Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Awokado
2  łyżeczek
Przyprawa w płynie MAGGI
1 
Papryczka jalapeño
1  główka
Czosnek
1  pęczek
Kolendra świeża
1 
Cebula
2 
Pomidor
2 
Limonka
trochę
Sól
trochę
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.8 g
Węglowodany
18.78 g
Tłuszcze
20.48 g
Wartość energetyczna
249.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Guacamole to idealny dip do nachosów, ale nie tylko. Sprawdzi się też z pieczonymi warzywami, potrawami kuchni meksykańskiej, nada się do kanapek i przekąsek. Intensywny smak zapewni mu pieczony czosnek, a sok z limonki doda świeżości i lekkości.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    45 min
    Czosnek zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez ok. 30-45 minut aż będzie bardzo miękki.
  • Krok 2

    1 min
    Awokado przekrój na pół, wyrzuć pestki i obierz.
  • Krok 3

    3 min
    Miąższ rozgnieć widelcem i skrop sokiem z limonki. Dodaj skórkę otartą z jednej limonki i wymieszaj.
  • Krok 4

    1 min
    Pomidora pokrój w kostkę, pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych.
  • Krok 5

    2 min
    Paprykę jalapeño drobno posiekaj, a cebulę pokrój w kostkę.
  • Krok 6

    2 min
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.
  • Krok 7

    5 min
    Dopraw przyprawą Maggi i pieprzem, a na końcu dodaj posiekaną kolendrę i wyciśnięte ząbki upieczonego czosnku.
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj do kanapek i przekąsek.
Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 1 z 8

Czosnek zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez ok. 30-45 minut aż będzie bardzo miękki.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 2 z 8

Awokado przekrój na pół, wyrzuć pestki i obierz.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 3 z 8

Miąższ rozgnieć widelcem i skrop sokiem z limonki. Dodaj skórkę otartą z jednej limonki i wymieszaj.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 4 z 8

Pomidora pokrój w kostkę, pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 5 z 8

Paprykę jalapeño drobno posiekaj, a cebulę pokrój w kostkę.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 6 z 8

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 7 z 8

Dopraw przyprawą Maggi i pieprzem, a na końcu dodaj posiekaną kolendrę i wyciśnięte ząbki upieczonego czosnku.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Krok 8 z 8

Podawaj do kanapek i przekąsek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

    Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

    30 min Średni
  • Pasta z awokado

    Pasta z awokado

    28 min Łatwy
  • Faszerowane bataty z warzywami

    Faszerowane bataty z warzywami

    1 godz 30 min Średni
  • Guacamole - przepis

    Guacamole - przepis

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu