Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz z fasolą i kapustą włoską
Barszcz z fasolą i kapustą włoską
Barszcz z fasolą i kapustą włoską
Barszcz z fasolą i kapustą włoską
Barszcz z fasolą i kapustą włoską
Barszcz z fasolą i kapustą włoską
Barszcz z fasolą i kapustą włoską
Dodaj do CookBook

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  puszka
Drobna biała fasola
0.13  główka
Nieduża kapusta włoska
5 
Średniej wielkości ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Kawałek selera
1  kawałek
Biała część pora
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  paczka
Pasta z Pomysłem na... barszcz czerwony WINIARY
1.5  l
Woda
4  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
0.25  szklanka
Kwaśna Śmietana 18%
3  gałązek
Gałązek świeżego tymianku
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Sól
2 
Listek laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.2 g
Wartość energetyczna
204.1 kcal
Tłuszcze
6.9 g
Białko
7.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszny barszcz z fasolą i kapustą włoską z koncentratem soku z buraków, o głębokim kolorze i wyjątkowym aromacie. Pysznie przyprawiony. Dla niecierpliwych – z fasolką w puszce. Pozostali muszą cierpliwie poczekać, aż fasolka się namoczy – polecam ten czas przespać! :)

Z podanych składników otrzymacie 2 litry przepysznej zupy, a że barszcz z fasolą i kapustą włoską na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, nie zjadajcie wszystkiego od razu :) Smacznego!

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    3 min
    Fasolkę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na ok. 10 godzin (najlepiej na noc). Przepłukujemy na sicie. (Jeśli chcemy użyć fasolki z puszki, przechodzimy od razu do punktu 3.)
  • Krok 2

    20 min
    Fasolkę zalewamy świeżą zimną wodą, zagotowujemy. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości (czas gotowania zależy od wielkości fasolki, drobna gotuje się ok. 20 minut). Pod koniec gotowania delikatnie solimy fasolkę.
  • Krok 3

    7 min
    Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 4

    3 min
    Por kroimy w ćwierćtalarki, cebulę w kosteczkę.
  • Krok 5

    6 min
    Na rozgrzanym oleju w głębokim rondlu podsmażamy wcześniej przygotowane warzywa. W tym czasie drobno siekamy kapustę.
  • Krok 6

    2 min
    Ząbki czosnku obieramy, miażdżymy trzonkiem noża, oprószamy solą. Dodajemy do podsmażanych warzyw, smażymy pół minuty.
  • Krok 7

    8 min
    Dodajemy do podsmażonych warzyw kapustę, dusimy na wolnym ogniu, aż delikatnie zmięknie.
  • Krok 8

    15 min
    Podlewamy warzywa 1,5 l wywaru, dodajemy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.
  • Krok 9

    4 min
    Pod koniec gotowania dodajemy zawartość butelki z koncentratem soku z buraków i odcedzoną fasolkę (część możemy pozostawić do dekoracji zupy), chwilę gotujemy.
  • Krok 10

    1 min
    Śmietanę łączymy w kubku z niewielką ilością gorącej zupy. Dodajemy śmietanę do garnka z zupą, mieszamy.
  • Krok 11

    1 min
    Zupę na talerzach posypujemy listkami świeżego tymianku. Do dekoracji możemy wykorzystać także odłożoną wcześniej ugotowaną fasolę.
Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 1 z 11

Fasolkę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na ok. 10 godzin (najlepiej na noc). Przepłukujemy na sicie. (Jeśli chcemy użyć fasolki z puszki, przechodzimy od razu do punktu 3.)

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 2 z 11

Fasolkę zalewamy świeżą zimną wodą, zagotowujemy. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości (czas gotowania zależy od wielkości fasolki, drobna gotuje się ok. 20 minut). Pod koniec gotowania delikatnie solimy fasolkę.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 3 z 11

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 4 z 11

Por kroimy w ćwierćtalarki, cebulę w kosteczkę.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 5 z 11

Na rozgrzanym oleju w głębokim rondlu podsmażamy wcześniej przygotowane warzywa. W tym czasie drobno siekamy kapustę.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 6 z 11

Ząbki czosnku obieramy, miażdżymy trzonkiem noża, oprószamy solą. Dodajemy do podsmażanych warzyw, smażymy pół minuty.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 7 z 11

Dodajemy do podsmażonych warzyw kapustę, dusimy na wolnym ogniu, aż delikatnie zmięknie.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 8 z 11

Podlewamy warzywa 1,5 l wywaru, dodajemy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 9 z 11

Pod koniec gotowania dodajemy zawartość butelki z koncentratem soku z buraków i odcedzoną fasolkę (część możemy pozostawić do dekoracji zupy), chwilę gotujemy.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 10 z 11

Śmietanę łączymy w kubku z niewielką ilością gorącej zupy. Dodajemy śmietanę do garnka z zupą, mieszamy.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 11 z 11

Zupę na talerzach posypujemy listkami świeżego tymianku. Do dekoracji możemy wykorzystać także odłożoną wcześniej ugotowaną fasolę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w błonnik
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu