Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tortilla z kurczakiem

0
25 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 łyżek
Majonez Delikatny WINIARY
4 
Tortilla
2 
Filet z kurczaka
1 
Ogórek zielony
10 
Pomidorki koktajlowe
8 liści
Sałata rzymska
1 trochę
Sól
1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka
Słodka papryka
1 szczypta
Pieprz
0.5 puszka
Kukurydza Konserwowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
377.51 kcal
Węglowodany
24.02 g
Białko
25.45 g
Tłuszcze
19.91 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
10 min
Filet z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i grilluj na patelni grillowej przez ok. 10 minut.
Krok 2
4 min
Ogórek pokrój w półplasterki, przełóż do miski, dodaj odsączoną kukurydzę i pomidory podzielone na ćwiartki.
Krok 3
2 min
Do warzyw dodaj kurczaka, wymieszaj, ewentualnie dopraw solą do smaku.
Krok 4
3 min
Z Majonezu Delikatnego WINIARY i łyżki koncentratu przygotuj łagodny dip, dopraw go solą, papryką i szczyptą pieprzu.
Krok 5
4 min
Każdą tortillę podgrzej przez kilka sekund na rozgrzanej, suchej patelni, posmaruj Sosem czosnkowym WINIARY, nałóż porcję warzyw z mięsem, zwijaj podwijając dolną krawedź, aby zawartość nie wypadła.
Krok 6
2 min
Podawaj z Sosem czosnkowym WINIARY lub jeśli masz ochotę na coś ostrego, to z ostrym ketchupem chili WINIARY. Zaserwuj też przygotowany wcześniej łagodny sos pomidorowy na bazie Majonezu Delikatnego WINIARY.
Tortilla z kurczakiem

Krok 1 z 6

Filet z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i grilluj na patelni grillowej przez ok. 10 minut.

Tortilla z kurczakiem

Krok 2 z 6

Ogórek pokrój w półplasterki, przełóż do miski, dodaj odsączoną kukurydzę i pomidory podzielone na ćwiartki.

Tortilla z kurczakiem

Krok 3 z 6

Do warzyw dodaj kurczaka, wymieszaj, ewentualnie dopraw solą do smaku.

Tortilla z kurczakiem

Krok 4 z 6

Z Majonezu Delikatnego WINIARY i łyżki koncentratu przygotuj łagodny dip, dopraw go solą, papryką i szczyptą pieprzu.

Tortilla z kurczakiem

Krok 5 z 6

Każdą tortillę podgrzej przez kilka sekund na rozgrzanej, suchej patelni, posmaruj Sosem czosnkowym WINIARY, nałóż porcję warzyw z mięsem, zwijaj podwijając dolną krawedź, aby zawartość nie wypadła.

Tortilla z kurczakiem

Krok 6 z 6

Podawaj z Sosem czosnkowym WINIARY lub jeśli masz ochotę na coś ostrego, to z ostrym ketchupem chili WINIARY. Zaserwuj też przygotowany wcześniej łagodny sos pomidorowy na bazie Majonezu Delikatnego WINIARY.

Połączenie świeżych warzyw i delikatnego mięsa kurczaka zawsze jest dobrym pomysłem. Jednym z prostszych sposobów na wykorzystanie tego duetu jest tortilla z kurczakiem. Podawana na ciepło lub na zimno. Idealna zarówno na obiad, jak i kolację. Może też z powodzeniem zastąpić klasyczne kanapki jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole.

Wystarczy kilka podstawowych składników – niektóre z nich pewnie znajdziesz w swojej lodówce! Potrzebne będą: grillowany kurczak, sałata, kukurydza w puszce, pomidorki koktajlowe i zielony ogórek. Oczywiście nie obędzie się bez placków tortilli i sosów. Sprawdzi się Sos ostry chili WINIARY i łagodny sos pomidorowo-paprykowy z Majonezem Delikatnym WINIARY.

Przygotowanie zajmie Ci mniej niż pół godziny. Pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka grilluj na patelni przez około 10 minut. Następnie do miski wrzuć ogórka pokrojonego w półplasterki, dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki i kukurydzę z puszki. Na końcu przełóż do warzyw zgrillowanego kurczaka. Wymieszaj i posól.

Przygotuj dip z Majonezu Delikatnego WINIARY i łyżki koncentratu pomidorowego, dodaj sól, pierz i paprykę. Placki tortilli podgrzej przez kilka sekund na rozgrzanej, ale suchej patelni, a później posmaruj Sosem Ziołowym WINIARY. Nałóż porcję warzyw z mięsem i zawijaj, podwijając dolną krawędź, by stworzyć kieszonkę. Podawaj z Sosem Ziołowym WINIARY lub ketchupem chili WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika