Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  puszka
Drobna biała fasola
0.13  główka
Nieduża kapusta włoska
5 
Średniej wielkości ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Kawałek selera
1  kawałek
Biała część pora
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  paczka
Pasta z Pomysłem na... barszcz czerwony WINIARY
1.5  l
Woda
4  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
0.25  szklanka
Kwaśna Śmietana 18%
3  gałązek
Gałązek świeżego tymianku
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Sól
2 
Listek laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.93 g
Węglowodany
29.15 g
Tłuszcze
6.9 g
Wartość energetyczna
204.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszny barszcz z fasolą i kapustą włoską z koncentratem soku z buraków, o głębokim kolorze i wyjątkowym aromacie. Pysznie przyprawiony. Dla niecierpliwych – z fasolką w puszce. Pozostali muszą cierpliwie poczekać, aż fasolka się namoczy – polecam ten czas przespać! :)

Z podanych składników otrzymacie 2 litry przepysznej zupy, a że barszcz z fasolą i kapustą włoską na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, nie zjadajcie wszystkiego od razu :) Smacznego!

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    3 min
    Fasolkę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na ok. 10 godzin (najlepiej na noc). Przepłukujemy na sicie. (Jeśli chcemy użyć fasolki z puszki, przechodzimy od razu do punktu 3.)
  • Krok 2

    20 min
    Fasolkę zalewamy świeżą zimną wodą, zagotowujemy. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości (czas gotowania zależy od wielkości fasolki, drobna gotuje się ok. 20 minut). Pod koniec gotowania delikatnie solimy fasolkę.
  • Krok 3

    7 min
    Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 4

    3 min
    Por kroimy w ćwierćtalarki, cebulę w kosteczkę.
  • Krok 5

    6 min
    Na rozgrzanym oleju w głębokim rondlu podsmażamy wcześniej przygotowane warzywa. W tym czasie drobno siekamy kapustę.
  • Krok 6

    2 min
    Ząbki czosnku obieramy, miażdżymy trzonkiem noża, oprószamy solą. Dodajemy do podsmażanych warzyw, smażymy pół minuty.
  • Krok 7

    8 min
    Dodajemy do podsmażonych warzyw kapustę, dusimy na wolnym ogniu, aż delikatnie zmięknie.
  • Krok 8

    15 min
    Podlewamy warzywa 1,5 l wywaru, dodajemy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.
  • Krok 9

    4 min
    Pod koniec gotowania dodajemy zawartość butelki z koncentratem soku z buraków i odcedzoną fasolkę (część możemy pozostawić do dekoracji zupy), chwilę gotujemy.
  • Krok 10

    1 min
    Śmietanę łączymy w kubku z niewielką ilością gorącej zupy. Dodajemy śmietanę do garnka z zupą, mieszamy.
  • Krok 11

    1 min
    Zupę na talerzach posypujemy listkami świeżego tymianku. Do dekoracji możemy wykorzystać także odłożoną wcześniej ugotowaną fasolę.
Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 1 z 11

Fasolkę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na ok. 10 godzin (najlepiej na noc). Przepłukujemy na sicie. (Jeśli chcemy użyć fasolki z puszki, przechodzimy od razu do punktu 3.)

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 2 z 11

Fasolkę zalewamy świeżą zimną wodą, zagotowujemy. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości (czas gotowania zależy od wielkości fasolki, drobna gotuje się ok. 20 minut). Pod koniec gotowania delikatnie solimy fasolkę.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 3 z 11

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 4 z 11

Por kroimy w ćwierćtalarki, cebulę w kosteczkę.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 5 z 11

Na rozgrzanym oleju w głębokim rondlu podsmażamy wcześniej przygotowane warzywa. W tym czasie drobno siekamy kapustę.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 6 z 11

Ząbki czosnku obieramy, miażdżymy trzonkiem noża, oprószamy solą. Dodajemy do podsmażanych warzyw, smażymy pół minuty.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 7 z 11

Dodajemy do podsmażonych warzyw kapustę, dusimy na wolnym ogniu, aż delikatnie zmięknie.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 8 z 11

Podlewamy warzywa 1,5 l wywaru, dodajemy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 9 z 11

Pod koniec gotowania dodajemy zawartość butelki z koncentratem soku z buraków i odcedzoną fasolkę (część możemy pozostawić do dekoracji zupy), chwilę gotujemy.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 10 z 11

Śmietanę łączymy w kubku z niewielką ilością gorącej zupy. Dodajemy śmietanę do garnka z zupą, mieszamy.

Barszcz z fasolą i kapustą włoską

Krok 11 z 11

Zupę na talerzach posypujemy listkami świeżego tymianku. Do dekoracji możemy wykorzystać także odłożoną wcześniej ugotowaną fasolę.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    1 godz 9 min Łatwy
  • Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

    3 godz 31 min Łatwy
  • Zupa z młodej kapusty na żeberkach

    1 godz 32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu