Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pasta z awokado jest znana właściwie na całym świecie, choć może występować w różnych wersjach, z rozmaitymi dodatkami. Od kiedy awokado stało się popularne i odkryto znajdujące się w nim dobroczynne tłuszcze i inne składniki odżywcze, na jego punkcie oszaleli również Polacy. Warto sięgać po nie jak najczęściej – zwłaszcza, że świetnie komponuje się z innymi warzywami. Choć śmiało możesz przygotować pastę samego awokado, zachęcamy do wypróbowania wersji z pomidorem i szczypiorkiem.
Pasta z awokado i pomidora wielu osobom smakuje bardziej niż z samego awokado. To dlatego, że smak jest bardziej wyrazisty, a sama pasta bardziej wilgotna, ponieważ pomidor w dużej części składa się z wody. Pasta z pomidora i awokado na kanapce to w pewnym sensie połączenie zalet meksykańskiego guacamole z awokado oraz włoskiej, delikatnej bruschetty z drobno posiekanym pomidorem. Jeśli lubisz jedno i drugie, docenisz także ten osobliwy duet w jednym daniu.
Jak podawać pastę z awokado i pomidorów?
Pastę możesz wykorzystać na różne sposoby. Idealnie sprawdzi się jako fit dodatek do śniadania lub kolacji, ale też np. jako element lunchu, który zabierzesz ze sobą do pracy – razem z przygotowanymi wcześniej grzankami lub świeżym pieczywem. Świetnie smakuje na zimno, ale może się sprawdzić także w ciepłych potrawach jako dodatek do burgerów albo wrapów.
Jak zrobić pastę z awokado?
Przygotowanie pasty z awokado nie zajmie Ci więcej niż pół godziny. Miękkie awokado obierz i pokrój, a następnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Obranego ze skórki i pozbawionego pestek pomidora pokrój w drobną kostkę. Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj z ulubionym chlebem, bagietką albo krakersami.
Sprawdź również inne przepisy: