Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

0
49min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

750  l
Woda
0.5  szklanka
Soczewica czerwona
0.5  puszka
Czarna fasola konserwowa
1 
Cebula
1  łyżeczka
Czosnek mielony
5  g
Papryka słodka wędzona
1  łyżeczka
Szuszona natka pietruszki
trochę
Sól morska
trochę
Zielenina np. kolendra
200  g
Małe pętko chudej kiełbasy
1  łyżka
Olej winogronowy
0.5  puszka
Pomidory w kawałkach bez skórki
1  plaster
Ciemny chleb razowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.82 g
Węglowodany
37.33 g
Tłuszcze
27.46 g
Wartość energetyczna
484.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

49 min
Krok 1
10 min
Cebulę kroję w cienkie piórka, po czym w głębokim rondlu rozgrzewam lekko olej, dodaję cebulę i duszę pod przykryciem przez 10 minut.
Krok 2
10 min
Dodaję pokrojoną w kostkę kiełbaskę, zwiększam moc płyty i podsmażam jeszcze kilka minut.
Krok 3
1 min
Przekładam do miseczki podduszoną z kiełbasą cebulę.
Krok 4
5 min
W rondlu na pozostałym tłuszczu podduszam pomidory.
Krok 5
15 min
Po kilku minutach podlewam je dwoma szklankami wody, mieszam, dodaję soczewicę i duszę 15 minut na małej mocy płyty.
Krok 6
1 min
W ćwiartce szklanki zimnej wody rozprowadzam łyżkę zupy fasolowej Winiary i dodaję do rondla, mieszam.
Krok 7
5 min
Dodaję suszoną pietruszkę i czosnek, szczyptę soli morskiej i gotuję jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 8
1 min
Tuż przed końcem gotowania dodaję przepłukaną czarną fasolę.
Krok 9
1 min
Zupę podaję z podsmażoną kiełbaską i pokruszonym ciemnym chlebem.
Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 1 z 9

Cebulę kroję w cienkie piórka, po czym w głębokim rondlu rozgrzewam lekko olej, dodaję cebulę i duszę pod przykryciem przez 10 minut.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 2 z 9

Dodaję pokrojoną w kostkę kiełbaskę, zwiększam moc płyty i podsmażam jeszcze kilka minut.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 3 z 9

Przekładam do miseczki podduszoną z kiełbasą cebulę.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 4 z 9

W rondlu na pozostałym tłuszczu podduszam pomidory.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 5 z 9

Po kilku minutach podlewam je dwoma szklankami wody, mieszam, dodaję soczewicę i duszę 15 minut na małej mocy płyty.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 6 z 9

W ćwiartce szklanki zimnej wody rozprowadzam łyżkę zupy fasolowej Winiary i dodaję do rondla, mieszam.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 7 z 9

Dodaję suszoną pietruszkę i czosnek, szczyptę soli morskiej i gotuję jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 8 z 9

Tuż przed końcem gotowania dodaję przepłukaną czarną fasolę.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 9 z 9

Zupę podaję z podsmażoną kiełbaską i pokruszonym ciemnym chlebem.

Prawdziwa zima jeszcze daleko, a ja już więcej nie chcę dygotać z zimna. Jeszcze początki listopada były naprawdę ciepłe. 16 stopni w listopadzie rzadko się zdarza. Ale było, minęło, teraz przyszedł czas na rozgrzewkę przed zimą. A skoro o rozgrzewce mowa, świetnie rozgrzewa (wiem, bo nie raz sprawdziłam na sobie i domownikach) zupa wiejska z fasolą i soczewicą. Jesienna, bo bardzo rozgrzewająca i sycąca, w sam raz na większe jesienne apetyty.

Zupa wiejska z fasolą i soczewicą ma w sobie coś przaśnego, dlatego właśnie jest taka swojska. Gęsta, jak na taką zupę przystało, z domową kiełbaską i wkruszoną kromką razowego chleba. Jedna porcja zupy na długo daje poczucie sytości, dzięki bogatej w białko fasoli i soczewicy. To zupa, po której nie trzeba myśleć o drugim daniu, co najwyżej o deserze.

Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika