Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

0
30min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Bataty
5  łyżek
Woda
1  ząbek
0.5  pęczek
Kolendra
400  g
Awokado
1 
Limonka
212  g
Fasola Kidney
60  g
Cebula dymka
100  g
Chorizo
6 
Placki tortilla
120  g
Ser cheddar
trochę
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.69 g
Węglowodany
56.27 g
Tłuszcze
28.24 g
Wartość energetyczna
542.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
5 min
Bataty przekrój na pół i nakłuj widelcem z zewnątrz. Wlej wodę do naczynia żaroodpornego lub głębokiego talerza i gotuj słodkie ziemniaki pokrojoną stroną do dołu w kuchence mikrofalowej przez około 8-10 minut na najwyższym poziomie mocy, aż wnętrze będzie miękkie.
Krok 2
5 min
Obierz ząbek czosnku i pokrój w drobną kostkę. Kolendrę umyj, osusz, oderwij liście od łodyg i posiekaj. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, obierz i rozgnieć widelcem. Dopraw do smaku czosnkiem, kolendrą, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Krok 3
3 min
Gdy słodkie ziemniaki zmiękną, pozwól im ostygnąć, a następnie zeskrob wnętrze łyżką.
Krok 4
2 min
Odcedź fasolę w durszlaku i opłucz wodą. Ubij słodkie ziemniaki i fasolę tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 5
3 min
Dymkę umyj i pokrój drobno. Pokrój chorizo na cienkie plasterki.
Krok 6
4 min
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Podsmaż w niej dymkę i chorizo. Dodaj puree ze słodkich ziemniaków i pastę przyprawową, wszystko podgrzej.
Krok 7
8 min
Włóż tortillę na drugą patelnię, rozłóż na wierzchu jedną trzecią mieszanki ze słodkich ziemniaków i posyp jedną trzecią startego sera cheddar. Przykryj drugim podpłomykiem i powoli rozpuść ser na średnim ogniu. Po ok. 3 minutach obróć quesadillę na patelni i ponownie smaż przez 3 minuty z drugiej strony. Placek powinien być złotobrązowy, a ser stopiony. W ten sam sposób przygotuj pozostałe placki tortilli i podawaj z guacamole.
Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

Krok 1 z 7

Bataty przekrój na pół i nakłuj widelcem z zewnątrz. Wlej wodę do naczynia żaroodpornego lub głębokiego talerza i gotuj słodkie ziemniaki pokrojoną stroną do dołu w kuchence mikrofalowej przez około 8-10 minut na najwyższym poziomie mocy, aż wnętrze będzie miękkie.

Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

Krok 2 z 7

Obierz ząbek czosnku i pokrój w drobną kostkę. Kolendrę umyj, osusz, oderwij liście od łodyg i posiekaj. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, obierz i rozgnieć widelcem. Dopraw do smaku czosnkiem, kolendrą, sokiem z limonki, solą i pieprzem.

Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

Krok 3 z 7

Gdy słodkie ziemniaki zmiękną, pozwól im ostygnąć, a następnie zeskrob wnętrze łyżką.

Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

Krok 4 z 7

Odcedź fasolę w durszlaku i opłucz wodą. Ubij słodkie ziemniaki i fasolę tłuczkiem do ziemniaków.

Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

Krok 5 z 7

Dymkę umyj i pokrój drobno. Pokrój chorizo na cienkie plasterki.

Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

Krok 6 z 7

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Podsmaż w niej dymkę i chorizo. Dodaj puree ze słodkich ziemniaków i pastę przyprawową, wszystko podgrzej.

Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

Krok 7 z 7

Włóż tortillę na drugą patelnię, rozłóż na wierzchu jedną trzecią mieszanki ze słodkich ziemniaków i posyp jedną trzecią startego sera cheddar. Przykryj drugim podpłomykiem i powoli rozpuść ser na średnim ogniu. Po ok. 3 minutach obróć quesadillę na patelni i ponownie smaż przez 3 minuty z drugiej strony. Placek powinien być złotobrązowy, a ser stopiony. W ten sam sposób przygotuj pozostałe placki tortilli i podawaj z guacamole.

Kochasz kuchnię meksykańską? Spróbuj meksykańską quesadillę ze słodkich ziemniaków z kremowym guacamole i pikantnym chorizo. WINIARY ma dla Ciebie przepis. Quesadilla z chorizo będzie sycącą propozycją na rodzinny obiad, po której długo nikt nie będzie głodny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika