Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasta z awokado

0
28 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Awokado
1 
Pomidor
1 
Cebula
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 Płaska łyżka
2 łyżek
Szczypiorek
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
217.3 kcal
Węglowodany
11.6 g
Białko
2.58 g
Tłuszcze
19.59 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

28 min
Krok 1
15 min
Awokado obierz, pokrój, a następnie zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
Krok 2
5 min
Pomidor obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
5 min
Posiekaj drobno małą cebulę oraz szczypiorek.
Krok 4
1 min
Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 5
1 min
Dopraw pastę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 6
1 min
Podawaj z bagietką lub krakersami.
Pasta z awokado

Krok 1 z 6

Awokado obierz, pokrój, a następnie zmiksuj lub rozgnieć widelcem.

Pasta z awokado

Krok 2 z 6

Pomidor obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.

Pasta z awokado

Krok 3 z 6

Posiekaj drobno małą cebulę oraz szczypiorek.

Pasta z awokado

Krok 4 z 6

Wymieszaj wszystkie składniki.

Pasta z awokado

Krok 5 z 6

Dopraw pastę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Pasta z awokado

Krok 6 z 6

Podawaj z bagietką lub krakersami.

Pasta z awokado jest znana właściwie na całym świecie, choć może występować w różnych wersjach, z rozmaitymi dodatkami. Od kiedy awokado stało się popularne i odkryto znajdujące się w nim dobroczynne tłuszcze i inne składniki odżywcze, na jego punkcie oszaleli również Polacy. Warto sięgać po nie jak najczęściej – zwłaszcza, że świetnie komponuje się z innymi warzywami. Choć śmiało możesz przygotować pastę samego awokado, zachęcamy do wypróbowania wersji z pomidorem i szczypiorkiem.

Pastę możesz wykorzystać na różne sposoby. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania lub kolacji, ale też np. jako element lunchu, który zabierzesz ze sobą do pracy – razem z przygotowanymi wcześniej grzankami albo świeżym pieczywem.

Przygotowanie pasty z awokado nie zajmie Ci więcej niż pół godziny. Miękkie awokado obierz i pokrój, a następnie rozgnieć widelcem albo zmiksuj. Obranego ze skórki i pozbawionego pestek pomidora pokrój w drobną kostkę. Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj z ulubionym chlebem, bagietką albo krakersami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika