Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kuchnia meksykańska czy teksaska? 

Kuchnia Tex-Mex to wyjątkowe połączenie ostrych smaków i wspaniałych aromatów, którym nie można się oprzeć. Dania meksykańskie i z Teksasu na stałe zagościły w naszym kraju. Nic dziwnego – mają wiele do zaoferowania! Charakterystyczne dla Meksyku potrawy to przede wszystkim enchilada, taco, burrito, chili czy quesadille. W wersji Tex-Mex zostały zmodyfikowane przez znaczne wpływy amerykańskie. Przykładowo tradycyjna, meksykańska quesadilla zawiera pomiędzy tortillami jedynie ser i jajka, natomiast w zmodyfikowanej wersji również szereg innych składników z mięsem na czele.  

Najlepsze dania kuchni Tex-Mex 

Miłośnicy wyrazistych, ostrych smaków mogą przebierać w wielu potrawach kuchni Tex-Mex. Warto wypróbować meksykańskie chili con carne, fajitas z kurczakiem, klasyczne burrito czy quesadille z kurczakiem, serem cheddar i kukurydzą. Na duży głód szczególnie poleca się zupę meksykańską z mięsem mielonym lub pulpecikami. Natomiast dip z awokado będzie idealnym dodatkiem do pieczywa czy krakersów. Przepisy kuchni Tex-Mex można dowolnie modyfikować, aby odkryć swoje ulubione smaki!