Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Meksykańska zupa z soczewicy i chorizo
Dodaj do CookBook

Meksykańska zupa z soczewicy i chorizo

(0)
45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
180  g
Soczewica
7  szklanek
Woda
0.5  łyżeczka
Cebula w proszku
1  opakowanie
Boczek (posiekany)
200  g
Chorizo
0.5 
Cebula (drobno posiekana)
240  g
Kiełbasa z indyka
1  ząbek
Czosnek (drobno posiekany)
5 
Pomidory pokrojone w kostkę
0.25  łyżeczka
Sól
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.6 g
Wartość energetyczna
651 kcal
Tłuszcze
46 g
Białko
31.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupę z soczewicy kojarzy każdy. Jest to popularne i proste danie na bazie czerwonej soczewicy, z dodatkiem ziemniaków. Jest ono sycące i wyjątkowo łagodne w smaku. Jeśli jednak znudziły się nam klasyczne przepisy i nie mamy pomysłu na to, w jaki sposób wykorzystać ziarenka soczewicy, wówczas zdecydujmy się na podróż kulinarną do odległego Meksyku. Przygotowywana tam zupa z soczewicy i chorizo to danie, które nie tylko podbije nasze kubki smakowe, ale także skutecznie rozgrzeje nas w zimowe wieczory. Co ciekawe, nie wynika to z dodatku chilli. Ten aspekt możemy nawet całkowicie pominąć. Zupa meksykańska z chorizo bazuje na smacznych i pożywnych składnikach, a także starannie wyselekcjonowanych przyprawach. To one gwarantują wyrazisty smak, pełny i intensywny aromat, a także rozgrzewające właściwości. Jeśli jednak mamy na to ochotę, to zupę tę możemy przygotować także w innym sezonie. Wszystkie składniki są zawsze dostępne w każdym markecie.

Meksykańska zupa z soczewicy i chorizo - prosty i uniwersalny przepis


Zupa meksykańska z chorizo i soczewicą to prosty i unikalny przepis na to, by przygotować danie uniwersalne, które przypadnie do gustu dosłownie każdemu. Wystarczy jedynie 30 minut, by można było serwować ją na talerze. Całość opiera się na ugotowaniu soczewicy z przyprawami, podsmażeniu chorizo oraz boczku (opcja dla miłośników mięsa), a także na dodaniu unikalnych przypraw. Oryginalny przepis zakłada czosnek i granulowaną cebulę. Jednak dodanie odrobiny oregano, suszonej bazylii, a nawet chilli w proszku również będzie świetnym wyborem. Cała zupa musi gotować się do momentu, w którym nabierze ona gęstej i kremowej konsystencji. Tuż po ugotowaniu możemy ją podawać, gdyż najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze ciepła.

Meksykańska zupa z soczewicy także w wersji wegetariańskiej


Zupa z soczewicy i chorizo może być przygotowana także w wersji wegetariańskiej. Mięsna wkładka w postaci chorizo, boczku lub podprażonej skórki wieprzowej jest tu całkowicie opcjonalna. Meksykańska zupa z soczewicy w wersji wegetariańskiej może opierać się na podsmażonym tofu i również będzie świetnie smakować. Pamiętajmy, że w tym wypadku możemy ją serwować także z grzankami, które sprawią, że będzie ona bardziej pożywna. Dla poprawy walorów estetycznych, wierzch zupy meksykańskiej możemy ozdobić listkami bazylii, a nawet posypać startym parmezanem, a nawet i papryczką chilli pokrojoną w krążki. Taka wersja zupy z soczewicy również przypadnie wszystkim do gustu.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    30 min
    Gotuj soczewicę w wodzie przez 30 minut lub do miękkości. Dodaj w międzyczasie koncentrat, cebulę w proszku, sól i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Krok 2

    10 min
    Na patelni podsmaż boczek, chorizo, cebulę i kiełbasę, na koniec dodaj czosnek i pomidory, podsmaż. Dodaj tę mieszankę do soczewicy, gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj.
  • Krok 3

    5 min
    Wskazówka kulinarna: boczek możesz zastąpić skórką wieprzową.
Meksykańska zupa z soczewicy i chorizo

Krok 1 z 3

Gotuj soczewicę w wodzie przez 30 minut lub do miękkości. Dodaj w międzyczasie koncentrat, cebulę w proszku, sól i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.

Meksykańska zupa z soczewicy i chorizo

Krok 2 z 3

Na patelni podsmaż boczek, chorizo, cebulę i kiełbasę, na koniec dodaj czosnek i pomidory, podsmaż. Dodaj tę mieszankę do soczewicy, gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj.

Meksykańska zupa z soczewicy i chorizo

Krok 3 z 3

Wskazówka kulinarna: boczek możesz zastąpić skórką wieprzową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia meksykańska
  • Kuchnia Tex-Mex
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska z mięsem mielonym

    Zupa meksykańska z mięsem mielonym

    1 godz Łatwy
  • Meksykańska salsa do nachos

    Meksykańska salsa do nachos

    39 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z nachosami i kolendrą

    Zupa meksykańska z nachosami i kolendrą

    19 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

    Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu