Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz ochotę na pyszny i sycący obiad? Przygotuj smaczne udka z kurczaka w sosie pieczarkowym z ziołami ziołowym i ciesz się obiadem dla całej rodziny. Obsmażone, a następnie duszone udka staną się chrupiące na zewnątrz, a soczyste i miękkie wewnątrz. Takie mięso w delikatnym, kremowym sosie sprawdzi się jako codzienny obiad dla Ciebie i bliskich, a także jako jedno z dań na świątecznym stole.
Jeśli szukasz pomysłu na udka w sosie pieczarkowym – mamy coś w sam raz dla Ciebie! Oto obiad, który przygotujesz z kilku łatwo dostępnych i niedrogich składników. Wystarczy kurczak, cebula, śmietana, pieczarki i WINIARY Pomysł na… W naszym przepisie wykorzystujemy też kaszę jęczmienną, ale jeśli wolisz, możesz użyć inną kaszę lub zamienić ją na ryż albo ziemniaki. Wybierz swój ulubiony dodatek lub wykorzystaj to, co akurat masz pod ręką. Dzięki temu udka w sosie pieczarkowym z piekarnika będą smakować dokładnie tak, jak lubisz!
Co jeszcze pasuje do tego dania? Tak przygotowane udka kurczaka w sosie pieczarkowym z ziołami podawaj z ulubioną sałatką, buraczkami na ciepło lub sezonowymi warzywami.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy kaszę, a następnie dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki i cebulę pokrojoną w kostkę.
Oczyszczone podudzia układamy w tym samym naczyniu żaroodpornym.
Całość zalewamy Pomysłem na kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym WINIARY rozpuszczonym w 300 ml wody oraz 200 ml śmietanki 12%.
Przykryte naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 min.