Pieczone ziemniaki z guacamole
120min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.23 g
Węglowodany
21.14 g
Tłuszcze
41.47 g
Wartość energetyczna
465.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
120 min
Krok 1
7 min
Ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj. Natnij z jednej strony „na krzyż” do połowy grubości ziemniaka.
Krok 2
7 min
Posmaruj od strony nacięcia masłem i posyp solą.
Krok 3
60 min
Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez godzinę, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 4
15 min
Pod koniec pieczenia ziemniaków dołóż plastry boczku rozłożone płasko na papierze do pieczenia. Piecz tak długo, aż boczek zrobi się chrupiący i rumiany (około 5–10 minut).
Krok 5
7 min
W misce rozgnieć widelcem awokado z odrobiną soku z limonki.
Krok 6
4 min
Dodaj serek i wymieszaj.
Krok 7
10 min
Czosnek drobno posiekaj, a szalotkę, paprykę i pomidor pokrój w kostkę.
Krok 8
10 min
Połącz z pozostałymi składnikami. Na koniec dopraw całość solą, pieprzem oraz kilkoma dodatkowymi kroplami soku z limonki.
Komentarze 1