Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Meksykańska zupa z soczewicy i chorizo

0
45min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

180  g
Soczewica
7  szklanek
Woda
0.5  łyżeczka
Cebula w proszku
1  opakowanie
Boczek (posiekany)
200  g
Chorizo
0.5 
Cebula (drobno posiekana)
240  g
Kiełbasa z indyka
1  ząbek
Czosnek (drobno posiekany)
5 
Pomidory pokrojone w kostkę
0.25  łyżeczka
Sól
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
31.83 g
Węglowodany
27.62 g
Tłuszcze
46.01 g
Wartość energetyczna
651.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
30 min
Gotuj soczewicę w wodzie przez 30 minut lub do miękkości. Dodaj w międzyczasie koncentrat, cebulę w proszku, sól i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 2
10 min
Na patelni podsmaż boczek, chorizo, cebulę i kiełbasę, na koniec dodaj czosnek i pomidory, podsmaż. Dodaj tę mieszankę do soczewicy, gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj.
Krok 3
5 min
Wskazówka kulinarna: boczek możesz zastąpić skórką wieprzową.
Meksykańska zupa z soczewicy i chorizo

Krok 1 z 3

Gotuj soczewicę w wodzie przez 30 minut lub do miękkości. Dodaj w międzyczasie koncentrat, cebulę w proszku, sól i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.

Meksykańska zupa z soczewicy i chorizo

Krok 2 z 3

Na patelni podsmaż boczek, chorizo, cebulę i kiełbasę, na koniec dodaj czosnek i pomidory, podsmaż. Dodaj tę mieszankę do soczewicy, gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj.

Meksykańska zupa z soczewicy i chorizo

Krok 3 z 3

Wskazówka kulinarna: boczek możesz zastąpić skórką wieprzową.

Poszukujesz jednogarnkowego, prostego i sycącego dania na obiad, które nasyci wszystkich? Sprawdź przepis na meksykańską zupę z soczewicy z aż trzema rodzajami mięsa: bekonem, chorizo i kiełbasą z indyka. Zasmażone mięso - pożywna i aromatyczna "wkładka" jest tutaj opcjonalna. Taką zupę możesz też przygotować w wersji wege. Wówczas dodaj więcej czosnku i przypraw, w tym nieco papryki wędzonej, która stworzy "mięsny", pełny smak. Zupa z chorizo i soczewicą zasmakuje wszystkim Twoim domownikom oraz gościom - z pewnością rozgrzeje każdego w jesienny i zimowy wieczór.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika