczone ziemniaki z guacamole

    Pieczone ziemniaki z guacamole

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu