Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chili con carne
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
20.4g / 28%
Węglowodany
13.1g / 17%
Tłuszcze
17.8g / 54%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Chili con carne

+

Chili con carne

Wróć

Chili con carne

(11)
1 godz 6 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Woda
30  g
Bulion wołowy WINIARY
500  g
Mięso mielone wołowe
500  g
Passata pomidorowa
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
0.75  łyżeczka
Kumin
1  łyżeczka
Słodka papryka
5  g
Papryka chili mielona
0.5 
Papryka czerwona
0.5 
Papryka żółta
0.5  łyżeczka
Cukier
0.5  kubek
Kukurydza Konserwowa
1  kubek
Fasolka czerwona z puszki
2  łyżek
Olej rzepakowy
0.5  pęczek
Kolendra
1 
Limonka
1  łyżka
Śmietana 12%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
20.37 g
Węglowodany
13.08 g
Tłuszcze
17.8 g
Wartość energetyczna
287.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chili con carne to danie charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej. Choć w Polsce najczęściej podawane jest jako danie główne, w oryginalnej wersji ma charakter przystawki albo fast foodu, który można zjeść szybko pomiędzy wypełnianiem kolejnych obowiązków w ciągu dnia. Cechuje się mocno pikantnym smakiem oraz charakterystycznym, czerwonym kolorem. Dosłownie "chili con carne" oznacza po prostu "chili z mięsem". Odpowiednikiem wegetariańskim lub wegańskim jest chili sin carne, czyli chili bez mięsa.

Podstawowym składnikiem tego dania jest mięso mielone wołowe. Czasem używa się także wieprzowiny, jednak oryginalny przepis zakłada używanie mięsa wołowego. W potrawie tej nie może zabraknąć także takich składników jak kukurydza, papryka słodka, świeża kolendra, fasola czerwona i oczywiście papryka chili. Czasem dodaje się także kumin oraz sok wyciśnięty z limonki. Istnieje także zielona wersja tego dania — przygotowywana jest wówczas z mięsem wieprzowym oraz zieloną papryką. Dzięki temu potrawa zyskuje oryginalny kolor, a mimo to smakuje dokładnie tak, jak klasyczne chili con carne. Ważnym składnikiem chili con carne jest także bulion. Najczęściej przygotowywany jest na bazie mięsa mielonego, tuż przed przygotowaniem dania, ale sprawdzi się także gotowy bulion wołowy WINIARY - jego smak podkreśli wszystkie atuty dania i pozwoli zaoszczędzić czas. To doskonała alternatywa!

Z powstaniem chili con carne wiąże się ciekawa legenda. Według niej, zakonnica Maria z Agredy odbyła tzw. podróż poza ciałem i w ten sposób jej dusza dotarła do ludów indiańskich w celu chrystianizacji. Podobno to stamtąd "przywiozła" ona przepis na chili con carne.

Dużą zaletą tej potrawy jest to, że jest to danie jednogarnkowe. Aby je przygotować, wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności. Jaki jest idealny przepis na chili con carne? Wystarczy pokroić cebulę i czosnek, a także paprykę w kostkę i wszystko podsmażyć razem z mięsem. Bardzo ważne jest podlanie całości bulionem, aby mięso i warzywa udusiły się i były soczyste. Na koniec dodaje się czerwoną fasolę, kukurydzę, przyprawy, sok z limonki i wszystkie pozostałe składniki. Gotowe danie można podawać z ryżem ugotowanym al dente lub zawinąć w tortilli, tworząc burrito — można je dodatkowo posypać serem i zapiec w piekarniku, dzięki temu całość będzie jeszcze bardziej sycąca. W obu wersjach smakuje doskonale. To nie tylko świetny pomysł na obiad, ale także na szybki lunch w pracy albo przekąskę pomiędzy głównymi daniami. Możesz także sięgnąć po inne dania kuchni meksykańskiej — wypróbuj na przykład przepis na aromatyczne placki fajita z kurczakiem i awokado. Smacznego!

Przygotowanie

66 min
  • Krok 1

    5 min
    W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej mięso mielone.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Kiedy mięso będzie już rumiane dodaj cebulę, a później czosnek i smaż aż cebula będzie miękka.
  • Krok 3

    5 min
    Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do reszty. Danie na patelni uzupełnij wszystkimi przyprawami i smaż całość ok. 1 min.
  • Krok 4

    30 min
    Następnie wlej wodę oraz passatę pomidorową i dokładnie wymieszaj. Dodaj bulion w słoiku Winiary i duś całość ok. 30min.
  • Krok 5

    15 min
    Po tym czasie dodaj odcedzoną fasolę i kukurydzę. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Duś jeszcze 10 min.
  • Krok 6

    1 min
    Podawaj z kleksem śmietany, świeżą kolendrą i limonką.
Chili con carne

Krok 1 z 6

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej mięso mielone.

Chili con carne

Krok 2 z 6

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Kiedy mięso będzie już rumiane dodaj cebulę, a później czosnek i smaż aż cebula będzie miękka.

Chili con carne

Krok 3 z 6

Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do reszty. Danie na patelni uzupełnij wszystkimi przyprawami i smaż całość ok. 1 min.

Chili con carne

Krok 4 z 6

Następnie wlej wodę oraz passatę pomidorową i dokładnie wymieszaj. Dodaj bulion w słoiku Winiary i duś całość ok. 30min.

Chili con carne

Krok 5 z 6

Po tym czasie dodaj odcedzoną fasolę i kukurydzę. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Duś jeszcze 10 min.

Chili con carne

Krok 6 z 6

Podawaj z kleksem śmietany, świeżą kolendrą i limonką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Agata

Naprawdę pyszne, wykonanie błyskawiczne .

Winiary
Expert

Nie ma nic lepszego na końcówkę zimy, niż takie rozgrzewające jednogarnkowce! :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia meksykańska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia Tex-Mex
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Zima
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybki gulasz grzybowy

    Szybki gulasz grzybowy

    15 min Łatwy
  • Ratatuj - leczo warzywne

    Ratatuj - leczo warzywne

    34 min Łatwy
  • Curry z kurczakiem i smażonymi ziemniakami

    Curry z kurczakiem i smażonymi ziemniakami

    41 min Łatwy
  • Gulasz wieprzowy z zielonymi warzywami

    Gulasz wieprzowy z zielonymi warzywami

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu