Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

0
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  puszka
Drobna biała fasola
0.13  główka
Nieduża kapusta włoska
5 
Średniej wielkości ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Kawałek selera
1  kawałek
Biała część pora
1 
Cebula
2  ząbków
1.5  l
Woda
0.25  szklanka
Kwaśna Śmietana 18%
3  gałązek
Gałązek świeżego tymianku
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Sól
2 
Listek laurowy
3  kulek
Ziele angielskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.93 g
Węglowodany
29.15 g
Tłuszcze
6.9 g
Wartość energetyczna
204.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
3 min
Fasolkę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na ok. 10 godzin (najlepiej na noc). Przepłukujemy na sicie. (Jeśli chcemy użyć fasolki z puszki, przechodzimy od razu do punktu 3.)
Krok 2
20 min
Fasolkę zalewamy świeżą zimną wodą, zagotowujemy. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości (czas gotowania zależy od wielkości fasolki, drobna gotuje się ok. 20 minut). Pod koniec gotowania delikatnie solimy fasolkę.
Krok 3
7 min
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 4
3 min
Por kroimy w ćwierćtalarki, cebulę w kosteczkę.
Krok 5
6 min
Na rozgrzanym oleju w głębokim rondlu podsmażamy wcześniej przygotowane warzywa. W tym czasie drobno siekamy kapustę.
Krok 6
2 min
Ząbki czosnku obieramy, miażdżymy trzonkiem noża, oprószamy solą. Dodajemy do podsmażanych warzyw, smażymy pół minuty.
Krok 7
8 min
Dodajemy do podsmażonych warzyw kapustę, dusimy na wolnym ogniu, aż delikatnie zmięknie.
Krok 8
15 min
Podlewamy warzywa 1,5 l wywaru, dodajemy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.
Krok 9
4 min
Pod koniec gotowania dodajemy zawartość butelki z koncentratem soku z buraków i odcedzoną fasolkę (część możemy pozostawić do dekoracji zupy), chwilę gotujemy.
Krok 10
1 min
Śmietanę łączymy w kubku z niewielką ilością gorącej zupy. Dodajemy śmietanę do garnka z zupą, mieszamy.
Krok 11
1 min
Zupę na talerzach posypujemy listkami świeżego tymianku. Do dekoracji możemy wykorzystać także odłożoną wcześniej ugotowaną fasolę.
Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 1 z 11

Fasolkę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na ok. 10 godzin (najlepiej na noc). Przepłukujemy na sicie. (Jeśli chcemy użyć fasolki z puszki, przechodzimy od razu do punktu 3.)

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 2 z 11

Fasolkę zalewamy świeżą zimną wodą, zagotowujemy. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości (czas gotowania zależy od wielkości fasolki, drobna gotuje się ok. 20 minut). Pod koniec gotowania delikatnie solimy fasolkę.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 3 z 11

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 4 z 11

Por kroimy w ćwierćtalarki, cebulę w kosteczkę.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 5 z 11

Na rozgrzanym oleju w głębokim rondlu podsmażamy wcześniej przygotowane warzywa. W tym czasie drobno siekamy kapustę.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 6 z 11

Ząbki czosnku obieramy, miażdżymy trzonkiem noża, oprószamy solą. Dodajemy do podsmażanych warzyw, smażymy pół minuty.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 7 z 11

Dodajemy do podsmażonych warzyw kapustę, dusimy na wolnym ogniu, aż delikatnie zmięknie.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 8 z 11

Podlewamy warzywa 1,5 l wywaru, dodajemy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 9 z 11

Pod koniec gotowania dodajemy zawartość butelki z koncentratem soku z buraków i odcedzoną fasolkę (część możemy pozostawić do dekoracji zupy), chwilę gotujemy.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 10 z 11

Śmietanę łączymy w kubku z niewielką ilością gorącej zupy. Dodajemy śmietanę do garnka z zupą, mieszamy.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 11 z 11

Zupę na talerzach posypujemy listkami świeżego tymianku. Do dekoracji możemy wykorzystać także odłożoną wcześniej ugotowaną fasolę.

Pyszny barszcz z fasolą i kapustą włoską z koncentratem soku z buraków, o głębokim kolorze i wyjątkowym aromacie. Pysznie przyprawiony. Dla niecierpliwych – z fasolką w puszce. Pozostali muszą cierpliwie poczekać, aż fasolka się namoczy – polecam ten czas przespać! :)

Z podanych składników otrzymacie 2 litry przepysznej zupy, a że barszcz z fasolą i kapustą włoską na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, nie zjadajcie wszystkiego od razu :) Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika