Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tortille z kurczakiem z zielonym chili
Dodaj do CookBook

Tortille z kurczakiem z zielonym chili

(0)
31 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Pomidory zielone (ugotowane)
0.25 
Cebula
4 
Papryczka serrano
2  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
0.5  łyżeczka
Pieprz czarny mielony
0.25  łyżeczka
Mielony kminek
4  gałązek
Kolendra świeża
2.5  szklanek
Woda
18 
Tortille kukurydziane (podsmażone na oleju)
400  g
Pierś z kurczaka (ugotowana i rozdrobniona)
0.5 
Cebula (drobno posiekana)
100  g
Ser żółty tarty
1.5  szklanek
Śmietana
0.5  szklanka
Schłodzona śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.4 g
Wartość energetyczna
392.6 kcal
Tłuszcze
18.2 g
Białko
25.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czy można wskazać najbardziej charakterystyczne danie dla kuchni meksykańskiej? Z pewnością w tym momencie każdy z nas będzie widział oczyma wyobraźni aromatyczne tortille, wypełnione kurczakiem i ostrym sosem. Jest to typowe danie tex-mex, które stało się szybko popularne w całej Europie i nie tylko. Jeśli kochamy pikantne potrawy, a także cenimy sobie wielosmakowość, to te tortille z całą pewnością spełnią nasze oczekiwania. Dodatkowo, jeśli aktualnie planujemy niezapomnianą imprezę domową, to przepis na tortille z kurczakiem pozwoli nam zaskoczyć gości, a także zaoszczędzić wiele, cennego czasu. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a składniki są dostępne w każdym markecie spożywczym. Nawet na drugi dzień taką tortillę możemy zabrać ze sobą do pracy i cieszyć się jej wyrazistym smakiem podczas przerwy na lunch.

Przepis na tortille z kurczakiem - gotowy w kilka minut


Przepis na tortille z kurczakiem to sprawdzony sposób na to, by zaskoczyć zebranych gości lub wykreować szybki obiad, kiedy aktualnie brakuje nam czasu. Średnio ich przygotowanie nie zajmie więcej niż około 25 minut. Gotowe, kukurydziane placki znajdziemy w każdym sklepie, więc jedyne co musimy zrobić, to je podgrzać. Następnie wystarczy przygotować zielony sos, w którym główną rolę odgrywa papryczka serrano. Dawkujmy ją rozsądnie, gdyż jest ona wyjątkowo pikantna w smaku. Kolejno wraz z ziołami i innymi warzywami przygotowujemy kurczaka i wypełniamy nim podgrzane placki. Szybko i prosty sposób przygotowaliśmy danie, które nie rozczaruje nawet najbardziej zagorzałych miłośników meksykańskiej kuchni. Co więcej, pamiętajmy o tym, że danie to sprawdzi się nie tylko na imprezę o charakterze domówki. To także świetnym pomysł na przekąskę lub urozmaicenie grillowego przyjęcia w ogrodzie.

Czy przepis na tortille z kurczakiem można zmodyfikować?


Jeśli nie przepadamy za wyrazistym, ostrym smakiem, wówczas przepis na tortille z kurczakiem możemy nieco zmodyfikować. Po pierwsze zmniejszmy ilość papryczki serrano, którą dodajemy do sosu. Możemy nawet z niej całkowicie zrezygnować i zastąpić ją suszonym chilli, które jest delikatniejsze w smaku. Co więcej, jeśli stopień pikantności dalej jest dla nas za wysoki, to do wnętrza tortilli dodajmy łyżkę jogurtu naturalnego, a także sok z cytryny. Dzięki temu wyważymy i poniekąd zniwelujemy ostrość. Pozostałe składniki nie powinny się jednak zmieniać, gdyż to one świadczą o wyjątkowości dania.

Przygotowanie

31 min
  • Krok 1

    5 min
    Zrób zielony sos: zmiksuj pomidory z 1/4 cebuli, papryczką serrano, czosnkiem, 1,5 szklanki śmietany, łyżką bulionu drobiowego ze słoiczka Winiary, pieprzem, kminkiem i kolendrą.
  • Krok 2

    10 min
    Wlej gotowy sos do rondla, dodaj 2,5 szklanki wody i podgrzej, aż lekko zgęstnieje, ciągle mieszając. Odstaw.
  • Krok 3

    15 min
    Rozgrzej olej i podsmaż (zmiękcz) nieco tortille. Napełnij tortille kurczakiem, polej zielonym sosem, udekoruj odrobiną cebuli, serem i schłodzoną śmietaną. Podawaj.
  • Wskazówka Zero Waste

    1 min
    Podczas gotowania kurczaka do dania pamiętaj, aby usunąć pianę z wywaru. Możesz wykorzystać go do sosów lub zup.
Tortille z kurczakiem z zielonym chili

Krok 1 z 4

Zrób zielony sos: zmiksuj pomidory z 1/4 cebuli, papryczką serrano, czosnkiem, 1,5 szklanki śmietany, łyżką bulionu drobiowego ze słoiczka Winiary, pieprzem, kminkiem i kolendrą.

Tortille z kurczakiem z zielonym chili

Krok 2 z 4

Wlej gotowy sos do rondla, dodaj 2,5 szklanki wody i podgrzej, aż lekko zgęstnieje, ciągle mieszając. Odstaw.

Tortille z kurczakiem z zielonym chili

Krok 3 z 4

Rozgrzej olej i podsmaż (zmiękcz) nieco tortille. Napełnij tortille kurczakiem, polej zielonym sosem, udekoruj odrobiną cebuli, serem i schłodzoną śmietaną. Podawaj.

Tortille z kurczakiem z zielonym chili

Wskazówka Zero Waste z 4

Podczas gotowania kurczaka do dania pamiętaj, aby usunąć pianę z wywaru. Możesz wykorzystać go do sosów lub zup.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Brunch
  • Danie główne
  • Kuchnia meksykańska
  • Łatwy przepis
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąski
  • Pudełko śniadaniowe dla dorosłych
  • Śniadanie
  • Weekend
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

    Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

    30 min Łatwy
  • Sałatka gyros zawinięta w tortillę

    Sałatka gyros zawinięta w tortillę

    15 min Łatwy
  • Tortille z pieczoną dynią

    Tortille z pieczoną dynią

    50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu