Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

(0)
1 godz 15 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

700  g
Udko kurczaka
1 
Por (biała część)
7 
Pieczarki
50  ml
Białe wino
200  ml
Śmietana słodka 30%
200  g
Ryż
1  łyżka
Olej słonecznikowy
1  łyżka
Masło
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łodyga
Świeża natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
34.81 g
Węglowodany
48.31 g
Tłuszcze
49.29 g
Wartość energetyczna
788.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
15 min
Najpierw posól udka z kurczaka i dopraw je słodką papryką, mielonym pieprzem i majerankiem. Na patelni z grubym dnem, najlepiej żeliwnej, na której później będziesz przygotowywać resztę dania, obsmaż udka z kurczaka ze wszystkich stron na odrobinie oleju.
Krok 2
5 min
Usmażone mięso przełóż na talerz, polej olejem i powstałym na patelni sosem.
Krok 3
10 min
Na tej samej patelni rozpuść masło i usmaż posiekane grzyby i osolone pory.
Krok 4
15 min
Po około pięciu minutach zalej warzywa śmietaną, bulionem Winiary i białym winem, a na koniec dodaj wypłukany w durszlaku ryż. Wszystko wymieszaj i ponownie dodaj trochę soli i pieprzu. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
Krok 5
1 min
Podczas gotowania rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Krok 6
25 min
Po kwadransie połóż upieczone udka z kurczaka na ryżu i umieść patelnię w nagrzanym piekarniku. Piecz bez przykrycia przez 20-25 minut.
Krok 7
4 min
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Krok 1 z 7

Najpierw posól udka z kurczaka i dopraw je słodką papryką, mielonym pieprzem i majerankiem. Na patelni z grubym dnem, najlepiej żeliwnej, na której później będziesz przygotowywać resztę dania, obsmaż udka z kurczaka ze wszystkich stron na odrobinie oleju.

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Krok 2 z 7

Usmażone mięso przełóż na talerz, polej olejem i powstałym na patelni sosem.

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Krok 3 z 7

Na tej samej patelni rozpuść masło i usmaż posiekane grzyby i osolone pory.

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Krok 4 z 7

Po około pięciu minutach zalej warzywa śmietaną, bulionem Winiary i białym winem, a na koniec dodaj wypłukany w durszlaku ryż. Wszystko wymieszaj i ponownie dodaj trochę soli i pieprzu. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Krok 5 z 7

Podczas gotowania rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Krok 6 z 7

Po kwadransie połóż upieczone udka z kurczaka na ryżu i umieść patelnię w nagrzanym piekarniku. Piecz bez przykrycia przez 20-25 minut.

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Krok 7 z 7

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Chcesz przygotować te pałki z kurczaka na obiad? Przygotowanie tego dania przypomina nieco pracę alchemika. Niech w garnku na Twojej kuchence zabulgocze mieszanka wina i śmietany, która apetycznie połączy się z porami i leśnym smakiem grzybów. Subtelny słodko-kwaśny smak sosu pasuje nie tylko do delikatnego ryżu, ale dodaje też smaku i aromatu mięsu z kurczaka. Podanie rodzinie podudzi z kurczaka z ryżem grozi zjedzeniem połowy dania prosto z garnka - przekonaj się o tym!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
34.8g / 17%
Węglowodany
48.3g / 24%
Tłuszcze
49.3g / 58%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika