Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chili con carne - meksykańskie danie jednogarnkowe

0
66 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Woda
500 g
Mięso mielone wołowe
500 g
Passata pomidorowa
1 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
0.75 łyżeczka
Kumin
1 łyżeczka
Słodka papryka
5 g
Papryka chili mielona
0.5 
Papryka czerwona
0.5 
Papryka żółta
0.5 łyżeczka
Cukier
0.5 kubek
Kukurydza Konserwowa
1 kubek
Fasola Kidney
2 łyżek
Olej rzepakowy
0.5 pęczek
Kolendra
1 
Limonka
1 łyżka
Śmietana 12%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
287.76 kcal
Węglowodany
13.08 g
Białko
20.37 g
Tłuszcze
17.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

66 min
Krok 1
5 min
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej mięso mielone.
Krok 2
10 min
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Kiedy mięso będzie już rumiane dodaj cebulę, a później czosnek i smaż aż cebula będzie miękka.
Krok 3
5 min
Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do reszty. Danie na patelni uzupełnij wszystkimi przyprawami i smaż całość ok. 1 min.
Krok 4
30 min
Następnie wlej wodę oraz passatę pomidorową i dokładnie wymieszaj. Dodaj bulion w słoiku Winiary i duś całość ok. 30min.
Krok 5
15 min
Po tym czasie dodaj odcedzoną fasolę i kukurydzę. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Duś jeszcze 10 min.
Krok 6
1 min
Podawaj z kleksem śmietany, świeżą kolendrą i limonką.
Chili con carne - meksykańskie danie jednogarnkowe

Krok 1 z 6

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej mięso mielone.

Chili con carne - meksykańskie danie jednogarnkowe

Krok 2 z 6

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Kiedy mięso będzie już rumiane dodaj cebulę, a później czosnek i smaż aż cebula będzie miękka.

Chili con carne - meksykańskie danie jednogarnkowe

Krok 3 z 6

Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do reszty. Danie na patelni uzupełnij wszystkimi przyprawami i smaż całość ok. 1 min.

Chili con carne - meksykańskie danie jednogarnkowe

Krok 4 z 6

Następnie wlej wodę oraz passatę pomidorową i dokładnie wymieszaj. Dodaj bulion w słoiku Winiary i duś całość ok. 30min.

Chili con carne - meksykańskie danie jednogarnkowe

Krok 5 z 6

Po tym czasie dodaj odcedzoną fasolę i kukurydzę. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Duś jeszcze 10 min.

Chili con carne - meksykańskie danie jednogarnkowe

Krok 6 z 6

Podawaj z kleksem śmietany, świeżą kolendrą i limonką.

Chili con carne – meksykańskie danie jednogarnkowe to jeden z tych obiadów, które nie potrzebują ani zupy, ani przystawki! Taki obiad jednogarnkowy jest pożywny, a przy tym bardzo smaczny. Tradycyjne chili con carne przygotowuje się na bazie mięsa mielonego, fasoli, kukurydzy, pomidorów i oczywiście papryki chili. Dodatek Bulionu wołowego WINIARY pomoże wydobyć esencjonalny smak całego dania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika