Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Połączenie świeżych warzyw i delikatnego mięsa kurczaka zawsze jest dobrym pomysłem. Jednym z prostszych sposobów na wykorzystanie tego duetu jest tortilla z kurczakiem. Podawana na ciepło lub na zimno. Idealna zarówno na obiad, jak i kolację. Może też z powodzeniem zastąpić klasyczne kanapki jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole.
Wystarczy kilka podstawowych składników – niektóre z nich pewnie znajdziesz w swojej lodówce! Potrzebne będą: grillowany kurczak, sałata, kukurydza w puszce, pomidorki koktajlowe i zielony ogórek. Oczywiście nie obędzie się bez placków tortilli i sosów. Sprawdzi się Sos WINIARY i łagodny sos pomidorowo-paprykowy z Majonezem Delikatnym WINIARY.
Przygotowanie zajmie Ci mniej niż pół godziny. Pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka grilluj na patelni przez około 10 minut. Następnie do miski wrzuć ogórka pokrojonego w półplasterki, dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki i kukurydzę z puszki. Na końcu przełóż do warzyw zgrillowanego kurczaka. Wymieszaj i posól.
Przygotuj dip z Majonezu Delikatnego WINIARY i łyżki koncentratu pomidorowego, dodaj sól, pierz i paprykę. Placki tortilli podgrzej przez kilka sekund na rozgrzanej, ale suchej patelni, a później posmaruj ulubionym Sosem WINIARY. Nałóż porcję warzyw z mięsem i zawijaj, podwijając dolną krawędź, by stworzyć kieszonkę. Podawaj z Sosem WINIARY lub ketchupem WINIARY.
Filet z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i grilluj na patelni grillowej przez ok. 10 minut.
Ogórek pokrój w półplasterki, przełóż do miski, dodaj odsączoną kukurydzę i pomidory podzielone na ćwiartki.
Do warzyw dodaj kurczaka, wymieszaj, ewentualnie dopraw solą do smaku.
Z Majonezu Delikatnego WINIARY i łyżki koncentratu przygotuj łagodny dip, dopraw go solą, papryką i szczyptą pieprzu.
Każdą tortillę podgrzej przez kilka sekund na rozgrzanej, suchej patelni, posmaruj Sosem czosnkowym WINIARY, nałóż porcję warzyw z mięsem, zwijaj podwijając dolną krawedź, aby zawartość nie wypadła.
Podawaj z Sosem czosnkowym WINIARY lub z ketchupem WINIARY. Zaserwuj też przygotowany wcześniej łagodny sos pomidorowy na bazie Majonezu Delikatnego WINIARY.