Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczone ziemniaki z guacamole

0
87 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Ziemniaki
4 łyżeczek
Masło
1 szczypta
Sól
3 
Awokado
1 trochę
Sok z limonki
1 
Cebula szalotka
1 
Papryczka chili
1 
Pomidor
1 ząbek
Czosnek
4 plastrów
Boczek surowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.14 g
Tłuszcze
41.47 g
Wartość energetyczna
465.95 kcal
Białko
8.23 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj. Natnij z jednej strony „na krzyż” do połowy grubości ziemniaka.
Krok 2
5 min
Posmaruj od strony nacięcia masłem i posyp solą.
Krok 3
60 min
Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez godzinę, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 4
5 min
Pod koniec pieczenia ziemniaków dołóż plastry boczku rozłożone płasko na papierze do pieczenia. Piecz tak długo, aż boczek zrobi się chrupiący i rumiany (około 5–10 minut).
Krok 5
3 min
W misce rozgnieć widelcem awokado z odrobiną soku z limonki.
Krok 6
2 min
Dodaj serek i wymieszaj.
Krok 7
5 min
Czosnek drobno posiekaj, a szalotkę, paprykę i pomidor pokrój w kostkę.
Krok 8
2 min
Połącz z pozostałymi składnikami. Na koniec dopraw całość solą, pieprzem oraz kilkoma dodatkowymi kroplami soku z limonki.
Pieczone ziemniaki z guacamole

Krok 1 z 8

Ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj. Natnij z jednej strony „na krzyż” do połowy grubości ziemniaka.

Pieczone ziemniaki z guacamole

Krok 2 z 8

Posmaruj od strony nacięcia masłem i posyp solą.

Pieczone ziemniaki z guacamole

Krok 3 z 8

Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez godzinę, aż ziemniaki będą miękkie.

Pieczone ziemniaki z guacamole

Krok 4 z 8

Pod koniec pieczenia ziemniaków dołóż plastry boczku rozłożone płasko na papierze do pieczenia. Piecz tak długo, aż boczek zrobi się chrupiący i rumiany (około 5–10 minut).

Pieczone ziemniaki z guacamole

Krok 5 z 8

W misce rozgnieć widelcem awokado z odrobiną soku z limonki.

Pieczone ziemniaki z guacamole

Krok 6 z 8

Dodaj serek i wymieszaj.

Pieczone ziemniaki z guacamole

Krok 7 z 8

Czosnek drobno posiekaj, a szalotkę, paprykę i pomidor pokrój w kostkę.

Pieczone ziemniaki z guacamole

Krok 8 z 8

Połącz z pozostałymi składnikami. Na koniec dopraw całość solą, pieprzem oraz kilkoma dodatkowymi kroplami soku z limonki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika