Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa meksykańska z fasolką
Zupa meksykańska z fasolką
Zupa meksykańska z fasolką
Zupa meksykańska z fasolką
Zupa meksykańska z fasolką

Zupa meksykańska z fasolką

(1)
38min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cebula czerwona
3  ząbków
Czosnek
400  g
Mięso mielone (najlepiej wołowe)
10 
Pomidory (ew. 2 puszki)
150  g
Czerwona fasolka (lub 1 puszka)
1  puszka
Kukurydza
1 
Papryczka chili
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżka
Oregano
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1 
Limonka
trochę
Nachosy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
29.83 g
Węglowodany
51.37 g
Tłuszcze
21.96 g
Wartość energetyczna
491.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czerwone cebule, pomidory i fasolka doprawione ostrą papryką, czyli niezły meksyk na talerzu! Słoneczna zupa meksykańska z fasolką to treściwe danie, które sprawdzi się w chłodniejsze dni: rozgrzeje i poprawi nastrój. Zupa meksykańska doprawiona papryczką chilli ucieszy szczególnie fanów ostrzejszych smaków. Jeśli chcemy zaserwować ją najmłodszym – zrezygnujmy z dodatku ostrej papryki i postawmy na słodką. Chrupiące nachosy dopełnią całość!

Nachosy można kupić gotowe w niemal każdym sklepie (szukajcie na półce z chrupkami i chipsami albo w pobliżu sosów!). Ale można je też przygotować samemu – może kiedyś zrobię przepis na domowe nachosy na blogu? Dajcie znać! A tymczasem zabieramy się za gotowanie pysznej zupy meksykańskiej z fasolką!

Fasolka sprawdza się świetnie nie tylko w zupie meksykańskiej. Zobacz inne przepisy na zupy z fasolką:
Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku
Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą na jesienne dni
Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską
Barszcz z fasolą i kapustą włoską
Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Śródziemnomorska zupa warzywna
Zupa fasolowa ze świeżej fasoli Jaś
Ribollita – toskańska zupa z fasoli
Barszcz ukraiński z botwinką
Przepis na lunch bowl

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebule i czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić (usuwając pestki).
  • Krok 2

    5 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, wrzucić na nią posiekane cebule i czosnek wraz z papryczką, zeszklić.
  • Krok 3

    4 min
    Do zeszklonych warzyw dodać mięso mielone, podsmażyć.
  • Krok 4

    10 min
    W międzyczasie pokroić pomidory i ugotować fasolkę.
  • Krok 5

    8 min
    Do podsmażonego mięsa dodać pomidory, dolać szklankę wody – gotować przez chwilę na małym ogniu, zagotować.
  • Krok 6

    3 min
    Pod koniec gotowania dodać fasolę i kukurydzę oraz sok z limonki, doprawić zupę słodką papryką, oregano, solą i pieprzem.
  • Krok 7

    3 min
    Zupa meksykańska z fasolką doskonale skomponuje się z chrupiącymi nachosami.
Zupa meksykańska z fasolką

Krok 1 z 7

Cebule i czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić (usuwając pestki).

Zupa meksykańska z fasolką

Krok 2 z 7

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, wrzucić na nią posiekane cebule i czosnek wraz z papryczką, zeszklić.

Zupa meksykańska z fasolką

Krok 3 z 7

Do zeszklonych warzyw dodać mięso mielone, podsmażyć.

Zupa meksykańska z fasolką

Krok 4 z 7

W międzyczasie pokroić pomidory i ugotować fasolkę.

Zupa meksykańska z fasolką

Krok 5 z 7

Do podsmażonego mięsa dodać pomidory, dolać szklankę wody – gotować przez chwilę na małym ogniu, zagotować.

Zupa meksykańska z fasolką

Krok 6 z 7

Pod koniec gotowania dodać fasolę i kukurydzę oraz sok z limonki, doprawić zupę słodką papryką, oregano, solą i pieprzem.

Zupa meksykańska z fasolką

Krok 7 z 7

Zupa meksykańska z fasolką doskonale skomponuje się z chrupiącymi nachosami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

    Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

    1 godz 22 min Średni
  • Wegetariańska zupa meksykańska

    Wegetariańska zupa meksykańska

    1 godz 38 min Łatwy
  • Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

    Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

    14 godz 20 min Średni
  • Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

    Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

    1 godz 7 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu