Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem
25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
33.8g / 17%
Węglowodany
47g / 25%
Tłuszcze
50g / 58%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

+

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Wróć

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

(0)
1 godz 15 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Udko lub ćwiartka z kurczaka
0.75 
Por (biała część)
5 
Pieczarki
35  ml
Białe wino
150  ml
Śmietana słodka 30%
150  g
Ryż
1  łyżka
Olej słonecznikowy
1  łyżka
Masło
0.75  łyżeczka
Słodka papryka
2.5  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
0.33  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łodyga
Świeża natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.77 g
Węglowodany
46.98 g
Tłuszcze
50.02 g
Wartość energetyczna
789.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chcesz przygotować te pałki z kurczaka na obiad? Przygotowanie tego dania przypomina nieco pracę alchemika. Niech w garnku na Twojej kuchence zabulgocze mieszanka wina i śmietany, która apetycznie połączy się z porami i leśnym smakiem grzybów. Subtelny słodko-kwaśny smak sosu pasuje nie tylko do delikatnego ryżu, ale dodaje też smaku i aromatu mięsu z kurczaka. Podanie rodzinie podudzi z kurczaka z ryżem grozi zjedzeniem połowy dania prosto z garnka - przekonaj się o tym!

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    15 min
    Najpierw posól udka z kurczaka i dopraw je słodką papryką, mielonym pieprzem i majerankiem. Na patelni z grubym dnem, najlepiej żeliwnej, na której później będziesz przygotowywać resztę dania, obsmaż udka z kurczaka ze wszystkich stron na odrobinie oleju.
  • Krok 2

    5 min
    Usmażone mięso przełóż na talerz, polej olejem i powstałym na patelni sosem.
  • Krok 3

    10 min
    Na tej samej patelni rozpuść masło i usmaż posiekane grzyby i osolone pory.
  • Krok 4

    15 min
    Po około pięciu minutach zalej warzywa śmietaną, bulionem zrobionym z 3 łyżek bulionu WINIARY wymieszanych z 0,7 l wody i białym winem, a na koniec dodaj wypłukany w durszlaku ryż. Wszystko wymieszaj i ponownie dodaj trochę soli i pieprzu. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Podczas gotowania rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  • Krok 6

    25 min
    Po kwadransie połóż upieczone udka z kurczaka na ryżu i umieść patelnię w nagrzanym piekarniku. Piecz bez przykrycia przez 20-25 minut.
  • Krok 7

    4 min
    Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Krok 1 z 7

Najpierw posól udka z kurczaka i dopraw je słodką papryką, mielonym pieprzem i majerankiem. Na patelni z grubym dnem, najlepiej żeliwnej, na której później będziesz przygotowywać resztę dania, obsmaż udka z kurczaka ze wszystkich stron na odrobinie oleju.

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Krok 2 z 7

Usmażone mięso przełóż na talerz, polej olejem i powstałym na patelni sosem.

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Krok 3 z 7

Na tej samej patelni rozpuść masło i usmaż posiekane grzyby i osolone pory.

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Krok 4 z 7

Po około pięciu minutach zalej warzywa śmietaną, bulionem zrobionym z 3 łyżek bulionu WINIARY wymieszanych z 0,7 l wody i białym winem, a na koniec dodaj wypłukany w durszlaku ryż. Wszystko wymieszaj i ponownie dodaj trochę soli i pieprzu. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Krok 5 z 7

Podczas gotowania rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Krok 6 z 7

Po kwadransie połóż upieczone udka z kurczaka na ryżu i umieść patelnię w nagrzanym piekarniku. Piecz bez przykrycia przez 20-25 minut.

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Krok 7 z 7

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Dania z ryżu
  • Danie główne
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Risotto z grzybami leśnymi

    Risotto z grzybami leśnymi

    1 godz 25 min Łatwy
  • Kurczak na butelce piwa

    Kurczak na butelce piwa

    2 godz 10 min Łatwy
  • Sałatka z komosą ryżową i kurczakiem

    Sałatka z komosą ryżową i kurczakiem

    50 min Średni
  • Kurczak pieczony w całości z ziołami

    Kurczak pieczony w całości z ziołami

    57 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu