Barszcz z fasolą i kapustą włoską
1 godz 10 min
Łatwy
1
puszka
Drobna biała fasola
0.13
główka
Nieduża kapusta włoska
5
Średniej wielkości ziemniaki
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Kawałek selera
1
kawałek
Biała część pora
1
Cebula
2
ząbków
1.5
l
Woda
4
łyżek
0.25
szklanka
Kwaśna Śmietana 18%
3
gałązek
Gałązek świeżego tymianku
2
łyżek
Olej
1
szczypta
Sól
2
Listek laurowy
3
kulek
Ziele angielskie
.
Wartości odżywcze
Białko
7.93 g
Węglowodany
29.15 g
Tłuszcze
6.9 g
Wartość energetyczna
204.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
3 min
Fasolkę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na ok. 10 godzin (najlepiej na noc). Przepłukujemy na sicie. (Jeśli chcemy użyć fasolki z puszki, przechodzimy od razu do punktu 3.)
Krok 2
20 min
Fasolkę zalewamy świeżą zimną wodą, zagotowujemy. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości (czas gotowania zależy od wielkości fasolki, drobna gotuje się ok. 20 minut). Pod koniec gotowania delikatnie solimy fasolkę.
Krok 3
7 min
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 4
3 min
Por kroimy w ćwierćtalarki, cebulę w kosteczkę.
Krok 5
6 min
Na rozgrzanym oleju w głębokim rondlu podsmażamy wcześniej przygotowane warzywa. W tym czasie drobno siekamy kapustę.
Krok 6
2 min
Ząbki czosnku obieramy, miażdżymy trzonkiem noża, oprószamy solą. Dodajemy do podsmażanych warzyw, smażymy pół minuty.
Krok 7
8 min
Dodajemy do podsmażonych warzyw kapustę, dusimy na wolnym ogniu, aż delikatnie zmięknie.
Krok 8
15 min
Podlewamy warzywa 1,5 l wywaru, dodajemy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.
Krok 9
4 min
Pod koniec gotowania dodajemy zawartość butelki z koncentratem soku z buraków i odcedzoną fasolkę (część możemy pozostawić do dekoracji zupy), chwilę gotujemy.
Krok 10
1 min
Śmietanę łączymy w kubku z niewielką ilością gorącej zupy. Dodajemy śmietanę do garnka z zupą, mieszamy.
Krok 11
1 min
Zupę na talerzach posypujemy listkami świeżego tymianku. Do dekoracji możemy wykorzystać także odłożoną wcześniej ugotowaną fasolę.
Pyszny barszcz z fasolą i kapustą włoską z koncentratem soku z buraków, o głębokim kolorze i wyjątkowym aromacie. Pysznie przyprawiony. Dla niecierpliwych – z fasolką w puszce. Pozostali muszą cierpliwie poczekać, aż fasolka się namoczy – polecam ten czas przespać! :)
Z podanych składników otrzymacie 2 litry przepysznej zupy, a że barszcz z fasolą i kapustą włoską na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, nie zjadajcie wszystkiego od razu :) Smacznego!
Z podanych składników otrzymacie 2 litry przepysznej zupy, a że barszcz z fasolą i kapustą włoską na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, nie zjadajcie wszystkiego od razu :) Smacznego!
Komentarze 0