Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz pikantne dania? Pieczone udka (podudzia z kurczaka w sosie chili) to znakomity pomysł na sycący obiad dla Ciebie i Twoich bliskich. Kurczak chętnie przyjmie azjatycką marynatę. Podudzia z kurczaka w sosie chili zostały zainspirowane kuchnią orientalną. Świetnie będzie pasować do nich ryż, ale jeśli wolisz frytki, również się tu sprawdzą. Udka podawaj z sosem sweet chili, posypane sezamem i cebulką dymką, która przy okazji odświeży nieco smak dania i będzie przyjemnie chrupać. Poznaj także przepis na pałki z kurczaka z ryżem. Polecamy!
Kurczaka umyj i dokładnie osusz. Polej sosem sojowym oraz skrop oliwą. Dodaj kurkumę, paprykę słodką i posiekany bardzo drobno czosnek. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania na minimum 30 minut.
Kurczaka ułóż w naczyniu do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz około 30 minut. Po tym czasie wyjmij kurczaka i posmaruj go dokładnie sosem sweet chili. Wierzch posyp sezamem. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz kolejne 15-30 minut, aż kurczak będzie miękki (w przypadku ćwiartki z kurczaka czas będzie wynosił 30-45 min).
Podawaj z sosem sweet chili, posypane posiekaną dymką i sezamem.