Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pasta z awokado jest znana właściwie na całym świecie, choć może występować w różnych wersjach, z rozmaitymi dodatkami. Od kiedy awokado stało się popularne i odkryto znajdujące się w nim dobroczynne tłuszcze i inne składniki odżywcze, na jego punkcie oszaleli również Polacy. Warto sięgać po nie jak najczęściej – zwłaszcza, że świetnie komponuje się z innymi warzywami. Choć śmiało możesz przygotować pastę samego awokado, zachęcamy do wypróbowania wersji z pomidorem i szczypiorkiem.
Pastę możesz wykorzystać na różne sposoby. Idealnie sprawdzi się jako fit dodatek do śniadania lub kolacji, ale też np. jako element lunchu, który zabierzesz ze sobą do pracy – razem z przygotowanymi wcześniej grzankami albo świeżym pieczywem.
Przygotowanie pasty z awokado nie zajmie Ci więcej niż pół godziny. Miękkie awokado obierz i pokrój, a następnie rozgnieć widelcem albo zmiksuj. Obranego ze skórki i pozbawionego pestek pomidora pokrój w drobną kostkę. Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj z ulubionym chlebem, bagietką albo krakersami.
Przygotowanie
28 min
Krok 1
15 min
Awokado obierz, pokrój, a następnie zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
Krok 2
5 min
Pomidor obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
5 min
Posiekaj drobno małą cebulę oraz szczypiorek.
Krok 4
1 min
Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 5
1 min
Dopraw pastę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 6
1 min
Podawaj z bagietką lub krakersami.
Krok 1
z
6
Awokado obierz, pokrój, a następnie zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
Krok 2
z
6
Pomidor obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
z
6
Posiekaj drobno małą cebulę oraz szczypiorek.
Krok 4
z
6
Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 5
z
6
Dopraw pastę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 6
z
6
Podawaj z bagietką lub krakersami.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
N
Natalia
W jaki sposób cokolwiek z awokado znalazło się w tanich przepisach?
Komentarze 1