Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czerwone cebule, pomidory i fasolka doprawione ostrą papryką, czyli niezły meksyk na talerzu! Słoneczna zupa meksykańska z fasolką to treściwe danie, które sprawdzi się w chłodniejsze dni: rozgrzeje i poprawi nastrój. Zupa meksykańska doprawiona papryczką chilli ucieszy szczególnie fanów ostrzejszych smaków. Jeśli chcemy zaserwować ją najmłodszym – zrezygnujmy z dodatku ostrej papryki i postawmy na słodką. Chrupiące nachosy dopełnią całość!
Nachosy można kupić gotowe w niemal każdym sklepie (szukajcie na półce z chrupkami i chipsami albo w pobliżu sosów!). Ale można je też przygotować samemu – może kiedyś zrobię przepis na domowe nachosy na blogu? Dajcie znać! A tymczasem zabieramy się za gotowanie pysznej zupy meksykańskiej z fasolką!
Fasolka sprawdza się świetnie nie tylko w zupie meksykańskiej. Zobacz inne przepisy na zupy z fasolką:
Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku
Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą na jesienne dni
Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską
Barszcz z fasolą i kapustą włoską
Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Śródziemnomorska zupa warzywna
Zupa fasolowa ze świeżej fasoli Jaś
Ribollita – toskańska zupa z fasoli
Barszcz ukraiński z botwinką
Przepis na lunch bowl
Cebule i czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić (usuwając pestki).
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, wrzucić na nią posiekane cebule i czosnek wraz z papryczką, zeszklić.
Do zeszklonych warzyw dodać mięso mielone, podsmażyć.
W międzyczasie pokroić pomidory i ugotować fasolkę.
Do podsmażonego mięsa dodać pomidory, dolać szklankę wody – gotować przez chwilę na małym ogniu, zagotować.
Pod koniec gotowania dodać fasolę i kukurydzę oraz sok z limonki, doprawić zupę słodką papryką, oregano, solą i pieprzem.
Zupa meksykańska z fasolką doskonale skomponuje się z chrupiącymi nachosami.