Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
30.7g / 24%
Węglowodany
31.2g / 26%
Tłuszcze
28g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

+

Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

Wróć

Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

(0)
1 godz 56 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
450  g
Podudzia z kurczaka
trochę
Sos Meksykański Salsa WINIARY
1  szklanka
Maślanka
0.5  pęczek
Koperek
450  g
Młode ziemniaki
1.5 
Marchewka
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
30.68 g
Węglowodany
31.21 g
Tłuszcze
27.97 g
Wartość energetyczna
501.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej Winiary z dodatkiem pieczonych młodych ziemniaków to świetna propozycja na rodzinny obiad nie tylko na co dzień, ale też od święta.

Przygotowanie

116 min
  • Krok 1

    60 min
    Kurczaka natrzyj porządnie Salsą Meksykańską Winiary, a następnie umieść w misce i zalej maślanką. Odstaw do zamarynowania min. na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • Krok 2

    1 min
    Po tym czasie kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego lub do głębokiej blaszki.
  • Krok 3

    10 min
    Ziemniaki przekrój na połówki lub ćwiartki. Marchewkę obierz i pokrój na duże kawałki. Razem z ziemniakami dodaj do kawałków kurczaka. Całość skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 4

    45 min
    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190° C i piecz ok. 45min do max godziny. Podawaj posypane posiekanym koperkiem lub kolendrą.
Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

Krok 1 z 4

Kurczaka natrzyj porządnie Salsą Meksykańską Winiary, a następnie umieść w misce i zalej maślanką. Odstaw do zamarynowania min. na godzinę, a najlepiej na całą noc.

Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

Krok 2 z 4

Po tym czasie kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego lub do głębokiej blaszki.

Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

Krok 3 z 4

Ziemniaki przekrój na połówki lub ćwiartki. Marchewkę obierz i pokrój na duże kawałki. Razem z ziemniakami dodaj do kawałków kurczaka. Całość skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem.

Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

Krok 4 z 4

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190° C i piecz ok. 45min do max godziny. Podawaj posypane posiekanym koperkiem lub kolendrą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak pieczony w całości

    Kurczak pieczony w całości

    1 godz 51 min Łatwy
  • Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pikantnym dipem z bakłażana

    Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pikantnym dipem z bakłażana

    1 godz 16 min
  • Podudzia z kurczaka w sosie chili

    Podudzia z kurczaka w sosie chili

    1 godz 35 min Łatwy
  • Soczysta pierś z kurczaka z patelni

    Soczysta pierś z kurczaka z patelni

    46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu