Quesadilla - zapiekana tortilla z kurczakiem
35min
Łatwy
1 opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami
3 łyżek
4
Tortille gotowe do pieczenia lub smażenia, kukurydza
1
Pierś z kurczaka
6
Pieczarki
200 g
Mozzarella
.
Wartości odżywcze
Białko
25.05 g
Węglowodany
13.97 g
Tłuszcze
13.56 g
Wartość energetyczna
279.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
10 min
Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu Winiary Pomysł na... Papirus z czosnkiem. Po przestudzeniu, kroimy w drobną kostkę.
Krok 2
5 min
Ser odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plastry.
Krok 3
5 min
2 placki tortilli smarujemy ketchupem, a następnie posypujemy równomiernie pokrojoną piersią kurczaka, pieczarkami i serem. Przykrywamy czystymi plackami tortilli.
Krok 4
0 min
Układamy na blasze o nieprzywieralnej powierzchni. Pieczemy do całkowitego rozpuszczenia sera w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni (około 8-10 minut).
Krok 5
5 min
Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy w średnie trójkąty i od razu podajemy do jedzenia.
Quesadilla to szybkie i proste danie kuchni meksykańskiej, które świetnie sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy, jak i szybka kolacja. Zapiekaną tortillę z kurczakiem, pieczarkami i serem podawaj na ciepło z ulubionymi sosami. Ale Meksyk!
Komentarze 0