Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pasta z awokado jest znana właściwie na całym świecie, choć może występować w różnych wersjach, z rozmaitymi dodatkami. Od kiedy awokado stało się popularne i odkryto znajdujące się w nim dobroczynne tłuszcze i inne składniki odżywcze, na jego punkcie oszaleli również Polacy. Warto sięgać po nie jak najczęściej – zwłaszcza, że świetnie komponuje się z innymi warzywami. Choć śmiało możesz przygotować pastę samego awokado, zachęcamy do wypróbowania wersji z pomidorem i szczypiorkiem.
Pastę możesz wykorzystać na różne sposoby. Idealnie sprawdzi się jako fit dodatek do śniadania lub kolacji, ale też np. jako element lunchu, który zabierzesz ze sobą do pracy – razem z przygotowanymi wcześniej grzankami albo świeżym pieczywem.
Przygotowanie pasty z awokado nie zajmie Ci więcej niż pół godziny. Miękkie awokado obierz i pokrój, a następnie rozgnieć widelcem albo zmiksuj. Obranego ze skórki i pozbawionego pestek pomidora pokrój w drobną kostkę. Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj z ulubionym chlebem, bagietką albo krakersami.
Przygotowanie
28 min
Krok 1
15 min
Awokado obierz, pokrój, a następnie zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
Krok 2
5 min
Pomidor obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
5 min
Posiekaj drobno małą cebulę oraz szczypiorek.
Krok 4
1 min
Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 5
1 min
Dopraw pastę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 6
1 min
Podawaj z bagietką lub krakersami.
Krok 1
z
6
Awokado obierz, pokrój, a następnie zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
Krok 2
z
6
Pomidor obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
z
6
Posiekaj drobno małą cebulę oraz szczypiorek.
Krok 4
z
6
Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 5
z
6
Dopraw pastę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 6
z
6
Podawaj z bagietką lub krakersami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0